Administrația Fritz construiește depozite pentru biciclete pe noile locuri de parcare (foto/video)

Administrația Fritz construiește depozite pentru biciclete pe noile locuri de parcare

Administrația Fritz construiește depozite pentru biciclete pe noile locuri de parcare

“Săptămâna și parcarea” este deviza cu care Dominic Fritz a intrat, în luna mai, în precampanie electorală. De atunci, în fiecare săptămână se laudă cu câte o nouă parcare.

De fapt, e vorba despre garaje demolate sau terenuri abandonate, pe locul cărora se nivelează, se asfaltează și trec în regim de parcare auto.

Mai nou, însă, locurile de parcare au început să fie ocupate de rasteluri pentru biciclete, spre nemulțumirea riveranilor, care din nou se trezesc cu mai puține locuri unde să își lase mașina pe lângă casă.

Proiectul “Parcări în loc de garaje” a fost demarat încă din 2022 de către consilierul local Roxana Iliescu și un cetățean din Zona Soarelui, Gheorghe Bodeanu.

Pentru că se realizează repede și cu costuri minime, ideea lui Iliescu a fost rapid acaparată de cuplul edilitar Fritz – Lațcău.

În cei patru ani au fost identificate peste 20 de zone din oraș unde se puteau amenaja astfel de noi locuri de parcare, dar totul a fost ținut la sertar până în mai 2024, pentru ca actuala administrație să își poată face propagandă electorală cu aceste parcări, după ce a eșuat în construirea celor trei parcări suspendate cu care se lăuda la începutul mandatului.

Așa cum Renașterea bănățeană a mai relatat, e vorba despre o improvizație rapidă, care să producă efect de laudă electorală.

Se demolează garaje sau se nivelează terenuri ale primăriei, pe care apoi, fără proiect sau autorizație de construire, se pun dale ori se toarnă asfalt și se desenează cu vopsea locuri de parcare.

Că în realitate, la fiecare dintre noile “parcări”, numărul de locuri e mai mic decât cel cu care se laudă administrația aproape că nu ar mai conta. Deși minciuna rămâne minciună.

Asta dacă nu ar fi apărut, de săptămâna trecută, niște magazii modulare din metal, pentru depozitarea bicicletelor.

Construcțiile ocupă câte două locuri de parcare, exact dintre cele nou create, deși în jurul blocurilor ar fi destul spațiu pentru ca aceste “cuști” metalice să fie montate, fără a împuțina suprafața de parcare destinată riveranilor și nu numai.

Prima astfel de cușcă metalică, care ocupă două locuri de mașină, a apărut în noua parcare improvizată pe strada Pepinierei. Ea a fost montată dar nu are vreo tăbliță care să indice cui aparține, ce tarife se practică sau vreun număr de telefon dacă se blochează sistemul de închidere.

De altfel, modelul este cel al depozitului de biciclete al Consiliului Județean Timiș, aflat lângă Palatul Administrativ.

Doar că improvizația de pe strada Pepinierei a fost montată la repezeală, în goana electorală. Aceasta nu are nici pereți de grilaj, nici ușă și nu este securizată în niciun fel.

Am discutat cu locatarii de pe strada Pepinierei.

“S-au dat jos garajele și s-a făcut la repezeală parcarea. Bine că s-a făcut, dar locurile sunt cu vreo 10-15 mai puține decât spun cei de la primărie.

Acum au montat și cușca asta pentru biciclete. Dacă vă uitați, sunt vecini care parchează unde găsesc loc pe străzile din jur tocmai pentru că parcarea nu are destule locuri.

Două locuri de parcare s-au pierdut, deși fiecare are unde să își țină bicicleta, ca și până acum: în casă sau balcon, pe casa scării de bloc sau în față pentru că la unele scări mai sunt suporți pentru legat bicicleta. Cum să faci azi locuri de parcare și peste o săptămână să le ocupi cu rasteluri de biciclete? E ilogic”, au declarat locatarii de pe Pepinierei.

Veștile nu se opresc aici.

“Sunt trei parcări închise pentru biciclete date în folosință gratuită Timpark de către CJ Timiș. Sunt montate acum, după ce amplasamentele au fost autorizate (nu și parcările – n.r.). Locațiile sunt Parcare Bucovina (Str. Constantin Sere), Parcarea Clăbucet și Parcarea Martir Elena Nicoară”, ne-a declarat Silvana Andreaș, de la Serviciul de comunicare la Primăriei Timișoara.

Proiectul-pilot a fost cel de lângă clădirea Consiliului Județean Timiș. Apoi, în august 2023, consilierii județeni au votat un proiect de hotărâre privind aprobarea dării în folosință gratuită a trei structuri închise pentru parcarea bicicletelor către Serviciul public de interes local pentru administrarea parcărilor publice din municipiul Timișoara – Timpark.

Valoarea de inventar a parcării pentru biciclete de pe bd. Revoluției (de la CJ Timiș) este de 121.963,10 lei, în timp ce celelalte două, care urmează să fie instalate în iunie 2024, valorează câte 125.112,34 lei fiecare. Parcările au 17 metri pătrați fiecare și pot adăposti 16 biciclete fiecare.

Mai multe lămuriri am primit de la Ionel Ursu, directorul SPAPP Timpark, serviciul de parcare cu plată al Primăriei Timișoara.

“Sunt trei structuri din astea, se vor monta pe Pepinierei (e deja montată, dar nu e finalizată -n.r.), una în Bucovina, pe Constantin Sere, a doua – e o parcare mai nou făcută, și una pe Clăbucet, a treia.

Toate trei sunt la fel. E modelul acela de la Consiliul Județean care și aceea se mută. Consiliul Județean le-a achiziționat și le-a donat municipiului și le administrează Timpark. Pentru că cei de la Consiliul Județean nu puteau monta pe domeniul public al municipiului. Da, s-a renunțat la câte două locuri de parcare.

La început va fi gratis, vor fi pe viitor contra o taxă, pe o aplicație la fel ca la bicicletele puse la dispoziție de primărie.

Aceeași firmă care montează stațiile de biciclete are I’Velo, alea care sunt deja montate și atunci se poate parca acolo, cu aplicația aceea. Momentan sunt la liber, încă nu sunt definitivate, s-au ocupat mai mult de biciclete, să termine cu stațiile pentru biciclete”, ne-a declarat Ionel Ursu, directorul Timpark.

Dacă e cert că boxele pentru biciclete ocupă locuri de parcare, iar prin sistemul de taxare banii ajung la Timpark, este extrem de neclar cine exact se ocupă de aceste biciclete.

CITEȘTE ȘI: Timișorenii sunt invitați la rugă

Pe 11 mai 2024, ONG-ul Green Revolution a lansat și la Timișoara proiectul I’Velo. Prin conceptul de bike-sharing I’Velo, au fost amenajate nouă stații cu 140 de biciclete care vor fi la dispoziția timișorenilor pe gratis, 24/7, pe durata întregului an. Proiectul, realizat în parteneriat cu Primăria Timișoara, se bucură de susținerea a două bănci, BCR și Raiffeisen Bank.

Doar că Timișoara dispune deja de un sistem public de bike-sharing, inițiat în 2014, care funcționează în paralel cu proiectul I’Velo.

Este vorba despre cunoscutul Velo TM, care pune la dispoziție, contra cost, pe baza unor carduri în sistem automatizat, biciclete în Timișoara, în nu mai puțin de 25 de stații din oraș.

Velo TM este un serviciu al primăriei, oferit prin Societatea de Transport Public Timișoara (STPT).

Valoarea inițială a acestei investiții a fost de 7,5 milioane de lei. Velo TM dispune și de propriul portal web, actualizat, unde oricine se poate înscrie ca și utilizator, în baza unei cereri.

Portalul are și o hartă interactivă, care cuprinde locațiile și traseele, dar și informații actualizate privind gradul de ocupare al stațiilor de biciclete, numărul bicicletelor libere și al stațiilor disponibile.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

6 thoughts on “Administrația Fritz construiește depozite pentru biciclete pe noile locuri de parcare (foto/video)

 1. nivelarea si facutul de cateva parcari inainte de alegeri dupa ce timp de 3 ani si jumatate s-au ocupat cu taxarea parcarii de resedinta, cu desfiintarea locurilor de parcare, cu maritul preturilor la STPT, cu bataia de joc cu statiile de incarcare a autobuzelor electrice, cu vopsitul in culorile habsburgice (sa fie mai vizibile dom’le, nu de alta. ca si campusul Lenau, sa fie mai vizibil in trafic, plus ca traditional liceele in timisoara sunt galben cu negru🤪)cu ingustat de benzi de circulatie tine la … aia nivelati pe creier.

  iar mizeria cu desfiintarea veloTM si privatizarea acestui SERVICIU PUBLIC in beneficiul jmekerilor ce propovaduiesc ecomarxismul(„nu vei avea NIMIC si vei fi fericit”🤪)… se inscrie in „ideologia” userista care doreste inclusiv privatizarea invatamantului de stat si a sanatatii. n-ai bani… mori! si ca sa ai bani… iti dam noi salariul minim cu conditia sa fii sclav la psihopatii care vor sa-si ia lumea pe persoana fizica. pana si corpul tau nu-ti va apartine, decid altii cand si cu ce te va cinezi daca mai vrei sa ai vreun drept. sa mai zic si cum se propovaduieste in vestul „civilizat” eutanasierea celor cu diverse probleme? in numele iubirii de aproapele, desigur, de ce sa ai grija de bolnavi, de asistatii sociali, nu mai bine ii eutanasiezi? pentru ca sunt niste „mancatori inutili”!

  si ce frumos au intors-o de la „ivelo va fi gratuit 2 ani si apoi donat primariei” la… va fi gratuit 1 an si apoi taxat…. Nu ca n-ar fi fost evident ca e o vrajeala pentru oricine a mai umblat prin tara si stie ce e cu ivelo asta si cat costa. dar usericii au avut grija sa niveleze intai creierele celor forma(ta)ti (de psihopatii lumii) cu lozinci si manipulari inclusiv naziste(ciuma rosie, luati buletinele bunicilor sa nu poata vota etc)

  #neocolonialism

  #prosteala verde

  #psihopati malthusieni care conduc lumea

  #🤪

 2. Din 2005 sunt si eu prin Timisoara.. nu sunt nici din ManHatan..si nici din CapS..
  Nu ma doare pulpa..sa parchez..la 5 minute de unde stau..
  Dar, am o Intrebare pentru Riveran..
  Cand s.a cerut ..spatiu pentru a Mansarda Blocul..
  Ai semnat?
  Te.ai gandit atunci ca vor fii 4 apartamente Noi..si implicit o masina de apartament..sau poate 2..
  Adica necesar 8 locuri de parcare..
  Bine doua intrebari..
  Ai cerut constructorului sa..asigure si loc de parcare?..
  Asa cum se construiesc acum mai toate blocurile unde..culmea se asigura si 1..1..UN loc de parcare..
  Macar atat..
  Ai intrebat ?

  1. tu nu prea intelegi despre ce e vorba. ca oamenii sunt… nu foarte „smart” e drept. ca s-au bucurat sa le izoleze cineva blocul la schimb cu vanzarea terasei… sa multumim si politicilor „verzi” facute cu coccix-ul. faptul ca acum e legislatia care ia in considerare asigurarea a 1 loc de parcare e iara alta treaba.

   problemele care sunt dar nu trebuie amestecate asa cum faci tu:

   a) oamenii sunt „simpatici”🤪 si foarte individualisti(cineva a avut mare grija sa-i formeze asa: dezbina si stapaneste, hai sa-i aburim cu centrale individuale facem praf coltermul, sa nu avem politici „verzi” care sa ajute cetateanul(inlocuire tevi inainte sa inceapa marea debransare) ca trebuie sa-l privatizam neaparat, sa acapareze niste jeguri neocolonialiste toate serviciile publice care sa le bage bani in buzunar lunar(vrei sa-ti dau exemple din romania?)

   b) planul de urbanism trebuie sa tina cont de directia in care dorim sa se dezvolte orasul si de CUM se face tranzitia:
   oras de 15 minute? dezvoltarea infrastructurii de transport in comun si limitarea numarului de auto/apartament? eliminarea totala a auto personal, sa fie un PRIVILEGIU al catorva Bogati, noua nomenklatura? facem tranzitia CU FORTA, dictatorial, inainte ca cetateanul sa aiba alternativa? a cui va fi posesia mijloacelor de locomotie la distanta, a statului care poate va introduce eventual scoring social sau a unor corporatii transnationale monopoliste care sa puna ce preturi vor, pana nu mai suporta cetateanul? ce facem cu libertatea de miscare?

   c) useristii sunt niste nenorociti care si-au batut joc de oras si de cetateni si doresc sa-i prosteasca in continuare conform agendei neomarxiste implementata de guvernatorul neocolonialist feigz cu ajutorul unor ticalosi din gasca si mizand oe netezimea creierelor cetatenilor, lucruri evidente din mizeria manipulatoare cu parcarile si ivelo si alte rahaturi pe care le fac in prag de alegeri.

   Acum ai inteles? Ca nu pot sa „desenez” mai clar de atat intr-un comentariu. Sau doar voiai sa deviezi atentia de la nenorocirile pe care le-a facut frigz si gasca? l-ai votat, este?

   #🤪

 3. Spatiile din jurul blocurilor apartin locatarilor, nu primariei. Ar fi bine sa fie lasate asa cum sunt, cu putina zona verde si sa fie intretinute.

  E o idee foarte buna sa fie facute aceste spatii de pastrare a bicicletelor in parcare. Pentru doua locuri de parcare pierdute, pot fi pastrate cel si utilizate cel putin 10 biciclete.

  La cat mai multe astfel de idei! Felicitari!

 4. Voi sunteți PSD isti / PNL isti pe fata. Pe actuala conducere o criticați in toate articolele posibile, in timp ce pe aia de la PSD/PNL îi promovati pe site. Cam nu e imparțială publicația. Tineti minte: cei mai mari mafioti, cei mai mari hoți din clasa politică românească de după 90 încoace, cred că au fost de la PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *