Colos de beton și sticlă, la concurență cu Catedrala Mitropolitană?

Asociația Culturală „Salvați Patrimoniul Timișoarei” a solicitat organizarea unei dezbateri publice pe marginea unui proiect care va schimba cu totul înfățișarea zonei centrale și va duce la demolarea a două clădiri istorice.

„S-a lansat pe repede-înainte ultimul capitol al existenței a două clădiri din Timișoara – fostul Liceu de Arte Palstice și Inspectoratul Școlar Timiș. Doi dintre cei mai importanți arhitecți ai orașului, Vlad Gaivoronschi (președinte al Ordinului Arhitecților din România – Filiala Teritorială Timiș) și Ioan Andreescu (decan al Facultății de Arhitectură și Urbanism din cadrul Universității Politehnica Timișoara) au propus o intenție de elaborare a Planului Urbanistic Zonal pentru construirea unei clădiri cu funcțiuni mixte (locuire colectivă, activități administrative, de administrare a afacerilor, financiar-bancare, comerciale, culturale, de turism, parcaj colectiv public și privat, pe bd. Mihai Eminescu nr. 2, bd. C.D. Loga nr. 3.

De fapt, cei doi grei ai arhitecturii timișorene propun în trei variante tot atâtea moduri de demolare a acestor clădiri spulberându-i pe cei care au gândit și construit aceste lăcașuri de învățământ”, explică asociația.

Conform materialului celor de la „Salvați Patrimoniul Timișoarei”, în intențiile celor doi arhitecți se explică următoarele: „Clădirile Liceului Israelit (Liceul de Artă) şi Internatul (Inspectoratul Școlar Timiș) sunt modeste din punct de vedere al vechimii, reprezentativităţii clădirilor, tradiţiei unităţii de învăţămant, importanţei plasticii arhitecturale şi îndeosebi a semnificaţiei de reper urban”.

Autorii propunerii PUZ-ului încearcă să convingă că, din punct de vedere urbanistic, clădirea liceului nu se încadrează în regimul specific al clădirilor similare din epocă și că ceea ce au gândit ei se încadrează perfect în specificul zonei. De fapt, în locul celor două clădiri se propune ridicarea unui monobloc masiv încărcat cu beton, oțel și sticlă de cinci etaje, finalizat în partea dinspre primărie cu un bloc de zece etaje, care va concura cu Catedrala Mitropolitană, care „și așa este construită într-un stil nespecific zonei”.

Motivele solicitării dezbaterii publice sunt: „Acest imobil are o deosebită valoare și semnificație pentru istoria artelor plastice, pentru istoria învățământului, pentru istoria Comunității Evreiești din Timișoara; importanța deosebită a zonei în discuție din punct de vedere arhitectural, urbanistic, cultural și istoric; impactul deosebit pe termen lung pe care îl poate avea elaborarea PUZ-ului aflat acum în etapa premergătoare a studiului de oportunitate asupra dezvoltării ulterioare a zonei centrale a municipiului Timișoara; lipsa unui anunț public de pe site-ul Primăriei Timișoara cu privire la actualizarea acestei secțiuni; incoerența unor date din actele prezentate public în documentație; argumentația care face referire la documente pe care Primăria Timișoara nu le-a făcut publice; potențialul conflict de interese dintre inițiatorii documentației și Primăria Timișoara, domnul Vlad Gaivoronschi este președinte al OAR Timiș, iar Ordinul Arhitecților Timișoara este consultant al primăriei”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

10 thoughts on “Colos de beton și sticlă, la concurență cu Catedrala Mitropolitană?

  1. si ce are daca din pv. arhitectural este frumos acest Colos ,se supara tiganii de peste drum din vilele lor din zona Parcului Rozelor ,sau e la mijloc interesul Soc. Evresti!!

  2. Semnez si eu imporiva.
    Rog link, si sa oprim din fasa aceste initiative, nedemne de un centru istoric, si foarte probabil , avind la baza „interese” economice.
    Iar stimatii arhitecti care sustin asa ceva, nu am cuvinte…..de exprimat in spatiul public.
    Eventual, fata in fata, la o eventuala dezbatere, desi ma indoiesc ca au curajul profesional necesar…(de uman, nu mai discutam)

  3. Pt dnul „Birlic”-in primul rand, sa avem curajul sa postam cu numele nostru adevarat.
    In al doilea rand, nu indrepti greseli din trecut cu alte greseli.
    In al treilea rand, hai sa discutam serios, sa intelegem fenomenul, nu la misto, daca ne intereseaza cu adevarat de acest oras.

    Cu respect,
    Marius

  4. Sunt de acord cu propunerea de demolare. Liceul este o cladire insalubra si urata, iar internatul nu isi are rostul in centrul orasului. O schimbare de arhitectura este binevenita. Sa lasam specialistii sa se pronunte in cunostinta de cauza.

  5. Tot un arhitect de renume a construit acvariul din Piata Operei,care se lovea ca nuca in perete cu centrul orasului,iar alt arhitect de renume n-a avut nimic contra-adica primarul Ciuhandru.Sa inteleg -am citit de 2 ori elucubratiile acestor arhitecti -ca si Catedrala nu-si are locul si rostul in peisaj.Maaa va bate Dumnezeu pentru minciunile pe care le debitati,cum sa ridici bloc cu 10 etaje in zona de case,nu conteaza ale cui sant,de ce mintiti cu aere de atotstiutori cand in spate sant dubioase afaceri banesti?

  6. Clădirea Inspectoratului Școlar este în stare foarte buna și mai ales foarte frumoasa!Demolarea acestei clădiri este incredibila! Ce arhitecți sant astia? Sa se facă ceva cu casa Muhle! Nu discutam despre catedrala, n-avem ce discuta, atâta vreme cât blocurile alea oribile strica tot aspectul de la Opera pana la Catedrala,si chiar mai mult!

  7. Pe distinsi domni arhitecti ii intereseaza doar proiectul lor si nimic altceva. Pe acesta il vad „tradus” in bani multi. Facem pariu ca proiectul de arhitectura va fi facut sub directa lor coordonare de o multime de studenti si tineri arhitecti, probabil fara drept de semnatura (si care vor primi din partea domnilor distinsi arhitecti si profesorii un CIUCIU !!!).
    Habar nu aveti despre ce lichele discutati !

  8. Nici nu suntem in stare să intreținem ce am moștenit.
    Darămite să mai construim ceva nou.

    Apropos. Ca să zici că este urâtă clădirea liceului, trebuie să fii retardat.

  9. De ce domnul Gaivotonschi, al carui fiu a terminat Liceul de Arte, nu-si extinde proiectul si peste cladirea primariei, pentru ca si ea poate face parte din acelasi stil arhitectural ca si cladirea Liceul de Arte Plastice. Incep sa apara tot mai multi interesati, care au stat ascunsi si acum intelegem de ce n-am fost sprijiniti in demersurile noastre nici de „apropiati”. Rusine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *