Timișoreancă obligată să restituie 5.000 de lei pentru că i s-a calculat greșit cuantumul pensiei

lei 1

La scurt timp după ce i-a fost emisă decizia de pensionare, o timișoreancă a fost înștiințată de Casa de Pensii Timiș că i s-a calculat greșit cuantumul pensiei și că trebuie să restituie aproape 5.000 de lei.

Femeia nu a fost de acord cu decizia instituției publice și a acționat-o în judecată, solicitând instanței să îi admită contestația. Pentru a justifica decizia, Casa de Pensii Timiș a susținut că suma solicitată înapoi reprezintă drepturi încasate necuvenit pe perioada a trei ani.

”Această plată necuvenită a fost determinată de faptul că punctajul mediu anual, începând cu anul 2005, a fost calculat în mod greşit prin raportare la venitul mediu lunar asigurat pentru perioada 01.08.1992 – 01.08.1994 în loc de perioada 01.01.1996 – 01.01.1998, când s-a solicitat înscrierea în sistemul de asigurări sociale conform Legii nr. 80/1992.

După verificarea dosarului de pensie, instituția a emis o decizie prin care a procedat la recalcularea punctajului mediu anual şi revizuirea pensiei pentru limită de vârstă”, s-a apărat pârâta, iar Tribunalul Timiș a respins contestația reclamantei.

Aceasta a formulat apel împotriva sentinței emise de instanța de fond. În motivarea apelului, femeia a afirmat că hotărârea atacată este netemeinică şi nelegală, întrucât ea a fost pensionată pentru limită de vârstă şi stagiu complet de cotizare, prin decizia emisă de către Casa Judeţeană de Pensii Timiş, decizie care nu a fost revocată de către emitent sau de către altă persoană, producându-şi efectele în condiţiile legii.

În atare codniții, reclamanta a susținut că nu are nicio culpă cu privire la cuantumul pensiei şi are convingerea că suma ce i-a fost acordată, cu titlu de pensie, reprezintă dreptul său legal, stabilit în baza contribuţiei la fondul de pensii, fără a exista vreo eroare.

Curtea de Apel Timișoara a respins însă apelul reclamantei, pe considerentul că, potrivit reglementărilor legale în vigoare, Casa de Pensii Timiș a procedat în mod corect la recalcularea pensiei, emițând, în acest sens, o decizie de reviziuire.

Prin urmare, chiar dacă eroarea nu s-a produs din vina reclamantei, aceasta a trebuit să suporte consecințele culpei altuia și să restituie 1.000 de euro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Timișoreancă obligată să restituie 5.000 de lei pentru că i s-a calculat greșit cuantumul pensiei

  1. Și cheltuielile de judecată cine le suportă? Ar fi interesant să precizați și la cît se ridică aceste cheltuieli cu judecata !?

  2. Legal, institutia Casa de Pensii este vinovata, si ar fi trebuit sa suporte prejudiciul, indreptand eroarea printr-o decizie corecta.
    In subsidiar, institutia Casa de Pensii trebuia sa se indrepte impotriva functionarilor care au gresit – functionar 1, seful acestuia si directorul casei.
    Instantele noastre idioate asa ar fi trebuit sa procedeze. Nu sa sara pe un om care nu are chiar nici o vina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *