Judecătoarea Adriana Stoicescu, reacție fabuloasă împotriva lacunelor din justiție

adriana stoicescu 1

Pe hârtie, bilanțurile instanțelor și parchetelor prezentate în ultimii ani arată ”foarte bine”. Sute de dosare instrumentate de procurori, corupție la nivel înalt anihilată, alte sute de cauze soluționate pe cap de judecător, grefieri harnici, dotări corespunzătoare – sunt doar câteva elemente prezentate în rapoartele care creionează activitatea sistemului juridic din România.

În realitate însă, cu cât cifrele sunt mai mari, cu atât problemele din interior sunt mai spinoase, tinzând să arunce o notă de derizoriu asupra muncii magistraților. Depășiți de situație, fără a fi capabili să implementeze soluții care să conducă la eficientizarea sistemului, șefii Ministerului de Justiție și ai Ministerului Public nu se sfiesc să se laude cu rezultatele obținute de subalternii lor, susținând discursuri pompoase, dar fără substrat.

După cum se știe, cea mai mare problemă a sistemului juridic din România este legislația. Pe de-o parte, pentru că este prea stufoasă (avem aproape 10.000 de acte normative în vigoare) și prea des modificată, pe de alta, pentru că obligă justițiabilii să apeleze la instanță pentru soluționarea anumitor probleme care și-ar putea găsi rezolvare în altă parte.

În România activează aproximativ 7.500 de procurori și judecători, care au de soluționat câteva milioane de dosare în fiecare an. Acest volum imens de lucru, raportat la numărul de magistrați, a condus la ideea că actul de justiție se înfăptuiește cu superficialitate. Tot mai mulți magistrați sunt de acord că soluția cea mai eficientă nu este suplimentarea numărului de judecători și procurori, pentru că justiția nu e ca la bandă, unde se pot angaja mai mulți muncitori pentru sporirea producției, ci adoptarea unor strategii care să degreveze instanțele.

Însuși președintele Secției de contencios administrativ și fiscal al Înaltei Curți de Casație și Justiție (cea mai aglomerată secție dintr-o instanță de judecată), judecătorul Ionel Barbă, invitat la bilanțul de activitate al Curții de Apel Timișoara, a afirmat că de ani de zile s-a propus modificarea competenței materiale a instanțelor – o măsură care ar contribui la degrevarea unora dintre acestea – dar nu s-a concretizat nimic.

Zilele trecute, și președintele Tribunalului Timiș, judecătoarea Adriana Stoicescu, a avut câteva cuvinte de spus pe această temă:

”Tributari mentalităţii comuniste, raportăm cu mândrie patriotică depăşiri ale producţiei la hectar, îndeplinirea sarcinilor cincinalului în 4 ani şi jumătate… În justiţie, bilanţul activităţii capătă dimensiuni de congres, cu instanţe foarte eficiente pe toate planurile, fără probleme majore, doar cu mici scăpări generate, eventual, de volumul de activitate.

Nici un cuvânt despre programul de lucru de 12 ore al grefierilor; de sâmbetele şi duminicile petrecute de judecători la birou; de bugetele reduse cu vreo 15% faţă de anul trecut; de secţiile în care, în ciuda schemei de 8 judecători, funcţionează doar 4. De judecătorul din penal care, dacă are norocul să fie de serviciu la arestare în ziua de şedinţă, vine dimineaţa la 8 şi pleacă a doua zi după-amiază din instanţă.

Vrem capete de judecător, dar nimeni nu scoate o vorba despre legislaţia confuză, greoaie, care se modifică la nesfârşit. Şi da, nici un parlamentar nu răspunde pentru asta; nici nu ar putea, probabil, cât timp avem legi penale emanate de comisii juridice formate din puţini jurişti, dar mulţi ingineri, mecanici şi, uneori, ciobani….

Justiţia eficientă nu înseamnă indicatori străluciţi. Pe om nu îl interesează că instanţa în care se judecă are o rată de soluţionare a dosarelor de 120%, câtă vreme lui îi oferă săli de judecată cât o sufragerie, fără aer condiţionat, cu bănci de lemn ce nu au mai văzut de mult vopsea. Justiţie eficientă înseamnă avocaţi respectaţi şi ascultaţi, nu doar auziţi, ca un zgomot de fond supărător; cărora li se permite accesul efectiv la dosar, pentru a asigura o apărare reală şi eficientă, nu o oră pentru studierea zecilor de volume de urmărire penală, înaintea discutării unei cereri de arestare.

Justiţia eficientă înseamnă judecători responsabili şi responsabilizaţi, care intră cu 15-20 de dosare pe şedinţă, nu cu 100. Nu puteţi pretinde calitate impecabilă şi nici o eroare de la oameni care nu văd altceva decât stive de dosare, pe care trebuie să le soluţioneze repede şi bine, ca să nu strice datele din bilanţ. Cu ce preţ? Murim la 40 de ani, când ieşim din sala de judecată, după şedinţe infernale, în care ne încărcăm cu toate problemele oamenilor. Interesează pe cineva?”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Judecătoarea Adriana Stoicescu, reacție fabuloasă împotriva lacunelor din justiție

 1. BRAVO,D-na judecatoare !!!
  Daca am avea mai multi oameni ca d-voastra,mai ales in conducere,chiar as fi mandru ca sant roman ! Din pacate,cei care acum ne conduc sant exact opusul oamenilor ca d-voastra. Chiar seful d-voastra,acel faimos Tudorel,face ca increderea in actul de justitie sa tinda spre zero.
  BRAVO INCA O DATA SI MA BUCUR NESPUS CAND VAD CA MAI SANT SI OAMENI CA D-VOASTRA !

 2. D-na Judecatoare Felicitari,Romania a ajuns o tara banaiera,cocotiera Africana,este condusa de Infractori,Penali si Coruputi,la taote nivele,de 15 ani le cer dreptate corecta si onesta si adevarul scos la suprfata ,Infractorilor si Interlopilor cu legitimatie si brevete de la IPJ,PCA si DNA C-ta dar si institutilor abilitare ro.ca Min Justitiei,Parchetul General,CSM,Inspectaia Juditiara CSM,DNA,DIICOT,MAI,IGPR,Corp Control,PCA si IPJ C-ta,am sezizat Parlamentari Europeni romani sa transmita si acestui D.mn,Ministru al Just,Tudorica Tudorel,Prof,Dr in drept,Jud,Membru al Comisiei de la Venetia,daca detine aceste titluri valoroase,daca a fost informat de catre sub alterni dansului,sa mi se explice si mie ce am mintit si declarat falsi in reclamatile facute unde am cerut dreptate corecta si onesta in spirituul legi Conta candidati mei iau cumparat cu avocati lor cu spagi prin licitatie,martori adunati de pe strada ne cunoscanduma si mintit in fata judecatorului facand seminare cu ei cum sa minta si sa nu recunosaca adevarul.Prin Av cu relati,descurcareti si influenta iau facut si cumpart pe oameni legiuitori ca pe legaturile de patrunjel la colt de strada de pe bordura si cine doreste de la cea mai inalta institutie abilitara a Ro pot verifica toate reclamatile si sezizarile facute de mine am ajuns o tara de Borfasi in europa cea ce cunosc eu si sunt scrise de mine,cu cei mai mari Hoti politicieni,Parlamentari care au furat,devalizat si distrus o natiune si dus bani in OfFschoruri si europa e plina de sclavi romani corecti si onesti,hoti,cersetori,prostituste si proxeneti care muncesc cum pot si trimit bani acsa sa intretina familile si suntem tratati ca un fel de Gunoi,Mizeria societati romanesti de catre Borfasi Ro.in frunte cu un infractor ca Dragnea si gasca lui si a tranformat Ro in Teleorman si cu Justitiari provenit din lacatusi,electricien si tractoristi,ca Iordache f,Serban Nicolae soferu,Niculicea Eugen cu dr in drept cumparate, care fac legile pentru Infractori.Pote prin Dvs daca va face placerea sa transmitetila la cineva sa ii verifice pe acesata banda de INfractori si Interlopi de la IPJ si PCA C-ta,ca eu ii cunosc personal 80% care au lasat ampreta pe dosrele mele cu buna intentie,erori juritice,grava neglijenta si rea credinta numai cu NUP,Petiti clasate,hotarari cu rezoluti mincinoase,prin Terfelirea Constitutiei Ro la comanda cu legi,articole si paragrafe numai in favoarea contra candidatilor la spagi prin licitatie sa fie aparati si protejati.
  Cu respect Lazar Lazar.Ahornweg 6/2.71638 Ludwigsburg.De.

  1. Presedinta Tribunalului Timis nu respecta autoritatea de lucru judecatr a incheierilor penale definitive pentru favorizarea infractorilor condamnati

   https://www.youtube.com/watch?v=PrOryxIoF8I
   CORUPŢIE ŞI ABUZURI ALE POLIŢIŞTILOR SUPERVIZATE DE PARCHETELE ŞI INSTANŢELE DIN TIMIŞOARA

   ǎlhǎrie calificatǎ (furt şi agresiune) a autoturismului parcat în faţa propriului garaj sǎvârşitǎ de un grup de poliţişti (POPESCU VIOREL SI GREK ZOLTAN- SECTIA 2 POLITIE TIMISOARA ) din care fac parte şi infractori condamnati cu suspendare, tǎlhǎrie supervizatǎ de IPJ Timis, Parchetele din Timişoara şi instanţele din Timisoara, Incheierea nr. 483/02.07.2015 definitivǎ şi obligatorie a ICCJ nefiind pusǎ în executare nici la aproape 4 (patru) ani de la emiterea acesteia, solutia de clasare fiind infirmata pentru a 3-a oara si tot nu s-a dispus inceperea urmaririi penale. Link catre Incheierea nr. 483/02.07.2015-http://www.scj.ro/1094/Detalii-dosar?… Link catre condamnare1-https://ibb.co/7Gs26JN Link catre trafic de droguri-https://ibb.co/0y9qFnL

 3. D-na judecatoare nu respecta autoritatea de lucru judecat a hotararilor penale definitive pentru favorizarea infractorilor

  https://www.youtube.com/watch?v=PrOryxIoF8I
  CORUPŢIE ŞI ABUZURI ALE POLIŢIŞTILOR SUPERVIZATE DE PARCHETELE ŞI INSTANŢELE DIN TIMIŞOARA

  Link catre Incheierea nr. 483/02.07.2015-http://www.scj.ro/1094/Detalii-dosar?…
  Link catre condamnare1-https://ibb.co/7Gs26JN Link catre trafic de droguri-https://ibb.co/0y9qFnL

Lasă un răspuns