Persoanele vaccinate anti-Covid cu serul Johnson & Johnson, administrat într-o singură doză, ar putea fi nevoite să mai facă un vaccin de rapel cu unul dintre vaccinurile pe bază de ARN mesager Pfizer / BioNTech sau Moderna, pe măsură ce varianta Delta, mai contagioasă, devine dominantă, sunt de părere UNII experții în boli infecțioase din SUA, relatează Reuters.
Unii dintre acești experți spun că au făcut-o deja ei înșiși, chiar și fără date publicate cu privire la siguranța și eficiența combinării a două vaccinuri diferite sau fără susținerea autorităților de reglementare a sănătății din SUA. Canada și unele țări europene permit deja oamenilor să se vaccineze cu două vaccinuri anti-Covid diferite.
CITEȘTE ȘI: Un orășel din Croația vinde case la doar 66 de bani pentru a atrage rezidenți. E înconjurat de păduri și câmpuri verzi
Dezbaterea se concentrează asupra îngrijorării cu privire la protecția pe care o oferă J&J împotriva variantei Delta detectată pentru prima dată în India și care circulă acum la scară largă în multe țări. Delta, care a fost asociată și cu boli mai severe, ar putea deveni rapid versiunea dominantă a virusului în Statele Unite, a avertizat directorul Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), Rochelle Walensky.
CITEȘTE ȘI: Spaniolii au petrecut ca de Revelion. Autorităţile au ridicat restricţia de a purta mască în aer liber
Nu există date substanțiale care să arate cât de protector este vaccinul J&J împotriva noii variante. Cu toate acestea, studiile din Marea Britanie arată că două doze ale vaccinurile Pfizer / BioNTech sau AstraZeneca sunt semnificativ mai protectoare împotriva variantei decât una, conform HotNews.ro.