O altă abordare a problemelor relaționale

alina zamosteanu

Cu ani în urmă, psihologul era un subiect tabu pentru mulți dintre români. Cei care ar fi avut nevoie de o consiliere de specialitate încercau să-și rezolve problemele cerând sfaturi de la cunoscuți și foarte rar, abia în ultimă instanță, se adresau unui psiholog, atribuțiile acestuia fiind adesea confundate cu cele ale unui psihiatru, la care apelează doar persoanele cu probleme mintale.

Treptat, rolul psihologului în societatea românească a început să fie perceput dintr-o altă perspectivă decât cea conturată în urmă cu câteva decenii, iar românii să aibă din ce în ce mai multă încredere în ajutorul pe care acesta îl poate oferi atunci când au diferite probleme de adaptare și comunicare cu cei din jur, fobii, stări anxioase etc.

Consilierea psihologică nu se adresează doar unui singur individ, ci poate fi și pentru un grup sau pentru membrii unei familii. ”Înainte, oamenii veneau la psiholog ca un ultim apel. Acum sunt situații de adresabilitate atunci când constată deficiențe de comunicare. Sunt familii care vin pentru o problemă a copilului, de exemplu. Alți părinți, aflați în proces de divorț, solicită consiliere pentru copiii lor afectați de această separare. Chiar și adolescenții vin la noi într-un număr din ce în ce mai mare pentru rezolvarea unor probleme de adaptabilitate. Dacă înainte sperau ca psihologul să le ofere o soluție magică pentru rezolvarea problemelor, acum știu că rolul psihoterapeutului este să-i ghideze”, a explicat conf.dr. Alina Zamoșteanu, fondator și președinte al Asociației de Terapie Familială și de Cuplu Timișoara.

De altfel, în aceasta calitate, Alina Zamoșteanu (împreună cu vicepreședintele asociației, lect. dr. Daniel Muranyi) și-a propus organizarea unei sesiuni de conferințe despre dificultățile pe care le întâlnim la nivel individual, la nivelul cuplului sau al familiei.

Orice persoană interesată de teme de interes general în ceea ce privește relaționarea la nivel sistemic poate participa, gratuit, la aceste întâlniri, prima dintre ele având loc vineri, 24 februarie, între orele 18-20, la Hotel Timișoara. Conferința va fi susținută de psihoterapeutul Kyriaki Polychroni, fost președinte al Asociației Europene de Terapie Familială, și de psihoterapeutul Petros Polychronis, ambii reprezentanți ai Institutului Anthropos din Grecia (primul institut de formare în psihoterapie sistemică familială din Europa).

Organizatorii vor asigura traducerea discursurilor în limba română.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *