Zeci de mii de timișoreni au sărbătorit Învierea Domnului

Zeci de mii de timișoreni au sărbătorit Învierea Domnului

Zeci de mii de timișoreni au sărbătorit Învierea Domnului.

Zeci de mii de oameni au participat la Slujba de Înviere, în lăcaşurile de cult din judeţul Timiş.

La miezul nopţii, preoţii au ieşit din altarele bisericilor pentru a le transmite credincioşilor mesajul „Hristos a Înviat” şi pentru a le oferi Lumina Sfântă.

Lumina Sfântă a fost adusă tocmai de la Ierusalim, cu o scurtă escală la Bucureşti.

Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşte la Ierusalim, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 şi 14,30, când deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care, în primele minute, nu frige.

Tradiţia Patriarhiei Române de a aduce în ţară Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost instituită în 2009, de către PF Daniel.

La Timișoara, Sfânta Lumină a fost adusă de către Preasfințitul Părinte Paisie, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei

În cadrul Utreniei Învierii, potrivit obiceiului îndătinat, au fost sfinţite „Paştile”, pâinea şi vinul, din care credincioşii vor lua în fiecare zi din Săptămâna Luminată, pe nemâncate, rostind troparul Învierii Domnului.

Săptămâna Luminată începe după ziua de Paști și se termină cu Duminica Tomii.

invierea 1

Pentru creştinii ortodocşi, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare, care se termină după cincizeci de zile de la Paşti la Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile).

În tot acest timp, creştini ar trebui să se salute cu urarea ”Hristos a Înviat !” şi de la Înălţare, ”Hristos S-a Înălţat !”, urmată de răspunsul ”Adevărat a Înviat !” şi ”Adevărat S-a Înălţat !”.

Hristos a Înviat! Adevărat a Înviat!

Pline au fost, în aceste zile de mare sărbătoare creștină, bisericile din Banat, credincioșii venind să ia parte la slujbele speciale și să se bucure împreună de Învierea Domnului.

Așa a fost și la Biserica Martirilor din Timișoara, locul în care enoriașii sunt ca o mare familie.

După ce, în Noaptea Sfântă a Învierii, credincioșii au venit să ia Lumina Sfântă, prima zi de Paști i-a adus din nou în lăcașul de cult.

bise 1 1

Împreună cu părintele paroh, Ioan Florentin Jura și preoții slujitori, enoriașii l-au slăvit pe Hristos și au mărturisit Învierea Lui.

După Sfânta Liturghie, credincioșii au luat Paști și au ciocnit ouă roșii.

Au plecat, apoi, spre casă, împreună, alături de rude, de prieteni, pentru a celebra marea sărbătoare a Învierii.

CITEȘTE ȘI: Vremea în Banat, la început de săptămână

 

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *