Mii de români „jumuliți” de bănci și-au primit banii înapoi. Timișoreni ieșiți în câștig

Mii de români „jumuliți” de bănci și-au primit banii înapoi. Timișoreni ieșiți în câștig

Conciliatorii Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) îi vor sfătui pe consumatorii români de servicii financiare din cele mai mari orașe ale țării cum să își formuleze cererile și ce trebuie să facă pentru a avea o negociere reușită cu banca sau cu instituția financiară non-bancară (IFN). Campania de informare se va desfășura pe parcursul a cinci luni, la date care vor fi anunțate la momentul potrivit, și se va adresa consumatorilor din județele Timiș, Arad, Cluj, Galați, Iași, Constanța, Bihor, Dolj, Brașov, Argeș și Prahova.

Din cauza pandemiei, caravana pe care CSALB o organiza prin întâlniri periodice cu consumatorii, reprezentanții băncilor comerciale, jurnaliști și autorități locale nu a mai fost posibilă de la finalul anului trecut. Totodată, în perioada restricțiilor severe, concilierile s-au desfășurat exclusiv online sau telefonic.

CSALB este o entitate înființată ca urmare a unei directive europene și intermediază gratuit și în mai puțin de trei luni negocierea dintre consumatori și bănci sau IFN-uri pentru contractele aflate în derulare. Consumatorii din orice județ al țării pot trimite cereri către Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) completând un formular online direct pe site-ul www.csalb.ro. Dacă banca acceptă intrarea în procedură de conciliere/negociere este desemnat un conciliator.

Cum s-a schimbat comportamentul băncilor și al clienților

“În această perioadă plină de transformări determinate de pandemie, am observat modificări atât în comportamentul consumatorilor, cât și în cel al băncilor. Din partea consumatorilor observăm o scădere a interesului în ceea ce privește modalitatea de completare a cererii trimise CSALB și adresate băncii. De multe ori oamenii nu își motivează deloc solicitarea, dar au așteptări mari legate de finalitatea cererii.

Probabil că mulți consumatori pleacă de la premisa că situația specială în care ne aflăm obligă instituțiile financiare să accepte oricum intrarea în negociere. Le reamintim că această procedură este diferită de cea din moratoriile legale, prin care amânarea ratelor se făcea automat, printr-o simplă cerere.

Aici vorbim de negocierea unor clauze și condiții din contracte, iar consumatorii ar trebui să își cunoască bine propriile contracte de credit pentru a ști ce anume să solicite și pentru a putea fi ajutați în acest demers atât de către conciliatori, cât și de către reprezentanții băncilor. De aceea, concilierea nu trebuie percepută ca un tonomat în care bagi o cerere și primești automat beneficiile negocierii.

Directiva europeană care stă la baza înființării CSALB prevede că această procedură este voluntară, adică nu presupune o obligativitate din partea vreunei părți pentru intrarea în negociere. Dincolo de acest aspect, băncile iau în calcul mai multe variabile atunci când acceptă cererea și, implicit, intrarea în conciliere cu consumatorul. Printre acestea sunt: istoricul relației cu respectivul consumator, buna-credință a acestuia, dovezile pe care acesta le aduce când invocă deteriorarea situației lui financiare sau modul în care și-a respectat contractul până la momentul primirii cererii de conciliere.

De cealaltă parte, reprezentanții băncilor trebuie să dea dovadă de mai multă empatie cu privire la cazurile în care intră în negociere, să primească mandat relevant pentru propunerea unor soluții reale de rezolvare a situației consumatorului și să nu vulnerabilizeze, prin lipsă de flexibilitate, o relație deja problematică. Am observat că modalitatea de negociere dintre părți, așa cum este organizată prin intermediul CSALB, devine un model de bune practici preluat de tot mai multe bănci comerciale în relația lor directă cu consumatorii.

Ne bucurăm să constatăm acest lucru, deoarece ne arată că CSALB a devenit un exemplu bun de urmat pentru sistemul bancar, în ceea ce privește rezolvarea problemelor pe care le au consumatorii. Cu toate acestea, atragem atenția că, fără expertiza unui conciliator, a unui expert în drept financiar-bancar, care să propună o soluție imparțială, este mai dificil de derulat o negociere echitabilă, din care ambele părți să aibă de câștigat”, susține Alexandru Păunescu, președintele Colegiului de coordonare al CSALB.

Timișoreni ieșiți în câștig în relația cu băncile

Timișoreanul B. Paul a solicitat în cadrul CSALB eliminarea comisionului de administrare. În urma negocierilor i s-a restituit comisionul de analiză a dosarului (200 de euro), i s-a restituit comisionul de administrare a creditului (1.283 euro), i s-a eliminat pe viitor comisionul de administrare a creditului rămas de încasat și i s-au achitat cu titlu de dobânzi legale față de sumele încasate 446 lei, ca dobândă aferentă comisionului de analiză și 1.418 lei reprezentând dobânda aferentă comisionului de administrare a creditului. Este un bun exemplu de despăgubire a unui client după ce banca și acesta au convenit asupra stingerii unui litigiu din instanță.

