Confindustria România, organizaţia patronală a investitorilor italieni, propune un sistem anti-mită

Mauro Maria Angelini

Confindustria România, una dintre cele mai puternice organizaţii patronale din ţară, reprezentându-i pe investitorii italieni, şi-a relansat filiala din judeţul Timiş şi a pus pe tapet, totodată, o temă sensibilă: cea a corupţiei care afectează mediul de afaceri.

Mai mult, asociaţia propune o soluţie concretă, menită cel puţin să stăvilească practicile care viciază piaţa produselor şi serviciilor, în special în relaţia cu diverse autorităţi publice, locale sau centrale. Este vorba de un sistem de management anti-mită, fiind vorba despre standardul ISO 37001 din 2016, care le oferă organizaţiilor certificate un „scut” împotriva corupţiei. Sistemul a fost prezentat pe larg în cadrul unui seminar găzduit de Centrul Regional de Afaceri Timişoara (CRAFT).

„Oficializăm astăzi reînceperea activităţii patronatului Confindustria în Timişoara şi în zona Banatului. Cu ocazia acestui seminar, prezentăm un nou standard, ISO 37001, care poate fi implementat în toate organizaţiile, publice sau private.

Confindustria a mai organizat în urmă cu doi şi trei ani, la Bucureşti, evenimentul Legal Summit, prezentând atunci standardul ISO 26001, care includea o parte dintre procedurile cuprinse şi în ISO 37001. Abordarea noastră este pragmatică. vrem să vedem care sunt oportunităţile, mai ales în organizaţiile mari şi cu precădere în departamentele conduse de manageri de nivel înalt, care pot avea tentaţia de a-şi ajusta situaţia financiară prin mijloace mai puţin legale.

Noul standard anti-mită poate ajuta atât instituţiile, cât şi companiile să evite practicile neloiale, inclusiv în ceea ce priveşte organizarea licitaţiilor sau a altor forme de selecţie de oferte de produse şi servicii. Concurenţa neloială trebuie limitată, indiferent de naţionalitatea firmelor care pot beneficia sau pot fi afectate de acest fenomen”, a declarat, pentru „Renaşterea bănăţeană”, Mauro Maria Angelini (foto), preşedintele Confindustria România.

Seminarul a fost salutat de reprezentanţi ai Prefecturii şi ai Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, printre vorbitori numărându-se jurişti, reprezentanţi ai mediului de business şi ai Ministerului de Interne.

A fost prezentată, de asemenea, experienţa Primăriei Timişoara, care a implementat deja standardul anticorupţie.

Principalele cerinţe ale standardului ISO 370001, pentru organizaţiile care adoptă această certificare, sunt adoptarea unei politici anti-mită prin măsuri concrete, definirea rolului şi responsabilităţilor managerului de vârf în această direcţie, numirea unui responsabil pentru supravegherea activităţilor de compliance, formare şi evaluare a riscurilor, efectuarea controalelor adecvate pe plan financiar, comercial, contractual şi de achiziţii, definirea unor proceduri adecvate pentru semnalare, investigare şi raportare a neregulilor şi monitorizarea continuă, prin audituri interne periodice.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Confindustria România, organizaţia patronală a investitorilor italieni, propune un sistem anti-mită

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *