Bombă în scandalul catargelor montate ilegal în Timișoara!

Bombă în scandalul catargelor montate ilegal în Timișoara!

În cea mai importantă instituție a Timișoarei, minciuna a devenit, de multă vreme, un instrument de lucru. Poate chiar cel mai des folosit. Diverși șefi din primărie – căci despre această instituție este vorba – apelează la te miri ce subterfugii și înșelătorii pentru a-și justifica deciziile ilegale. Campioana detașată a ilegalităților este șefa Serviciului Resurse Umane, Rodica Aurelian – ea însăși ajunsă fraudulos în funcție -, dar alți decidenți din primărie fac eforturi să recupereze din handicap.

În articolul publicat în 15 ianuarie și intitulat “Primăria a montat ilegal șase catarge în Timișoara, iar acum trebuie să le dea jos”, am dezvăluit în exclusivitate că montarea în ultimii doi ani a șase catarge cu steag tricolor în diferite zone din oraș s-a făcut fără autorizație de construire. Adică ilegal!

Decizia de montare a respectivelor catargelor i-a aparținut șefului Direcției Generale de Drumuri, Poduri, Parcaje și Rețele de Utilități (DGDPPRU) din cadrul Primăriei Timișoara, Culiță Chiș, care, în 6 decembrie 2019, în urma procesului-verbal de contravenție întocmit de agenții Poliției Locale, a fost sancționat cu avertisment de arhitectul-șef al Municipiului Timișoara, pentru primele trei catarge (din fața Catedralei Mitropolitane, de la intersecția Bdului CD Loga-Bdul Regele Ferdinand-Str. 16 Decembrie 1989 și de la intersecția Bdului IC Brătianu-Bdul Michelangelo), iar în 4 decembrie 2020 a primit amendă de 1.000 de lei, pentru montarea fără autorizație de construire a celorlate trei catarge (amplasate pe Str. Holdelor-Str. Sfinții Apostoli Petru și Pavel, Sens AEM – Piața Gheorghe Domășnean, Calea Șagului – în dreptul Shopping City).

În afara avertismentului, respectiv a amenzii, arhitectul-șef a dispus intrarea în legalitate sau desființarea lucrărilor, cu termen de 6 decembrie 2020 pentru primele trei catarge și 4 decembrie 2021 pentru celelalte trei. Așa cum arătam în articolul menționat mai sus, șeful DGDPPRU a atacat în instanță procesul-verbal de contravenție emis de Poliția Locală Timișoara, dar a pierdut procesul și nu a mai făcut apel, astfel că hotărârea din 17 iulie 2020 a Judecătoriei Timișoara a rămas definitivă în data de 13 octombrie 2020.

Primăria Timișoara face ce știe ea mai bine: tace

În 15 ianuarie, după publicarea articolului, am adresat Primăriei Timișoara următoarele întrebări: “De ce arhitectul-șef al Timișoarei nu a dispus desființarea catargelor menționate în procesul-verbal de contravenție contestat în instanță de Culiță Chiș, din moment ce hotărârea Judecătoriei Timișoara a rămas definitivă în data de 13 octombrie 2020, iar termenul până la care ar fi trebuit să se intre în legalitate a expirat în 6.12.2020? Concret, când vor fi date jos primele 3 catarge (cele 2 din fața Catedralei Mitropolitane) și cel din intersecția Bd. I.C. Brătianu cu Bd. Michelangelo?”.

După două săptămâni, n-am primit nici un răspuns. Așadar, deși nu am solicitat vrafuri de documente sau nu am pus cine știe ce întrebări încuietoare, care să necesite zile în șir de “brainstorming”, decidenții din Primăria Timișoara n-au catadicsit să ne ofere nici o lămurire. Implicit, nici cetățenilor orașului, că n-am fi ținut răspunsurile pentru noi, ci le-am fi făcut publice. Așa cum am mai scris, dispariția lui Nicolae Robu din organigrama instituției nu este suficientă pentru instaurarea transparenței și a profesionalismului în Primăria Timișoara, mai e mult până departe.

O corespondență cu cântec

Dacă nu am primit până acum răspunsurile la întrebările menționate mai sus, poate că articolul de față va reprezenta un imbold în acest sens. În data de 10 iunie 2020, omul care a decis montarea fără autorizație de construire a celor șase catarge, Culiță Chiș, a transmis un răspuns Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) Vest în urma adresei din 20 mai 2020 a acestei instituții, având ca subiect catargele, expediate către Primăria Timișoara.

În răspunsul său, domnul Chiș îi informează astfel pe cei de la ISC Vest: “Vă transmitem că am solicitat Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației punctul de vedere cu privire la solicitarea petentului, respectiv să ne comunice dacă trebuie sau nu să obținem autorizație de construire pentru stâlpii multifuncționali amplasați pe arterele principale de acces în municipiul Timișoara”.

Bun, pare că omul a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a-și demonstra buna-credință, a cerut lămuriri de la experții-experților în materie de lucrări publice, ce poți să-i ceri mai mult?

Din păcate, așa cum spuneam la începutul acestui articol, minciuna a ajuns un “modus vivendi” în Primăria Municipiului Timișoara. Am intrat în posesia „adresei” pe care domnul Culiță Chiș susține că a expediat-o către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, o prezentăm alăturat, față în față cu răspunsul adresat celor de la ISC Vest. După cum se observă, “adresa” lui Culiță Chiș către minister este datată 28.05.2020 și are numărul de înregistrare în primărie 569. Doar că adresa trimisă de același Culiță Chiș către ISC Vest este datată 10.06.2020, dar are numărul de înregistrare în primărie 568!

Adresa reală și adresa inventată

Cum este posibil ca o “adresă” ieșită din registratura Primăriei Timișoara în 28 mai 2020 să aibă un număr mai mare decât o adresă ieșită din registratură două săptămâni mai târziu?! Există două explicații posibile: 1. poate fi vorba, pur și simplu, de o eroare de redactare, iar numărul de înregistrare să fie altul; 2. ne aflăm în prezența unui fals de zile mari, acea adresă fiind o făcătură menită să inducă în eroare Inspectoratul de Stat în construcții Vest.

Dominic Fritz poate face curățenie. Sau nu

După ce am intrat în posesia celor două documente, am trimis, la rândul nostru, în 19 ianuarie, următoarea adresă către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației:

“Ați primit din partea Direcției Generale D.P.P.R.U. din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara o adresă datată 28 sau 29.05.2020 (ori în jurul datei respective) prin care vi se solicita punctul de vedere cu privire la necesitatea obținerii unei autorizații de construire pentru stâlpii multifuncționali amplasați pe arterele principale de acces în municipiul Timișoara? În cazul în care ați primit o asemenea solicitare din partea Direcției Generale D.P.P.R.U. din cadrul Primăriei Timișoara, vă rugăm să ne comunicați și care a fost răspunsul pe care i l-ați trimis (eventual dacă ne puteți remite o copie a respectivului răspuns)”.

Miercuri am primit răspunsul ministerului: NU. Nu s-a primit nici o adresă de genul acela din partea Primăriei Timișoara, ca atare nu există nici un răspuns al ministerului pe subiectul respectiv!

Mingea se află acum în curtea primarului Dominic Fritz, care poate demonstra că sloganul “O Românie fără hoție” nu a fost valabil doar în campania electorală și că își dorește realmente să facă ordine în instituția pe care o conduce.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

21 thoughts on “Bombă în scandalul catargelor montate ilegal în Timișoara!

 1. brindescu face ceeace stie el cel mai bine, adica amesteca adevarul cu minciuna pentru a crea impresia unui mare ziarist.
  P.S. intrarea in legalitate inseamna obtinerea unei autorizatii de construire pentru lucrarea executata nelegal, iar aceasta autorizatie trebuie data de cine crezi ?- de primaria Timisoara.

   1. Daca tu ai curajul sa amintesti de IQ cred ca il faci si pe ciinele de pe strada sa rida. Apropo : sti cumva cu ce se maninca aceasta notiune ?

    1. Poli 21, nu te-ai săturat să tot latri? Cine face pipi contra vântului știi ce pățește… Vezi că e cu minus afară și poate îți îngheață unealta. :))

     1. Poate ca eu sunt agramat ,dar nu ma pot pune cu un mitocan ce se crede jurnalist, dar nu este decit o jalnica copie de lingau.

     2. E ultima replica pe care o postezi la articolele mele, sper ca ai spus tot ce aveai pe suflet 🙂 Adio, Poli 21! 🤓

     3. Cu tot respectul, de ce nu ii mai permiteti sa isi spuna parerea? Chiar daca va deranjeaza nu trebuie sa reactionati asa…. faceti ce vreti dvs. Pe un site public?!?!? De ce e public atunci ? Libertate de exprimare…. se pare ca nu sunteti un om demn de a asculta si critici 😉

     4. Care sunt criticile? 🙂 Epitete precum „mitocan” si „lingau” sunt critici? Criticati-ma si dvs asa si voi lua aceeasi decizie.

    2. Poli [email protected] tu esti prost de dai in gropi la fel ca toti fotbalistii cu scoala facuta la fara frecventa! Conform legilor in vigoare la orice constructie trebuie sa soliciti si sa primesti aprobarea INAINTE de a demara santierul. Cat despre costuri nu se poate accepta ca acest prostovan numit Culita sa faca cadouri fostului lui sef Robu aceste catarge de 30.000 euro asa cum se lauda tractoristul

     1. Daca imi permite dnl.ziarist si nu il jignesc cu postarea ,vreau sa spun ca aceste catarge purtatoare de drapel al ROMANIEI au foat facute cadou Timisoarei,penrtu ca se pregateste pentru ”Capitala europeana”,sau deranjeaza atat de tare sa fluture steagul tarii ,daca e asa sa puna cel al germaniei sa cel secuiesc.Intrarea in legalitate se poate face simplu,prin avizare de cei in drept care apartin tot Primariei

     2. Atat ati inteles din articol, ca vrea cineva sa le dea jos neaparat? 🙂 Mai cititi o data, poate-poate… 🙂

     3. Patriotului aradean # tu esti nitel un analfabet functional adica citesti dar nu intelegi sensul textului. Aceste catarge NU sunt cadou de la nimeni! Catargele sunt montate in urma ordinului dat de acest lingau a primarului Robu, din banii publici si INAINTE sa fi depus o cerere de autorizare!! Adica chiar cei care conduc orasul incalca orice lege, normative sau hotarari de consiliu. Suntem pentru arborarea drapelui national dar respectand legea.
      P.S. pentru tine si ceilalti prosti daca te uiti la pozitionarea celor doua drapele din fata Catedralei ce infractiune observi?

    3. Semidoctului poli21 @ in România exista câini nu ciine, iar dacă vrei tu câinele mai şi râde. Ride nu mai exista in limba română din 1993! Apropo maninca se scrie corect mănânca sau fără diacritice mananca!

 2. Ce nu este in regula daca exista catargele cu drapelul tzarii noastre al ROMANIEI ??? Eu nu vad nimic deranjant sau nu va plac culorile ?

  1. Imi plac tare mult culorile 🙂 Ce nu-mi place este minciuna. Dar nu ma pun acum sa va traduc din romana in romana. Noapte buna!

 3. Sa recapitulam. Ca nu prea intelege multa prostime pe aici.
  Daca imi fac o buda in fundul curtii, militienii COJmonitari, ma amendeaza pe loc.
  Dar pe jmecherul asta de Pis Pulita, ajuns MARE derector tehnic la drumuri ( si singurul merit este ca sa pisat BEAT in parc de pe o banca – lucru dovedit de aceeasi meletieni), cu o scoala de mhekanic hagricol, adica deci TARAN, care in fapt este cel care a facut cadooooouri gen catarge pe banii contribuabibilor pentru mult prea iubitul si stimatul, inegalabilul si mult prea doctorul anus cauza, extramegalomanul si multilateral dezvoltatul si telectualualul Ruie Mobu, nu primeste decat un avertisment. Mai mult se foloseste de false adrese = egal = face uz de fals, fals in acte publice si etc cine mai stie ceva de prin Codul Penal, si e bine merci.
  Casa pe la Mosnita, terenuri undreground pe drumul Boilor ( cum e si el ), masina de la NOI contribuabilii la scara, terenuri si pile la madam judecatoarea si altele si altele si altele. Ca samd e prea scurt. DECI???? Am platit 6 (sase catarge) cu 300.00 mii euroi, pentru desfatarea unui primar narcisist!!!! Asta e CONCLUZIA! Noi platim, alti Pis Puliti ne rad/ va rad in nas.

 4. Culita Chis acest semidoct care s-a tarait prin facultate de Mecanica Agricola, ajuns ‘mare’ director general intr-o structura inventata de Robu doar ca sa aiba un salariu mai mare, ca murea saracutul de foame, a cheltuit zeci de mii de euro pe ceva care nu reprezenta o prioritatea pentru un oras sufocat de trafic si plin de gunoaie. Se mai si lauda apludacul robului ca țevile din fata catedralei ca sunt un cadou pentru cârmaciul pletos. Culmea un cadou de vreo 30.000 euro din banul public! Pesemne a luat exemplu de la Robu care sustinea adunatura de politruci si pitipoance de la Coltermul cu … ‘doar’ 40 milioane euro tocati pentru un sistem găunos

Lasă un răspuns