D. Marian a obținut restiuirea comisionului de analiză a dosarului (576 de euro), a comisionului de administrare a creditului (3.308 euro) și eliminarea pe viitor a comisionului de administrare a creditului rămas de încasat, în cuantum de 1.056 de euro. În plus, a încasat 1.167 de lei cu titlu de dobânzi legale față de sumele reprezentând dobânda aferentă comisionului de analiză și 2.872 de lei ca dobândă aferentă comisionului de administrare a creditului. Și de data aceasta, dosarul s-a format ca urmare a unui acord de stingere a litigiului din instanță și rezolvării litigiului pe cale amiabilă, prin conciliere.

M. Rodica, o altă timișoreancă, a obținut restituiri pentru două credite contractate, mai precis comisionul de analiză a dosarului, în valoare de 1.000 de euro și 70 la sută din comisionul de administrare a creditului, în cuantum de 5.470 de euro. În plus, a beneficiat de eliminarea pe viitor a comisionului de administrare a creditului rămas de încasat, calculat la 3.114 euro.

C. Ioana a beneficiat de ștergerea a 10.000 de lei din datoria pe care o avea către bancă. A cerut găsirea unei soluții în cadrul negocierii ca urmare a situației sociale dificile.

L. Laurențiu a beneficiat ca urmare a situației sociale dificile în care se afla de ștergerea integrală a datoriei de 2.633 de lei, restantă pentru un card de credit, precum și ștergerea restanței la un credit de nevoi personale de 1.780 lei.

Recomandări ale conciliatorilor

Valentin Cocean: ”În mod greșit, unii dintre consumatori își axează cererile pe ideea clauzelor abuzive, plecând cumva de la ceea ce aud din instanță. Încercăm să le explicăm că noi nu judecăm aici din perspectiva din care judecă instanța, pentru că în conciliere accentul cade pe motivele lor personale, pe problemele lor. În plus, au existat soluții în cadrul CSALB care au avantajat consumatorul într-un mod în care mă îndoiesc că ar fi putut să fie ajutat de către instanță. De multe ori, chiar dacă s-ar stabili caracterul abuziv al unor clauze, consumatorul n-ar ajunge, cu siguranță, la o reducere de sold de valoarea obținută în procedura noastră”.

CITEŞTE ŞI: Incident teribil: explozie într-o unitate de prelucrare a uleiului uzat, doi oameni au murit. Video

Nela Petrișor: ”Foarte mulți vin la CSALB din această nevoie de a li se face dreptate, or primul pas pe care eu îl fac în discuția cu consumatorii este exact acesta: nu sunteți la instanța de judecată! Acceptați concesii! Acceptați o discuție care, până la urmă, vă poate duce într-un contract mult mai avantajos decât cel pe care l-ați avut și decât cel pe care l-ați fi putut obține teoretic sau ipotetic de la o instanță de judecată”.

Camelia Popa: ”Consumatorii ar trebui să-și cunoască, în primul rând, contractul și ce vor să obțină din partea băncii. De exemplu, unii consumatori spun că vor reducerea ratei contractuale prin micșorarea dobânzii, deși dobânda lor este mult sub condițiile de piață. Consumatorilor le-aș recomanda să depună cereri motivate și adaptate nevoilor reale ale fiecăruia, să-și urmărească propriul scop și nu scopul pe care l-au urmărit alți consumatori. Iar băncilor le-aș recomanda o mai mare deschidere spre mai multe soluții de identificat în cazul fiecărui consumator. Și o mai mare adaptabilitate la ce îi trebuie consumatorului astfel încât să ducă un contract până la maturitate”.

Timișul, printre primele zece județe ca număr de cereri

În 2020 și 2021 CSALB a primit aproximativ 3.400 de cereri din partea consumatorilor, adresate băncilor și IFN-urilor. De la începutul acestui an, consumatorii au transmis Centrului peste 900 de solicitări. Cele mai multe cereri de negociere sunt trimise de consumatorii din București (22 la sută din numărul total de cereri), Argeș, Ilfov, Prahova și Cluj. Cele mai puține cereri vin din Sălaj, Satu-Mare, Covasna, Caraș-Severin și Harghita. Ultimele cinci județe însumează împreună sub un procernt din numărul total de cereri.

95 de consumatori din Timiș au solicitat în 2020 și primele luni din 2021 o negociere cu banca sau IFN-ul pentru contractele aflate în derulare, județul bănățean fiind printre primele zece din țară ca număr de cereri transmise către CSALB. Caravana online a CSALB își propune să informeze consumatorii de servicii financiare despre posibilitățile și avantajele pe care le aduce concilierea față de soluționarea problemelor în instanță.

În ultimii cinci ani, mai precis din martie 2016 până acum, consumatorii au obținut beneficii de peste 4,4 milioane de euro din negocierile cu băncile în cadrul CSALB. Anul trecut, valoare medie a beneficiilor obținute în urma negocierilor a fost de 3.700 de euro per caz soluționat.

CSALB colaborează cu 19 conciliatori, dintre cei mai buni specialiști în drept, cu expertiză în domeniul financiar-bancar. Totul se rezolvă amiabil, iar înțelegerea părților are puterea unei hotărâri în instanță. Mai multe informații despre activitatea Centrului pot fi obținute telefonic, la nr. 021 9414 (apel cu tarif normal).


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *