Viceprimarul din Timiş care a studiat româna ca limbă străină

”Doi pâini, vă rog!”, spune viceprimarul. ”Poftim?” ”Trei pâini”, revine acesta. Când le primește, zice: ”Asta las” și dă o pâine înapoi, fericit că le-a primit pe cele două pe care le voia, de fapt.

Francisc Hopitean – viceprimarul comunei timișene Moravița și fost șef de post în localitate – a studiat româna ca limbă străină.

”Am învățat să vorbesc românește la șapte ani, când eram în clasa I. Am studiat-o ca pe limba franceză, adică am luat-o de la primele cuvinte: scaun, masă… Am stat la Satu Mare, iar româna era ca o limbă străină. Încă fac greșeli la exprimare. În maghiară este doar genul masculin”, se scuză Francisc Hopitean.

Vicele spune că bunicul său nu a învățat românește niciodată, iar în casă se vorbea doar ungurește.

”Bunica din partea tatălui era româncă, iar bunicul maghiar. Când s-au cunoscut nu se puteau înțelege. Bunica vorbea românește, iar bunicul ungurește. S-au luat că erau frumoși, dar nu puteau comunica. Cu timpul au făcut cinci copii, iar bunica a învățat limba maghiară. Numele de familie al bunicului era Kopitan”, spune Francisc Hopitean.

Soția vicelui este etnică ucraineană, dar a învățat ungurește într-un singur an, de dragul acestuia. Fiica celor doi vorbește doar românește și… engleză, fiind stabilită în Statele Unite ale Americii.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Viceprimarul din Timiş care a studiat româna ca limbă străină

  1. Curioasa chestie… de la varsta de 7 ani si pana acum ar fi avut tot timpul sa invete limba romana corect… ca doar nu-i mare scofala… Afara doar de cazul ca n-a vrut. Dar asta nu se poate verifica. In felul acesta macar a aparut in ziar…

Lasă un răspuns