Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

Data de 26 octombrie marchează, în fiecare an, o sărbătoare respectată atât de credincioşii ortodocşi, cât şi de romano- şi greco-catolici. Cu toţii celebrează astăzi ziua Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, sau, pentru biserica apuseană, Dumitru Martirul. Acesta a trăit pe vremea lui Diocleţian şi Maximian Galeriu, împăraţi faimoşi ai Imperiului Roman, şi a fost fiul celui ce conducea pe atunci cetatea Tesalonicului.

Copil fiind, el a fost botezat în taină, părinţii săi temându-se de ceea ce ar fi putut păţi atât ei, cât şi pruncul, într-o epocă în care mărturisitorii lui Hristos erau aspru prigoniţi, şi a deprins tainele credinţei şi învăţătura despre Dumnezeu într-o încăpere ascunsă a palatului familiei. Tot acolo, Dimitrie a făcut primii paşi spre sfinţenie, aplecându-se asupra Vieţii Mântuitorului şi asupra marilor minuni pe care Acesta le-a săvârşit.

Cu trecerea anilor, Dimitrie a devenit tot mai înţelept, iar când mama şi tatăl lui au părăsit această lume, el a rămas singur, moştenitor al averilor şi al numelui. Cunoscându-i faima de om drept şi bine cumpănit, Împăratul Maximian a decis că el ar trebui să devină conducătorul cetăţii. Toţi credincioşii din aşezare s-au bucurat la auzul veştii şi l-au întâmpinat cu mare bucurie, iar Dimitrie i-a îndrumat cu vrednicie şi a adus foarte mulţi oameni pe calea cea dreaptă.

Auzind însă că noul demnitar desemnat de el este creştin, Maximian s-a mâniat şi, întorcându-se de la o bătălie împotriva sciţilor, a poruncit să se facă praznice în fiecare cetate, în cinstea zeilor. Ajuns la Tesalonic, împăratul l-a întrebat pe Dimitrie dacă tot ceea ce auzise despre el este adevărat.

Fără să stea pe gânduri, viitorul sfânt i-a răspuns cu sinceritate, mărturisindu-se drept creştin, ceea ce l-a determinat pe cezar să pună ca Dimitrie să fie aruncat în temniţă până la finalul petrecerilor pe care le pregătise. În timpul jocurilor, Împăratul s-a bucurat să-l vadă pe Lie, un luptător înalt, puternic şi înfricoşător la chip, cum îi omora în arenă pe cei trecuţi la credinţa în Hristos.

Printre cei care au asistat la aceste acte de cruzime s-a numărat şi Nestor, un tânăr care a cerut binecuvântarea lui Dimitrie pentru a lupta cu Lie şi a opri uciderea creştinilor, iar sfântul i-a făcut semnul crucii pe frunte, rostind cuvintele:

„Du-te şi pe Lie vei birui şi pe Hristos vei mărturisi!”. Mergând să lupte, Nestor a cerut ajutor Dumnezeului lui Dimitrie, iar în câteva momente adversarul lui a căzut răpus. Orbit de mânie după ce a aflat de binecuvântarea dată de cel întemniţat şi a văzut cu ochii lui moartea lui Lie, Maximian a poruncit ostaşilor să-l străpungă pe sfânt cu suliţele. Dimitrie şi-a dat ultima suflare în braţele lui Dumnezeu în jurul anului 306, iar la puţină vreme după moartea sa a pierit şi Sfântul Nestor, prin tăierea capului.

Sfântul Dumitru şi Focul lui Sâmedru

Sfântul Dimitrie – Dumitru, cum i se spune în popor, este cunoscut din bătrâni ca fiind înzestrat de bunul Dumnezeu cu darul tămăduirii, dar şi cu puteri asupra naturii, el fiind cel care desfrunzeşte pădurile, usucă plantele şi îi adună pe toţi laolaltă la Focul lui Sâmedru, care alungă spiritele rele în noaptea dinaintea sărbătorii.

Străbunii noştri îl vedeau ca pe patronul păstorilor şi al toamnei, multe dintre superstiţiile româneşti fiind legate de starea vremii în ziua Sfântului Dumitru. Dacă, în 26 octombrie, cerul este acoperit de nori, dacă plouă şi bate vântul, ne putem aştepta la zăpezi grele în iarna care va veni, după cum vremea senină şi uscată în ziua praznicului e semn de iarnă blândă.

Odinioară, de Sfântul Dumitru se tăia coama cailor tineri pentru ca aceasta să crească frumos, iar bătrânii păzeau cu stricteţe rânduiala care cerea ca, într-un asemenea moment, să se dea înapoi banii luaţi cu împrumut şi să se întocmească socoteli noi, pentru ca nu cumva, din nebăgare de seamă şi lipsă de atenţie faţă de acest vechi obicei, să ai a plăti dublu şi să rămâi în pagubă fiindcă nu l-ai cinstit pe sfânt cum se cuvine.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns