Punerea la plată a pacienților care solicită servicii medicilor de familie va fi decisă în prima zi lucrătoare a lunii ianuarie, la Timișoara. ”Nesemnarea sau semnarea adiționalelor o vom hotărî împreună la Adunarea generală extraordinară din 3 ianuarie. Îi invităm pe toți colegii noștri de toate specialitățile din toate județele țării la această ședință, miercuri, în centrul Timișoarei, la Facultatea de Stomatologie”, este apelul făcut de conducerea Societății Timiș de Medicina Familiei.
Practic, la această întâlnire se va decide dacă medicii de familie din județ vor continua colaborarea cu Casa de Sănătate, urmând să acorde și anul viitor servicii decontate din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS). Specialiștii în asistență medicală primară din întreaga țară sunt nemulțumiți de finanțarea promisă pentru 2018 și refuză să semneze acte adiționale pentru prelungirea până în 31 martie a contractului din 2017, dată la care se preconizează că va fi elaborat un nou acord. ”Sigur că susținem cu toată forța să ni se aloce procentul european de 14-15 la sută din FNUASS. Cerem alocarea a zece la sută pentru anul 2018”, a precizat Claudia Iftode, președinta Societății Timiș de Medicina Familiei. Potrivit acesteia, pentru anul viitor, în proiectul de buget, au fost alocate 5,8 procente, cu o creștere de 0,03 la sută, fața de 5,77 la sută cât a fost finanțarea asistenței medicale primare în 2017. De asemenea, medicii de familie timișeni solicită mărirea tarifului orar atât pentru ei cât și pentru asistenții ce lucrează în centrele de permanență. ”Pentru a putea face față la cheltuielile care cresc, trebuie să avem finanțare. Cu sub șase procente nu putem supraviețui”, a explicat președinta Societății Timiș de Medicina Familiei.
”Așa nu se mai poate!”
Ministrul sănătății, Florian Bodog, a oferit medicilor de familie promisiunea că bugetul de anul viitor prevede o suplimentare cu 278 milioane de lei. A fost picătura care a umplut paharul. ”Suplimentarea de care vorbeşte domnul ministru și la care se referă ca la un cadou acordat medicilor de familie a fost luată în calcul la precizarea procentului de 5,8 la sută. Creşterea finanţării anunţată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu a fost iniţiată şi oricum păstrează asistența medicală primară la acelaşi procent din FNUASS, de 5,8 la sută, ca în 2017. Cu această suplimentare procentul alocat asistenței medicale primare abia ajunge la procentul din anul în curs şi este departe de ţinta solicitată de zece la sută. Reamintim că am decis să ieşim în stradă tocmai ca să nu fim nevoiţi să întrerupem activitatea cabinetelor. De atunci ne zbatem să găsim soluţii şi să avem un dialog adevărat. Deşi ni s-a promis sprijin, acesta nu s-a concretizat. Medicii de familie din majoritatea judeţelor au decis că aşa nu se mai poate”, arată reprezentanții Societății Naționale de Medicina Familiei şi cei ai Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie. Potrivit acestora, ”s-a demonstrat în atâţia ani că gestionarul banilor plătiţi de oameni pentru sănătate – CNAS – este departe de a fi interesat de nevoile pacienţilor! S-au făcut legi proaste și sisteme informatice neperformante pe bani publici. S-a îngrădit accesul oamenilor la îngrijiri şi la medicaţia necesară”.
Asistență medicală fără întrerupere
Pe de altă parte, CJAS Timiș ignoră semnalele venite din partea medicilor de familie și dă asigurări că toate persoanele vor beneficia de asistența medicală necesară, fără întrerupere. ”Până la data de 29 decembrie, CJAS Timiș încheie pentru lunile ianuarie – martie 2018 acte adiționale la contractele derulate în anul 2017 pentru furnizarea de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale, în vederea asigurării continuității acordării asistenței medicale, cu îndeplinirea de către furnizori a tuturor condițiilor privind relațiile contractuale”, au precizat reprezentanții instituției.
Urgențele timișorene sunt pregătite
În situația în care medicii de familie decid să protesteze – prin întreruperea colaborării cu Casa de Sănătate – față de finanțarea scăzută a asistenței medicale primare, dar și a birocrației și a noilor modificări legislative apărute în sistem -, pacienții fie vor fi puși la plată, fie vor găsi cabinetele închise. În aceste situații, pentru bolnavi, singura modalitate de a beneficia de servicii medicale fără să scoată pe loc bani din propriul buzunar este de a se prezenta la serviciile de urgență din cadrul spitalelor.
”Oamenii trebuie să ajungă undeva. Cheltuielile noastre nu vor crește foarte mult pentru că este vorba de simple consultații, cei care au nevoie de investigații suplimentare oricum s-ar fi adresat spitalului. Va crește însă presiunea pe sectorul de urgențe minore, precum și timpul de așteptare”, este de părere Mihai Grecu, medic-șef al Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Timișoara. O problema va fi însă acordarea de rețete compensate, adeverințe și alte acte pe care în mod obișnuit le eliberează medicii de familie.