Un nou atac la sănătate. Medicina de ambulator va ajunge în totală dependență față de o instituție politică, acuză doctorii timișeni

cabinet gol 1

Bolnavii se adresează în special spitalelor, existând puține unități de îngrijire primară și ambulatorie, fapt ce are ca rezultat servicii de îngrijire învechite și ineficace, arată reprezentanții Societății Timiș de Medicina Familiei, citând Raportul de țară al României pe 2017.

Potrivit acestui document, rezultatele din sănătate sunt slabe, ceea ce afectează capacitatea de inserție profesională a forței de muncă.

CITEȘTE ȘI. Declarație de dragoste, după… 50 de ani de iubire. Video

Mai mult, accesul la îngrijire de bună calitate este afectat de densitatea scăzută de medici generaliști, de specialiști și de asistenți medicali, pe fondul nediminuării fenomenului de migrație a personalului către statele membre ale UE.

Asistența medicală primară și echipele comunitare integrate nu sunt suficient de prezente pe teren: 236,3 medici la 100.000 de locuitori, în timp ce media europeană este de 349,6.

CITEȘTE ȘI: Și-au luat apartamente din indemnizaţia pentru creşterea copilului!

De asemenea, nivelul scăzut al finanțării publice contribuie la plățile informale, care constituie unul dintre principalele obstacole financiare în ceea ce privește accesul la asistența medicală. Dacă această situație pare alarmantă, ceea ce va urma va fi mai rău, este părerea medicilor timișeni, care estimează că aplicarea noilor prevederi legislative privind acreditarea unităților va genera reducerea cu peste 70 la sută a numărului cabinetelor de medicina familiei din județul nostru, din cauza costurilor excesive și a birocrației pe care acestea le implică. Totodată, circa jumătate dintre cabinetele stomatologice existente în prezent vor dispărea din aceleași cauze.

Apel la Ministerul Sănătății

Reprezentanții Societății Timiș de Medicina Familiei și ai Patronatului Medicilor de Familie Timiș, alături de asociațiile medicilor de familie și medicină generală din Harghita și Covasna, s-au adresat în scris noului ministrul al sănătății, Sorina Pintea, arătând că ”noua legislație – Legea 185/ 2017- este cea care urmează să stabilească limitele juridice într-o anumită materie, însă este de neacceptat ca aceasta să fie concepută doar în interesul unui grup restrâns, alterând raporturi juridice ce au fost create tocmai având în vedere dispozițiile în vigoare la momentul nașterii acestora. De regulă, părțile unui raport juridic civil nu pot folosi dispozițiile ce au intrat în vigoare ulterior nașterii raportului.

CITEȘTE ȘI: Un cartier nou se prefigurează într-o comună timișeană

Astfel, se conservă circuitul firesc al legii civile și se evită orice activitate speculativă cu privire la legislația ce va fi adoptată în viitor”. Potrivit președintei Societății Timiș de Medicina Familiei, Claudia Iftode, una dintre semnatarele scrisorii, ”medicina de ambulator din Romania se află la ora actuală într-un moment de răscruce. Legea 185 aparută în iulie 2017 – fără nici o reală dezbatere publica prealabilă! – este una abuzivă care amenință însăși existența cabinetelor de medicina familiei, a cabinetelor de specialitate și de medicină dentară. Aceasta lege impune acreditarea în managementul calității a fiecarui furnizor de servicii medicale care este în contract cu Casa de Sănătate.

La prima vedere poate să pară un lucru bun, dar studiind legislația am realizat că de fapt este vorba despre o povară birocratică ce scade calitatea actului medical în defavoarea pacienților, despre costuri foarte mari și de o totală dependență față de o instituție politică. Conform acestei legi, acreditarea se face de către ANMCS (Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate), care se află în subordinea guvernului și este coordonată de prim-ministru. Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Dentiști, adevaratele noastre asociații profesionale, devin anexe ale ANMCS, prin câte un membru din totalul de 25 din Colegiul Director al ANMCS.

Aceasta are puteri depline: este îndreptățită prin lege să recunoască lista exclusivă de firme și persoane private implicate în acreditare: firme de consultanță, firme de formare a personalului specializat în managementul calității, evaluatori, experți, toți reprezentând o rețea care poate obține un profit financiar substanțial. Președintele ANMCS are puteri depline, de exemplu aprobă componența nominală a comisiilor de evaluare pentru acreditarea fiecărei unități sanitare care urmează a fi evaluată.

Acreditarea cabinetelor noastre presupune: crearea unui departament de management al calității, cursuri de management, vizite de evaluare făcute de evaluatori, vizite de reevaluare de către reprezentanți ai ANMCS dacă există suspiciuni că evaluatorii nu au fost obiectivi, o periodă de cinci ani de monitorizare între două acreditari, care reprezintă perioada de monitorizare. În această perioadă, cabinetul trimite periodic rapoarte și primește vizite anunțate și inopinate din partea ANMCS”.

Furnizorii de servicii medicale, la mâna finanțatorului

Potrivit reprezentanților Societății Timiș de Medicina Familiei, în România se doreşte să devină obligatorie acreditarea cabinetelor medicale, pe când în străinătate nu există sau a fost desființată. Aceștia susțin că furnizorii de servicii medicale (medicii) sunt nevoiți să facă tot ce pot pentru a respecta cerințele impuse de finanțator (Casa de Sănătate), altfel își pierd pacienții, care, la rândul lor, nu-și permit (marea majoritate) să plătească consulațiile, nu-și permit să meargă la medicul specialist sau la dentist fără trimitere de la medicul de familie.

”Pentru un medic de familie este imposibil să funcționeze fără contract cu Casa de Asigurări, pentru că 99 la sută din venituri provin din această sursă, iar pacienții ar pleca de la un doctor care nu-i poate da o trimitere, o rețetă sau alt document medical în regim gratuit”, explică semnatarii scrisorii adresate ministrului sănătății.

”Deși prin legea nr. 185/2017 se stipulează că se dorește asigurarea și îmbunătățirea continuă a calității serviciilor de sănătate și a siguranței pacientului, scopul real imediat al acestei legi este crearea unui monopol pe piață, conturat de cei care au resurse financiare, și înlăturarea actorilor mici, de fapt a cabinetelor din ambulatoriu cărora pacienții li se adresează cu încredere, respectiv descurajarea profesiilor liberale”, sunt de părere medicii timișeni.

Conform președintei Claudia Iftode, Societatea Timiș de Medicina Familiei a primit un răspuns de la confrații de peste graniță. ”Dorim să vă informăm că nu există un astfel de sistem obligatoriu de acreditare a managementului calității în Ungaria. Acest lucru depinde numai de decizia voluntară a furnizorilor de asistență medicală și toate costurile ar trebui să fie acoperite. Acest lucru este complet independent de sistemul național de asigurări de sănătate din Ungaria”, se arată în adresa trimisă de Colegiul Medicilor din Ungaria. Totodată, Claudia Iftode susține că în Danemarca, de exemplu, autoritățile au decis să înceteze acreditarea acestor furnizori în favoarea altor strategii de promovare a îmbunătățirii calității.

Reprezentanții Societății Timiș de Medicina Familiei și ai Patronatului Medicilor de Familie Timiș, alături de asociațiile medicilor de familie și medicină generală din Harghita și Covasna, solicită autorităților modificarea destinatarilor legii, în sensul exceptării de la aplicarea acesteia a cabinetelor medicale de medicină primară, a celor de ambulatoriu de specialitate precum și a unităților care oferă servicii stomatologice.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *