Noile trotuare din Timişoara nasc controverse

trotuare 1

Discret, în vremuri în care mai toată lumea se ferește să iasă din casă, muncitorii de la firma contractată de primărie pentru a reface trotuarele din zona centrală a orașului și-au văzut de treabă și au început să monteze dalele de piatră.

Valoarea noilor trotuare, inclusiv a montajului, se ridică la 3,8 milioane de lei cu tot cu TVA, iar licitația pentru acestea a fost organizată de Societatea Drumuri Municipale (SDM). „Vom avea trotuare superbe, realizate din plăci de pavaj mari. E o schimbare radicală care, evident, se va răsfrânge în imaginea, în frumusețea orașului nostru”, spunea, cu o lună în urmă, Nicolae Robu, primarul Timișoarei.

„Frumos ca la Timișoara! Inspirat ca nuca-n perete!”

După ce dalele au fost montate în apropierea Palatului Dicasterial, aceasta a fost reacția directorului Direcției județene pentru cultură, culte și patrimoniu național Timiș, Sorin Vlad Predescu. Acesta a citat din Legea 422/2001, Capitolul III – Intervenții asupra monumentelor istorice:

„Articolul 23 (1) Intervențiile asupra monumentelor istorice se fac numai pe baza și cu respectarea avizului emis de către Ministerul Culturii și Patrimoniului Național sau, după caz, de către serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii și Patrimoniului Național. (2) În sensul prezentei legi, intervențiile care se efectuează asupra monumentelor istorice sunt: amenajări de căi de acces, pietonale și carosabile, utilități anexe, indicatoare, inclusiv în zonele de protecție a monumentelor istorice”.

De asemenea, Sorin Predescu a specificat și condițiile Direcției județene pentru cultură Timiș pentru avizarea trotuarelor de lângă Palatul Dicasterial:

„În faza următoare de proiectare, în urma posibilităţilor aprofundării studierii fundaţiilor/demisol existente ale clădirilor direct afectate de lucrările propuse se va completa documentaţia cu: detaliere soluţie racord trotuar-imobil / stratificație / soluţie pardoseli permeabile / dren, pentru fiecare imobil în parte aflat în zona direct afectată.

În stabilirea detaliilor se va ţine cont de problemele privind reducerea umidităţii din fondul construit şi se vor subordona ambianţei urbanistice generale. Se vor respecta prevederile Planului Urbanistic General al municipiuluiTimișoara – Regulamentul Local de Urbanism, Capitolul 4.B.III.5. Spaţii publice, Străzi aliniat 4) şi 5) şi Trotuare aliniat 6), 7) şi 4) Finisajele (îmbrăcămintea) străzii şi a trotuarului vor fi abordate cu aceeaşi atenţie ca şi faţadele clădirilor.

Ele vor fi tratate, în măsura posibilităţilor, cu tehnologii reversibile (desfacere fără distrugerea materialelor) pentru a asigura o întreţinere uşoară a instalaţiilor pozate în infrastructură. 5) Proiectele de drumuri, parcări, secţiunile transversale ce privesc îmbăcămintea drumurilor şi a trotuarelor realizate de ateliere de specialitate vor fi avizate de organismele de specialitate ale Ministerului Culturii.

Acestea vor ţine cont de problemele privind reducerea umidităţii din fondul construit şi se vor subordona ambianţei urbanistice generale. Trotuare. 6) Se acceptă folosirea materialelor moderne de pavaj (elemente prefabricate din beton natur sau colorat, plăci mozaicate etc.). Se va descuraja folosirea asfaltului pentru trotuare. În zona centrală se încurajează folosirea pietrei naturale cu condiţia ca trotuarele să aibă proprietăţi antiderapante.

7) Se va studia aspectul tratării diferenţiate a trotuarelor în funcţie de gradul dereprezentabilitate al zonei, confortul pietonilor, frecvenţa circulaţiei sau pentru marcarea diferitelor funcţiuni (de exemplu, staţii pentru transportul în comun, locuri de odihnă etc.). În îmbrăcămintea trotuarului se va putea marca parcelarul existent prin aşezarea diferită a pietrelor în zona despărţitoare dintre două clădiri. Detaliile vor fi relaţionate cu burlanele descurgere a apei pluviale”.

Se pare că, deoarece SDM nu deține un aviz de detaliu pentru experimentul făcut pe lângă Bastion și Palatul Dicasterial, Direcția pentru cultură Timiș va stopa, deocamdată, lucrările.

”Semidocți sau chiar… sfertodocți”

Primarul Nicolae Robu a prezentat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă online, cele patru modele propuse pentru pavarea străzilor din centru: „Este o piatră cu o rugozitate foarte bună. Vom avea un joc de culori din trei nuanțe de gri și una aproape albă”.

În ceea ce privește criticile la adresa noilor trotuare, primarul a spus:

„Păi, oameni buni, la tot ce am făcut am avut critici. Sunt convins că cei mai mulți timișoreni vor aprecia această inițiativă. Așa au zis și de fântânile cu lumini, că sunt kitsch, așa vor spune și despre trotuare. Sunt indivizi care nu au nimic în spate, dar se cred culți. De fapt, sunt semidocți sau chiar… sfertodocți. Eu consider că sunt foarte frumoase aceste trotuare. Punct”. La final, pentru a-și întări opinia, Nicolae Robu, a citat câteva strofe din poezia „Criticilor mei”, de Mihai Eminescu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

6 thoughts on “Noile trotuare din Timişoara nasc controverse

  1. Hai, lasă-mă, omul ăsta se pricepe la toate?
    Orgolios și incult, a ajuns să decidă în toate problemele orașului.
    Mi-e rușine că orașul a căzut în mâna unui ipochimen care nu vede mai departe de coada vacii.

  2. Vom vedea cât de eficiente și de utile vor fi. Mă refer la alunecări și la denivelări(asta cat de bine sunt puse). Cât despre perierea nesimțitului în privința culturii celor care critică ce sa mai spun? Ciobanul tot cioban…

  3. Domnule Robu, aici nu e vorba de cultura ci de gust si bun simt. Acestea nu se invata in scoli si facultati. Ori le ai, ori nu le ai. Ca si talentul. Daca Dumneavoastra considerati ca le aveti pe toate, sunteti un caz sigur de narcisism. A nu accepta critica, chiar daca este indreptatita, imi aduce cu durere aminte de alte vremuri… Ramaneti obiectiv si combateti critica – daca o considerati neindreptatita – ca un profesionist si nu ca un necioplit. Dar ma intreb: oare ce fac ceilalti responsabili pentru urbanism? Tac? Tac! Tare dulce trebuie sa fie osul…

  4. Nea Lae care le stie pe toate! Un lucru nu se reface pe gustul meșterului ci pe gustul clientului. Dar mata cum circula cu mașina nu are cum să-l intereseze aspectul trotuarului sau căt de prost rugos este ci doar cât de mult bănet comision rezultă din afacerea asta de partid.
    Singura soluție:
    1. Toți la vot
    2. Votați schimbarea

  5. Indiferent ce se facein Tm nu-i bine!
    Si totusi arata mult mai bine dacat majoritatea oraselor din Ro, poate cel mai bine!
    Incep sa le dau dreptate celorce spun ca Timisoara e locuita mai nou de tâmpișoreni, ca toti tinisorenii au emigrat!

  6. Primarul nostru are probleme grave de comportament. Nu asculta de nimeni si crede ca le stie pe toate. A devenit un pericol pentru comunitatea noastra…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *