
„Că tăt Banatu-i fruncea!”, imnul neoficial al poeziei în grai bănățean
Pentru că în 21 martie s-a sărbătorit, ca în fiecare an, Ziua Internațională a Poeziei, reprezentanții Muzeului Național al Banatului au ținut să evoce personalitatea lui Gheorghe Gârda (1879-1948), avocat, scriitor și poet dialectal al literaturii române, născut la Mănăștiur.
Pentru bănățeni, e autorul poeziei „Că tăt Banatu-i fruncea!”, imnul neoficial al poeziei în grai bănățean: <<[…] Cu mulcie vă născocoriț,/ Dar una să o șci tu: Că niși când n’o să’nfăptuiț/ Un cor, ca a lu Vidu!!/Şî dac’un viac tu ci’i lăuda,/ Să şci, că şî atunşia,/Ca şî acu ţ’oi arăta,/ Că tăt Banatu’i fruncea!!![…]”
„Debutul în presă l-a făcut în ziarul <Drapelul> din Lugoj, nr. 111/1902, cu poezia <La urlaub> (permisie din armată), iar în nr. 24/1903 i s-a publicat poezia de succes <<Că tăt Banatu-i fruncea>>, căreia <i s-a dus buhul> după ce a apărut la Budapesta, în 1908, la Tipografia <Poporul Român>, prima ediție a volumului său de poezii intitulat sugestiv <<Bănatu-i fruncea!>>.
UNESCO a adoptat data de 21 martie ca fiind Ziua Internațională a Poeziei în 1999 pentru a încuraja diversitatea lingvistică și pentru a continua să facă auzite limbile mai puțin vorbite.
Unice în România, poeziile în grai bănăţean sunt fascinante prin modul în care surprind, pline de umor, viaţa satului din Banat.
CITEȘTE ȘI: Alertă sanitar-veterinară în vestul țării
Gheorghe Gârda este alegerea noastră. Mai amintim de inegalabilii: Victor-Vlad Delamarina, Ștefan Pătruț, Ionel Iacob -Bencei, Sorin Olariu, Ioan Viorel Boldureanu, Mariu Munteanu, Virgiliu Șchiopescu, Petru Chira, Sergiu Boian.”, au precizat cei de la MNaB, ilustrând relatarea cu fotografiile unui Volum provenit din donațiile familiei prof. dr. Horia Vermeșan (1945-2024).