Cântărețul

iosif viorel junc

Înainte de a fi cântăreț la biserica ortodoxă din sat, Iosif Viorel Junc din Uihei a muncit vreo 17 ani ca tractorist, din 1973 și până în 1990.

Apoi, alți zece ani a fost petrolist. De la început de mileniu ori chiar din mileniul trecut la final, când l-a remarcat părintele Nicolae Andreescu din Șandra, a devenit cântăreț la biserică.

În ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, când ne-am cunoscut în fața căminului cultural, venea de slujba de la biserică, pe vechea sa bicicletă de damă. Ne-am oprit pe trotuar, având școala primară pe fundal.

Amănuntul acesta e foarte important, deoarece mama sa a lucrat timp de 36 de ani ca îngrijitoare a școlii.

Am vorbit cu cântărețul bisericesc despre Uihei. „Când părinții mei au venit aici, în 1947, din Bihor, din cauza foametei care a fost peste țară, ei au fost prima familie de români, satul fiind nemțesc.

Astăzi mai trăiește la Uihei o singură catolică, aceasta având peste 90 de ani. Rând pe rând, în locul șvabilor, au venit moți, ardeleni, olteni, moldoveni.

Astăzi, satul este românesc. Tot de la Junc, care s-a născut, a crescut și a trăit toată viața la Uihei, aflăm că localitatea, care arată tot mai mult ca un sat european, are 189 de numere de casă și până în 350 de locuitori.

O altă particularitate a prezentului este aceea că pe mulți dintre ei nu-i găsești acasă, fiind plecați la muncă în Occident, în special femeile.

Cântărețul bisericesc ne-a mai spus, fără să-l întrebăm, că merge, înainte de a se duce acasă, să-și dreagă puțin vocea, cam răgușită, după cum ne dovedește, tușind ușor.

Iată că viața poate fi pe cât de simplă, pe atât de frumoasă, ea derulându-se firesc pe mai departe în acest sătuc liniștit din pusta bănățeană.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Cântărețul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *