File din istoria teatrului timişorean

File din istoria teatrului timişorean

Pentru că ieri a fost Ziua Mondială a Teatrului, reprezentanții Muzeului Național al Banatului au ținut să amintească pasionaților de istorie locală că, în dezvoltarea culturală a urbei de pe Bega, teatrul a jucat de la bun început un rol important.

„În 1953, Timișoara devenea singurul oraș din Europa cu trei teatre de stat în limbi diferite: română, germană și maghiară. Astăzi, orașul are patru teatre de stat în patru limbi diferite, un adevărat tribut adus diversității și multiculturalismului.

Un scurt istoric al instituțiilor teatrale din Timișoara ne arată cât de importantă a fost această artă pentru orașul nostru. <<În anul 1874, Societatea Hotelieră de Teatru și Redută a construit un teatru nou, donația celor 20 de timișoreni de vază, în schimbul dreptului pe veci asupra câte unei loji, asigurând finanțarea.

După incendiu, teatrul a fost reconstruit și a fost inaugurat la 12 decembrie 1882 cu un spectacol în limba maghiară. În stagiunea de iarnă se juca în maghiară, în timp ce reprezentațiile în limba germană erau jucate în restul anului.>> Josef Geml, <<Vechea Timişoară în ultima jumătate de secol>> (1870-1920).

În 1945, sub conducerea regizoarei Lilly Bulandra, a avut loc primul spectacol la Teatrul Muncitoresc al Poporului din Timișoara. În 1949, acesta devenea Teatrul de Stat Timișoara, iar mai târziu, în 1966, se va numi Teatrul <<Matei Millo>>. În 1970, cu prilejul împlinirii unui sfert de veac de existență, acesta devine <<Teatrul Național Timișoara>>. La semicentenar, în 1995, acesta a primit numele <<Mihai Eminescu>>.

CITEŞTE ŞI: ”Lada cu Zestre” se deschide din nou, cu invitaţi de seamă

Ne închinăm în fața tuturor oamenilor de teatru, care au contribuit la dezvoltarea acestei arte atât de importante pentru cultură și artă. La mulți ani, oameni de teatru, și sincere aprecieri pentru toată munca, pasiunea și dedicarea voastră!”, au punctat cei de la MNaB, ilustrrând acest mesaj de suflet cu o fotografie din arhiva Muzeului Național al Banatului.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *