Managerul Spitalului Municipal Timișoara încasează bani și din privat, deși legea îi interzice

Managerul Spitalului Municipal Timișoara încasează bani și din privat, deși legea îi interzice

Managerul Spitalului Municipal Timișoara încasează bani și din privat, deși legea îi interzice

Protagonistul recentului scandal electoral din București, medicul ortoped Cătălin Cîrstoiu, care și-a văzut spulberat visul de a ajunge primar general al Capitalei din cauza unei situații de incompatibilitate scoase la suprafață de colegii de presă de la Hotnews (consultații date la clinica privată a propriei familii în timp ce era manager al Spitalului Universitar de Urgență București), nu este singurul erou în halat alb din România dispus să încalce legea pentru niște bani în plus. Bani buni, e adevărat…

Pe Bega, la fel ca pe Dâmbovița

Avem și la Timișoara un exemplu în oglindă: medicul radiolog Daniel Malița, managerul Spitalului Clinic Municipal de Urgență, una dintre cele trei unități sanitare aflate în administrarea primăriei.

La fel ca omologul său din fruntea Spitalului Universitar de Urgență București, doctorul Malița a încălcat, cu nonșalanță, articolul 178, alineatul (1), litera a) din Legea nr. 95/2006 privind reforma ı̂n domeniul sănătăţii, care spune așa: Funcția de manager persoană fizică este incompatibilă cu exercitarea oricăror alte funcţii salarizate, nesalarizate sau/şi indemnizate, cu excepţia funcţiilor sau activităţilor în domeniul medical în aceeaşi unitate sanitară, a activităţilor didactice, de cercetare ştiinţifică, de creaţie literar-artistică şi a funcţiilor sau activităţilor din cadrul comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătăţii, cu respectarea prevederilor lit. b) şi alin. (6)”.

Conform declarațiilor de avere depuse în anii 2022 și 2023, care cuprind veniturile realizate în anii 2021, respectiv, 2022, directorul Spitalului Municipal Timișoara a încasat bani nu doar pentru activitatea didactică de la UMFT, cea managerială și medicală din cadrul spitalului sau sub formă de dividende de la firmele la care este acționar/asociat, ci și pentru activitatea medicală desfășurată în afara spitalului pe care-l conduce, aspect care intră în contradicție flagrantă cu articolul de lege mai sus menționat și-l plasează pe domnul doctor Malița într-o situație de incompatibilitate limpede ca lumina zilei.

Așa cum spuneam, managerul Spitalului Municipal Timișoara se află fix în situația fostului candidat la Primăria Capitalei, medicul ortoped Cătălin Cîrstoiu, despre care Corpul de control al prim-ministrului menționa într-un raport din octombrie 2020, intrat în posesia jurnaliștilor de la Hotnews, că a încălcat interdicția stipulată de Legea nr. 95/2006 conform căreia – cităm din raport – „managerii de spitale nu pot derula nici o activitate remunerată sau neremunerată în afara spitalului, ci doar în unitatea pe care o conduc, cu respectarea programului”.

Revenind la declarațiile de avere din 2022 și 2023 ale managerului Spitalului Municipal Timișoara, constatăm că atât dumnealui, cât și soția sa, Alina Malița, tot medic radiolog, figurează cu “venituri din activități independente”, realizate la adresele “Wilhelm Muhle nr. 5”, respectiv, “Dumbrăvița, Mărului nr. 14”.

Un manager de spital din Timișoara încalcă legea ca să câștige mai mulți bani. Cu ce sumă se mulțumește?

La cele două adrese nu funcționează, însă, nici un centru imagistic, fiind vorba de locuințe rezidențiale reprezentând, mai mult ca sigur, sediile sociale ale entităților comerciale prin care soții Malița prestează servicii de imagistică medicală, mai precis, interpretarea radiografiilor și oferirea, în scris, a unui diagnostic imagistic.

Pe de altă parte, însă, în declarația de avere depusă în 14 iunie 2023, Daniel Malița menționează, la rubrica “Venituri din alte surse”, aceeași adresă “Wilhelm Muhle nr. 5” la care ar obține venituri din “Dividente (n.r. – desigur, este vorba de dividende) SC Clinical Image SRL”.

Un manager de spital din Timișoara încalcă legea ca să câștige mai mulți bani. Cu ce sumă se mulțumește?

Doar că respectiva clinică nu are nici o legătură cu strada Wilhelm Muhle, ci este situată pe strada Romulus nr. 34, iar Daniel Malița este unul dintre cei trei asociați ai SC Clinical Image SRL, alături de tânărul doctor Jenel Pătrașcu junior (fiul cunoscutului medic ortoped și profesor Jenel Pătrașcu) și Simona Ciovică (fosta soție a profesorului Jenel Pătrașcu).

În afara dividendelor (sau “dividentelor”, cum le spune domnul doctor radiolog) obținute de la Clinical Image SRL, Daniel Malița nu are nici o conexiune publică cu firma, adică nu este menționat în colectivul medical, nici pe site-ul sau pe pagina de Facebook a clinicii și nici pe frontispiciul clădirii. În schimb, soția sa, Alina Malița, face parte din respectivul colectiv de medici.

Dacă nu apare pe site-ul Clinical Image, în schimb, managerul Spitalului Municipal Timișoara apare pe site-ul clinicilor private din grupul Affidea, mai precis, în secțiunea Affidea Timișoara, de unde aflăm că “investigaţiile, consultațiile şi interpretarea examinărilor imagistice și ale rezultatelor analizelor medicale, sunt realizate la Affidea România de către medici profesionişti, cu o înaltă calificare și o îndelungată experienţă în domeniu, certificată pe plan naţional şi internaţional”, iar printre medicii respectivi apare și Daniel Malița, cu servicii de imagistică. Mai mare dragul să vezi cum se zbate managerul unui spital public să aducă profit unei clinici private…

Un manager de spital din Timișoara încalcă legea ca să câștige mai mulți bani. Cu ce sumă se mulțumește?

 

După dosarul de la parchet, urmează unul la ANI?

În fine, indiferent care este locația privată în care prestează managerul Spitalului Municipal Timișoara, medicul radiolog Daniel Malița, servicii precum citirea/interpretarea radiografiilor și elaborarea diagnosticelor, pentru care a încasat, în anul 2022, frumoasa suma de 146.663 lei (circa 30.000 de euro), omul încalcă nonșalant articolul 178, alin. (1), lit. a) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, adică se află într-o situație de incompatibilitate desprinsă parcă din ghidul Agenției Naționale de Integritate!

Așa că, după dosarul penal deschis de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara pentru că a încheiat contracte de milioane de lei cu o firmă paravan controlată de tatăl său, onorabilul doctor Malița riscă acum, la modul cel mai serios, declanșarea unei cercetări a Agenției Naționale de Integritate cu privire la situația de incompatibilitate expusă mai sus.

Acum trebuie să deschidem o paranteză și să spunem că, la începutul mandatului de manager la “Municipal” al lui Malița, la ANI a ajuns o sesizare cu privire la o posibilă situație de incompatibilitate în care s-ar fi aflat medicul radiolog, însă sesizarea viza un alt aspect și anume calitatea lui Daniel Malița de asociat la Clinical Image. Pentru că domnul Malița nu era și administrator al SRL-ului respectiv, ci doar asociat, sesizarea a fost clasată, la vremea respectivă, de către inspectorii ANI. Acum, însă, situația de incompatibilitate expusă de noi vizează cu totul altceva, iar o cercetare declanșată de Agenția Națională de Integritate ar avea un cu totul alt obiect: desfășurarea unor activități în afara celor din propriul spital sau de la UMFT. Altă gâscă în altă traistă.

Chiar dacă pare greu de crezut, se pare că lui Daniel Malița nu i-au ajuns banii câștigați din celelalte activități – jobul de manager al Spitalului Municipal (134.058 lei în 2022), postul de conferențiar la UMFT (78.749 lei) și dividendele de la SC Clinical Image SRL (722.124 lei) -, adică, per total, 934.931 lei (în jur de 190.000 de euro), așa că s-a gândit că n-ar strica să calce puțin în picioare și Legea 95/2006 și să mai aducă încă 146.663 lei în casă. Sau, cine știe, după ce a încasat 669.378 de lei în 2021 din toate activitățile mai sus menționate, și-o fi propus omul să facă un milion de lei în 2022, așa că nu s-a lăsat până n-a reușit. De-acum limita e cerul…

CITEȘTE ȘI: În spitalul în care Dominic Fritz face “vizite de lucru”, alimentele sunt păstrate într-un beci murdar și plin de igrasie, iar mâncarea gătită este livrată în stilul “las’ că merge și-așa”


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

6 thoughts on “Managerul Spitalului Municipal Timișoara încasează bani și din privat, deși legea îi interzice

  1. Pai unul din sloganele electorale ale lui Fritz si Lațcău este: Nu-i lasa sa îți fure viitorul”; nu-l mai lăsați pe Malița sa fure viitorul Spitalului Municipal!!!!!!!!….nu cred ca va ajuta in batalia electorală ce urmează

  2. Oare cu ce ii are la mana pe Fritz și pe Latcau de îl sprijină în continuare?
    Sa știi și sa nu iei nici o măsură, nu-i tot complicitate? Cum spune proverbul, corb la corb nu scoate ochii…Atat de blazat sa fii ajuns dl Fritz, încât sa nu-și facă „curățenie în ograda” nici măcar în prag de campanie? Singura explicație ar fi ca dl Malița sa fie principalul sponsor, de campanie al domnului Fritz și atunci lucrurile ar începe sa se lege.

  3. Ce să facă și săracul om,când esti orbit de iubire faci tot ce poți sa fii pe placul ei.
    Poate se va verifica și alte metode prin care se pot crește veniturile,metode pe care managerul le utilizeaza.
    Spitalul merita un conducător integru și corect.

  4. Ma intreb: si instituțiile statului ANI, DNA, parchet unde sunt?! Oare nu se pot autosesiza?! Ce mai cauta la cârma acestui Spital?! ….Un primar penal, un viceprimar penal, un manager penal, o directoare de ingrijiri penală ….Ireal…. Toti mai presus de lege…..O instituție condusă de penali…in ce țara trăim?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *