Şefii spionajului lui Milosevic au primit doisprezece ani de închisoare pentru crime de război

Şefii spionajului preşedintelui sârb Slobodan Milosevic au fost acuzaţi de Tribunalul de la Haga că au incitat grupuri paramilitare să comită omoruri în masă și deportări de civili bosniaci și croați, scriu jurnaliştii spanioli ai La Razón.

CITEȘTE ȘI: Avem primul candidat anunțat pentru funcţia de primar al Timișoarei!

Fostul șef al serviciului secret sârb, Jovica Stanisic, și adjunctul său, Franko Simatovic, au fost condamnați miercuri de justiția internațională la 12 ani de închisoare fiecare pentru sprijinirea și îndemnarea grupărilor paramilitare să comită crime și deportări în masă de civili într-un oraș din Bosnia, în 1992.

Condamnaţi pentru crimele comise în zona Bosanski Zamac, însă nu şi pentru alte infracţiuni similare din alte regiuni din Bosnia şi Croaţia

Curtea i-a considerat responsabili pentru “ajutor şi incitare” la omor, care constituie o crimă de război, și pentru “deportare, transfer forțat și persecuție”, crime împotriva umanității, comise de forțele sârbești după preluarea controlului asupra zonei Bosanski Zamac în aprilie 1992.

Totuşi, Mecanismul pentru Tribunalele Penale Internaționale (MTPI), care a moștenit procesele în așteptare de la Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPII) în 2017, nu a considerat că există suficiente dovezi care să demonstreze implicarea lor în alte infracțiuni similare comise de aceste unități în alte regiuni din Bosnia și Croația în anii ’90, notează La Razón.

Judecătorii i-au tras la răspundere doar, în calitate de oameni ai președintelui sârb Slobodan Milosevic (care a murit în 2006 înainte de a fi condamnat pentru crimele din Balcani), pentru înarmarea, organizarea și finanțarea grupurilor paramilitare care au comis “acte inumane” împotriva majorităţii non-sârbeşti, infracțiuni pentru care sunt condamnați la 12 ani de închisoare.

Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă pentru cei doi

Sentinţa poate fi atacată cu recurs, iar pedeapsa va lua în considerare timpul pe care acuzaţii l-au petrecut deja în închisoarea de la Haga. Stanisic, în vârstă de 70 de ani, fost șef al Serviciului de Securitate al statului sârb (SDB), și Simatovic, în vârstă de 71 de ani, fost comandant al unității forțelor speciale (JSO), au fost acuzați de organizarea unor unități care au luptat pentru expulzarea unor populații întregi de bosniaci și croați, ca parte a unei întreprinderi criminale comune (JCE) condusă între 1991 și 1995 de Milosevic.

Procuratura TPII ceruse închisoare pe viață pentru Stanisic și Simatovic, deoarece considera că cei doi au “o responsabilitate penală” pentru “rolul principal” jucat în înființarea unităților secrete sârbe care “au asasinat” civili croați și musulmani și “i-au expulzat” de pe pământurile lor cu scopul de a stabili “o Serbie Mare”, după dizolvarea fostei Iugoslavii în 1991.

Acest proces împotriva lui Stanisic și Simatovic, care au pledat nevinovat și au fost achitați în urmă cu opt ani într-un prim proces, a fost dispus în 2015 după ce Camera de Apel a Curții a anulat decizia Camerei de Primă Instanță, deoarece aceasta din urmă “a făcut o eroare de drept” prin faptul că nu a judecat “responsabilitatea directă” a acuzaţilor în infracțiunile pe care unitățile lor speciale le-au comis.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns