Apocalipsa multinaționalelor din vestul țării: Fabricile se închid sau se mută în alte ţări! Mii de oameni vor rămâne șomeri

oameni

Mai multe firme mari din zonele industriale (Arad şi Curtici) îşi închid porţile sau îşi mută liniile de producţie în Ungaria sau Macedonia, a dezvăluit o importantă sursă din domeniu, pentru newsar.ro.

Potrivit informaţiilor primite, una dintre cele mai vechi multinaţionale din Zona Industrială Vest a Aradului se mută în Macedonia, urmând să „furnizeze” aproximativ 3000 de şomeri.

Citeşte şi: Motivele pentru care se va închide fabrica Rieker din Lugoj

O firmă din domeniul automotive, cu aproximativ 2000 de angajaţi, îşi va închide la rândul ei porţile, îngroşând numărul celor fără loc de muncă într-un judeţ care până acum se laudă cu o rată scăzută a şomajului.

CITEȘTE ȘI: Pentru a nu fi recunoscut de rude, un câştigător la Loto şi-a ridicat premiul deghizat

O altă societate, de această dată din Zona Industrială Curtici, Key Safety Systems (KSS), cu 300 de angajaţi, şi-a mutat deja liniile de producţie la Miskolc, în Ungaria. Dată fiind fuziunea cu Takata, o parte din angajaţi au fost relocaţi la fabrica din Arad. Aceeaşi soartă o va avea, potrivit informaţiilor noastre, şi fabrica KSS din Hunedoara.

CITEȘTE ȘI: Atenție – Un nou tip de escrocherie vizează utilizatorii de WhatsApp

Printre cauzele care duc la închiderea fabricilor din zonele industriale se numără, conform unei surse din domeniu, lipsa forţei de muncă (invocată la închiderea Rosko Textil), lipsa de perspective pe termen mediu şi lung, costurile tot mai mari de producţie (inclusiv cele cu salariile, care s-au majorat cu 50% în ultimii doi ani, la care se adaugă preţul energiei, majorat şi el cu 40% în ultimii doi ani).

CITEȘTE ȘI: Preţurile apartamentelor, pe cartiere, la Timișoara

Urmează… infrastructura de transport deficitară (costuri enorme pentru firme să aducă angajaţi de la zeci de kilometri, pe drumuri proaste ori foarte proaste), lipsa de sprijin din partea autorităţilor (se cunoaşte problema legată de transportul cu autobuzele în Zona Industrială Vest, unde firmele au ajuns să se înţeleagă între ele asupra orelor la care îşi duc angajaţii la lucru), chiriile mari, sau lipsa altor alte elemente de infrastructură decente (canalizarea, de exemplu) sau desele întreruperi ale furnizării energieie electrice.

La toate acestea se adaugă, desigur, climatul de instabilitate din ţară.

CITEȘTE ȘI: Unii angajați ai Primăriei Timișoara nu-i lasă pe cetățeni cu ochii-n soare, îi lasă fără soare!

De remarcat, că întâmplător sau nu două dintre firmele care şi-au închis sau îşi închid porţile, Rosko Textil şi Key Safety Systems, sunt din Zona Industrială Curtici, conform newsar.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Apocalipsa multinaționalelor din vestul țării: Fabricile se închid sau se mută în alte ţări! Mii de oameni vor rămâne șomeri

  1. Au si ei dreptatea lor, dar nu tocmai. Nu e o solutie sa aduci forta de munca din alte judete si sa ii oferi cazare, e doar ceva de moment, romanii se obosesc ei intre ei, e greu sa convietuiesti cu straini, care tin rol de familie la locul de cazare, si epuizant. In cealalta directie vorbim de timp pierdut pe naveta de pana la 6 ore zilnic ceea ce iar e epuizant. AGEANTIILE DE RECRUTARE tin locul angajatorilor directi si sunt in incapacitate profesionala de a selecta forta de munca, cui ii mai pasa, banul sa vina.

    Daca e sa vorbim de taxe, si salariuatii au taxe insuportabile, iar preturile pentru consum sunt facute tot de multinationale….

  2. Ne-am bucurat ca prostii ca am intrat in EU… Vedeti , astea sunt consecintele, caravana trece, somerii raman. Inainte vreme avea fiecare un loc de munca, la CILT, la Tehnometal, la UTT, la Dermatina, la Electromotor…etc…erau grupuri scolare profesionale, licee industriale, etc. Acum avem cu totii pasaport si smartphone pt. facebook, si cam atat.

  3. Nu prea inteleg logica: faci firme intr-o zona cu populatie nu prea numeroasa (Curtici), apoi te plangi ca nu ai forta de munca. Apoi „îngroşând numărul celor fără loc de muncă într-un judeţ care până acum se laudă cu o rată scăzută a şomajului”. Deci somajul „subtire” va deveni „si mai gros”. Logic, nu? Citeam in ziar saptamana trecuta ca firmele nu gasesc angajati., poate va hotarati care e adevarul.

  4. în ceea ce spun ei e multă diplomatie . cauza ostim cu totii.instabilitate legislativă si…..cine stie ce traznăi mai fac guvernul dracnea -veorica .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *