Marea insulă de gunoaie din Pacific a devenit atât de mare încât creează un nou ecosistem

Marea insulă de gunoaie din Pacific a devenit atât de mare încât creează un nou ecosistem

Marea insulă de gunoaie din Pacific a devenit atât de mare încât creează un nou ecosistem

Marea insulă de gunoaie a devenit uriașă și permanentă, fapt care a dus la crearea unui nou ecosistem. Cercetătorii au descoperit numeroase comunități infloritoare de viețuitoare precum crabi sau anemone minuscule, ce se dezvoltă la mii de kilometri distanță față de locul lor de origine.

Toate aceste vietăți se dezvoltă pe resturile de plastic care au dus la crearea marii insule de Gunoi a Pacificului. Această insulă artificială creată doar din gunoaie are de peste 6 ori mărimea României și plutește în oceanul Pacific.

CITEȘTE ȘI: Incendiu puternic într-un bloc. 30 de locatari s-au autoevacuat

Potrivit unui studiu publicat în jurnalul Nature Ecology & Evolution, cercetătorii au desoperit zeci de specii de organisme nevertebrate care au supraviețuit și au reușit să se reproducă pe gunoiul din plastic care plutește de mai mulți ani în ocean. Se pare că poluarea cu plastic din oceane a permis crearea unor noi ecosisteme pentru specii care în mod normal nu ar fi capabile să se dezvolte în mijlocul oceanului.

Speciile de coastă se pot dezvolta pe materialele din plastic deoarece acestea nu se descompun foarte ușor, iar acest lucru le dă posibilitatea de a supraviețui și reproduce timp de mai mulți ani.

Oamenii de știință au rămas surprinși de frecvența speciilor de coastă descoperite pe gunoaiele din oceane. Acestea se aflau pe 70% din gunoaiele găsite de cercetători.

„A fost surprinzător să vedem cât de multe erau speciile de coastă. Acestea se aflau pe 70% din resturile pe care le-am găsit”, a declarat, pentru CNN, Linsey Haram, cercetător științific la Institutul Național pentru Alimentație și Agricultură, potrivit CNN, citat de adevarul.ro.

Lindsey Haram a analizat peste 100 de obiecte pescuite între noiembrie 2018 și ianuarie 2019 din marea insulă de gunoaie plutitoare. Rezultatul a fost unul cu mult peste așteptări. Peste 484 de organisme nevertebrate marine au fost descoperite pe resturile de platic din peste 46 de specii diferite. În mod normal peste 80% dintre acestea s-ar regăsi habitatele de coastă.

Momentan, cercetătorii nu pot spune care sunt consecințele introducerii unor noi specii de vietăți în cele mai îndepărtate zone ale oceanului.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *