FMI susține impozitarea progresivă și recomandă o reformă fiscală în România. Cum va funcționa și ce venituri vor fi afectate

Sondaj cu rezultate sumbre: O ducem mai rău faţă de anul trecut, conform "Barometrului financiar trimestrial"

FMI susține impozitarea progresivă și recomandă o reformă fiscală în România. Cum va funcționa și ce venituri vor fi afectate.

Impozitarea progresivă ar ajuta statul să echilibreze bugetul, adică va duce la creșterea veniturilor, spun reprezentanții Fondului Monetar Internațional, care vineri își încheie vizita de 10 zile în România. FMI subliniază că introducerea impozitării progresive este aproape imposibil de făcut de anul viitor.

Experţii Fondului recomandă guvernului ca întâi să înlăture din numeroasele scutiri de taxe și facilități de care beneficiază sectoare întregi ale economiei.

Lărgirea bazei de impozitare ar putea aduce în plus la buget venituri echivalente cu 1,25% din Produsul Intern Brut.

CITEȘTE ȘI: Elena Udrea va fi extrădată în România

Bani în plus ar putea veni și dintr-o mai bună colectare a Taxei pe Valoare Adăugată și prin schimbarea sistemului de taxare a proprietății, astfel încât impozitul să fie mai legat de valoarea de piață a unei case sau a unui teren, potrivit Digi 24.

Astfel, potrivit calculelor FMI, o reformă fiscală va aduce mai mulți bani la buget prin:

– eliminarea scutirilor și a facilităților fiscale: +1,25% din PIB

– o mai bună colectare a TVA: +1,5% din PIB

– reformarea taxei pe proprietate: +0,25% din PIB

Declarațiile lui Jan Kees Martijn, șeful Delegației FMI în România

 „Prima cerință, când vine vorba despre reforma fiscală, este să fie curățată baza de impozitare, să fie înlăturate multiplele scutiri și tratamentele preferențiale. Făcând asta, sistemul fiscal ar fi mai echitabil, s-ar ușura colectarea de taxe și impozite și ar crește încasările, pentru că mai multe persoane și-ar plăti partea.

După ce va exista o bază de impozitare mai completă și mai logică, autoritățile ar trebui să vadă dacă sistemul de taxare este unul care ar trebui să se bazeze pe cota unică sau pe una progresivă.

Fără a avea o bază de impozitare clară nu poți avea nici una dintre aceste rate.

Atunci când ne gândim la taxarea progresivă, avem câteva argumente în favoarea sa: statul ar putea încasa mai mulți bani de la cei care câștigă mai mult, ceea ce ar ajuta la reducerea deficitului și ar duce la creșterea veniturilor bugetare.

De asemenea, ar ajuta la reducerea marilor inechități legate de venituri care există în România.

Implementarea impozitării progresive aduce provocări în ceea ce privește colectarea.

Nu este ușor ca acest lucru să se facă imediat. Este nevoie ca Administrația Fiscală să cunoască toate sursele de venit pe care o persoană le are.

În acest moment, informațiile sunt sursă cu sursă.

Asta ar face dificilă introducerea taxării progresive cu succes în 2023 și ar putea fi mai realist, ca în condițiile în care se ia decizia de a fi introdusă, să intre în vigoare după această dată.

Dar este important să nu fie întârziată nicio decizie în acest sens”, a subliniat șeful delegației FMI în România.

Cum ar putea funcționa acest impozit progresiv în România

”La impozitul progresiv aduni toate veniturile pe care o persoana sau o gospodărie le are, dacă acel venit este relativ mare atunci va fi impozitat mai mult peste un anumit nivelul superior al acestor veniturilor.

Poate fi în diferite feluri: dacă ne uităm în lume la ţări care au deja impozit progresiv. Este foarte comun şi puteţi să vedeţi diferite forme, dar este posibil să ai un impozit mai mare doar pe veniturile mai mari.

Asta înseamnă că doar oamenii care au veniturile mult peste medie sunt afectate, în timp ce majoritatea oamenilor ar avea același impozit unic”, a mai spus Jan Kees Martijn, şeful misiunii FMI, potrivit Antena 3.

Cum se aplică impozitul progresiv în Italia, Spania și Polonia

În Italia este un impozit progresiv între 23% şi 43 %, pentru un venit anual ce trece de 55.000 euro.

În Spania, acest impozit este între 19% şi 45%  pentru un venit anual peste 60.000 euro.

În Polonia, sub 722 euro venit nu se plăteşte impozit. Între 722 şi 20.000 euro, impozitul este de 18%, iar peste 20.000 euro se impozitează cu 32%.

sursa foto: arhivă, rol ilustrativ

alba24

 

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *