Cel mai relaxat oraș din Europa este în apropierea României

oras 2

Un cuvânt aproape intraductibil – „aylyak” – care înseamnă refuzul de a te grăbi și scepticism cu privire la valoarea suprasolicitării – definește orașul Plovdiv din Bulgaria.

CITEȘTE ȘI: Bombele calorice ale verii. Cât de mult pepene e bine să mâncăm pe zi și de ce e recomandat să evităm fructele seara

Al doilea oraș ca mărime din Bulgaria, Plovdiv, este mândru de reputația sa că are propriul mod de a face lucrurile. Oamenii merg mai încet. Se pare că au mai mult timp liber. Traficul este mai puțin agitat. În timp ce mergi spre centrul orașului prin parc, unde bătrânii se adună pentru a juca șah și oamenii se relaxează și discută la umbra copacilor, simți amosfera lipsită de griji a Plovdivului, relatează BBC.

În cartierul Kapana din centrul orașului, oamenii stau în baruri și cafenele sau se pe străzile pietonale. Grupuri de tineri petrec, flirtează și își verifică telefoanele. Chiar și pisicile de pe străzile pietruite ale orașului vechi par mai leneșe decât în altă parte. Dacă întrebi oamenii de ce orașul este atât de relaxat, ei vor spune: Plovdiv este „aylyak”.

Cuvântul „aylyak” nu este folosit prea mult în afara orașului Plovdiv, chiar dacă apare în dicționarele bulgare de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Este un cuvânt de împrumut din turcescul „aylaklık”, care înseamnă „trândăvie”, „întârziere” sau „vagabondaj”.Dar, în Plovdiv, aylyak are o semnficație proprie, ceva care nu trebuie atât tradus, cât trăit. Când le ceri oamenilor să explice ce înseamnă, cel mai adesea îți vor spune o glumă: Un cetățean din Plovdiv petrece timpul cu un vizitator spaniol în oraș. „Ce este aylyak?” întreabă spaniolul. Bulgarul se gândește câteva clipe și apoi spune: „Este ca mañana, mañana al tău, dar fără niciun stres.”


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns