Sute de mii de oameni au ieșit pe străzile din Belarus și cer demisia președintelui Lukașenko

protest minsk

Sute de mii de oameni au ieșit, în această după-amiază, pe străzile din Minsk, dar și în restul marilor orașe din Belarus, pentru a cere demisia președintelui Aleksandr Lukașenko pe care îl acuză că ar fi câștigat alegerile prezidențiale prin fraudă.

Protestul la care participă un număr uriaș de oameni poartă numele „Marșul Libertății” și este cea mai mare mobilizare antiregim de la alegerile prezidențiale organizate în urmă cu o săptămână.

După ce Lukașenko (președinte de 26 de ani al Belarusului) a câștigat, din nou, alegerile cu peste 80% din voturi, mii de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta și pentru a acuza fraudarea alegerilor.

Protestele au fost reprimate violent și s-au soldat cu morți, sute de răniți și mii de persoane reținute sau arestate.

Lidera Opoziției și contracandidata lui Lukașenko, Svetlana Tihanovskaia, refugiată între timp în Lituania, le-a cerut oamenilor să manifesteze pașnic.

Potrivit unor surse citate de BBC, numărul protestatarilor a ajuns la aproximativ 100.000 numai în capitala Minsk. Acestora li se adaugă și ceilalți oameni care au ieșit pe străzile din restul marilor orașe.

Oamenii au venit îmbrăcați în alb și au flori pentru a arăta că vor să protesteze pașnic împotriva regimului condus de Lukașenko.
Între timp, Lukașenko a cerut ajutorul președintelui Vladimir Putin, iar acesta din urmă a anunțat că Rusia va acorda asistență militară Belarusului în caz de necesitate.

Totodată, președintele reales al Belarusului a acuzat NATO că ar fi concentrat forțe militare la granița țării. În răspuns, NATO a anunțat că forțele militare din Polonia și Lituania participă la un exercițiu orgnizat și anunțat, dar și că urmărește îndeaproape situația din Belarus,scrie antena3.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *