Preţul civilizaţiei… Fără baie în casă şi fără asfalt pe drumuri

tormac 3

Doar zece la sută dintre locuinţele din satul timişean Cadăr au baie în casă. Puţin mai bine – dacă putem spune aşa – stau locuitorii din Şipet, care au WC-uri în casă în circa 20 la sută din locuinţe.

În Tormac, comuna de care aparţin cele două sate, situaţia este îmbucurătoare: 60 la sută din locuinţe au closet în casă. Restul locuitorilor au încă tradiţionala privată din grădină.

Unii dintre ei însă nu şi-au făcut nici măcar o fosă pentru dejecţii, iar acestea ajung să se infiltreze în pânza freatică. Canalizarea este pe lista de priorităţi a primăriei, însă până să se ajungă la acest proiect s-a decis realizarea asfaltării.

Tormac este o comună în care nici o stradă, în afară de cele judeţene, nu este asfaltată. Singura bucată de modernism se regăseşte în faţa primăriei, în rest, pe străzi a început să crească iarba.

„Nu avem străzi asfaltate, pentru că primarul are altă treabă, de ce ne-ar asfalta nouă străzile…”, se revoltă o localnică.

Edilul-şef, Ion Lucian Karol Csaki, susţine că există un proiect pentru asfaltarea drumurilor. Ultima bucată de asfalt – cea din dreptul primăriei – s-a turnat în… 2010, iar de atunci localnicii aşteaptă să ajungă şi la ei civilizaţia.

„Sunt străzi care se înfundă pe timp de ploaie şi nu pot fi folosite”, spune o localnică. Primăria Tormac are venituri proprii de 650-700.000 de lei anual, adică suma necesară pentru un kilometru de asfalt, cu lăţimea de trei metri. Cam ăsta este preţul civilizaţiei în România…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *