Moş Martin şi-a văzut umbra. Primăvara e… departe

2 februarie: Legenda Zilei ursului și previziuni meteorologice

A fost soare ca-n luna lui Mărţişor, deşi abia suntem la începutul lui Făurar, iar dac-ar fi să dăm crezare tradiţionalei profeţii meteo din Ziua Ursului, n-are rost să ne bucurăm prea devreme şi să renunţăm la cojoace, ghete şi mănuşi, cu gândul că deja a venit primăvara.

Bunicii noştri aşteptau întotdeauna cu mare interes ziua de 2 februarie. Se credea că, de praznicul ortodox al Întâmpinării Domnului, ne mai aşteaptă şase săptămâni de ger în cazul în care ursul îşi vede umbra. Tradiţia populară spune că, în 2 februarie, Moş Martin se trezeşte din hibernare şi iese din culcuş pentru a vedea ce se întâmplă în natură.

Dacă soarele străluceşte şi cerul e senin, astfel încât îi îngăduie să-şi vadă umbra, înseamnă că frigul mai durează o lună şi jumătate. Ursul ştie toate astea şi, speriat, se retrage la adăpost, căci primăvara este încă departe.

Pe continentul american, prognoza este dată de o… cârtiţă, a cărei zi, instituită la 2 februarie 1887, a devenit o componentă esenţială a folclorului de peste Ocean. Altminteri, rozătoarea face previziunile meteo la fel ca ursul carpatin. Dacă-şi vede umbra, animăluţul cu nume de cod use ascunde sub pământ, căci gerul continuă.

Nu ştim cum e în orăşelul din Pennsylvania de unde se trage legenda occidentală, dar, la Timişoara, urşii de la Zoo ne avertizează că iarna nu ne părăseşte încă…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *