Textul prin care componenții trupei Phoenix sunt numiți boschetari e ”liberă exprimare”, spun reprezentanții proiectului

Textul prin care componenții trupei Phoenix sunt numiți boschetari e ”liberă exprimare”, spun reprezentanții proiectului

Centrul Dialectic, realizatorul proiectului ”Arhiva de Sunet: Timișoara”, a reacționat după ce ”Renașterea bănățeană” a dezvăluit că legendara formație Phoenix a fost atacată printr-un text nu doar mincinos, ci și agresiv și agramat.
Pentru cei care nu au citit articolul nostru, iată textul împricinat al Arhivei de Sunet:

”Mijloacele de producție, în afară de chitări, tobe improvizate ș.a.m.d., erau rețelele astea pe care le punea UTC-ul la dispoziție: săli, amplificatoare, public, concerte. Toate astea erau asigurate de autorități, de Putere. Phoenix-ul, când au emigrat din România, unde erau zei și făceau spectacole pe stadioane cu zeci de mii de oameni, au ajuns niște boschetari în Germania occidentală”.

Din text, intitulat de autor ”O mică înțepătură marxistă la adresa glorificării nejustificate a rock-ului românesc de dinainte de 1989” cu uluire pot afla cei care au trăit perioada comunistă că UTC-ul era un organ ajutător pentru artiști. În așa măsură ajutător, în realitate, încât componenții trupei Phoenix, cu excepția lui Mircea Baniciu, au ales să fugă în Germania (să ”emigreze” e cam impropriu spus, dorind probabil să sublinieze delirul despre libertățile largi ale cetățeanului din Republica Socialistă România în 1977, anul faptei) tocmai din cauza cenzurii și chiar a anulării unor concerte de către autoritățile comuniste.

Primăria nu-i de vină, susțin autorii proiectului

”Susținem dreptul la liberă exprimare și redăm întocmai afirmațiile interlocutorilor noștri atâta timp cât nu încurajează la discriminări bazate pe sex, religie, origine, naţionalitate sau rasă”, transmite către redacția noastră Centrul Dialectic, căruia îi acordăm, iată, dreptul la replică, dar cu sugestia ca pe viitor să dea dovadă profesionalism în ceea ce privește acuratețea informațiilor transmise, de decență în exprimări și, de asemenea, din respect pentru limba maternă, dacă se poate, fără dezacorduri precum ”Phoenix-ul, când au emigrat” sau pluraluri precum ”chitări” în loc de ”chitare”, dacă tot vorbim despre un proiect cultural, ba chiar unul plătit din banii timișorenilor cu 73.500 de lei.

”«Arhiva de Sunet: Timișoara», un proiect al Centrului Dialectic, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara, nu reprezintă poziția Primăriei Municipiului Timișoara și a Consiliului Local Timișoara. Conținutul proiectului cultural și modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor și beneficiarului finanțării. Primăria Municipiului Timișoara și Consiliul Local Timișoara nu sunt responsabile pentru conținutul materialului și modul în care acesta ar putea fi folosit”, mai explică autorii proiectului respectiv în dreptul la replică în care, din păcate, nu apare vreo umbră de regret nici pentru limbajul jignitor folosit în ”mica înțepătură marxistă” prin care e lovită trupa Phoenix, nici pentru minciuna cu UTC-ul organ al încurajării libertății artistice și nici pentru faulturile asupra limbii române.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Textul prin care componenții trupei Phoenix sunt numiți boschetari e ”liberă exprimare”, spun reprezentanții proiectului

Lasă un răspuns