Timișorenii au mers cu vaporetto pe Bega la festivalul gastronomic maghiar de la Otelec

Timișorenii au mers cu vaporetto pe Bega la festivalul gastronomic maghiar de la Otelec

Timișorenii au mers cu vaporetto pe Bega la festivalul gastronomic maghiar de la Otelec

Peste trei sute de persoane au participat sâmbătă, 27 aprilie 2024, la concursul-festival al ceaunelor, organizat de Asociația Òtelek Magyarul Magyarokèrt în colaborare cu Primăria Otelec. Participanții la concursul gastronomic dar și vizitatorii au venit cu mașini sau pe pista de biciclete, iar timișorenii au avut la dispoziție un vaporetto care a ancorat în portul Otelec. La eveniment au venit și oaspeți din Ungaria și Serbia, localitatea fiind situată aproape de granițele cu cele două țări vecine.

Din Titel, Serbia – locul unde Bega se varsă în Tisa spre Dunăre – o echipă de bucătari sârbi a sosit la Otelec cu vaporul pentru a participa la Concursul internațional de gastronomie din localitate. Evenimentul are o tradiție de peste nouă ani și s-a desfășurat pe terenul de lângă Portul Otelec. Concursul devine astfel primul eveniment gastronomic local ce atrage participanți străini pe calea apei, întărind statutul localității Otelec de destinație de turism cultural durabil.

Concursul internațional de gastronomie este organizat în localitate de Asociația Ótelek Magyarul Magyarokért în parteneriat cu primăria localității și a adus în acest an 16 echipe din România, Serbia și Ungaria.

“Concurenții au primit câte cinci kilograme de carne și fiecare a pregătit ce a dorit, nu doar gulaș. Pentru că bucătăria maghiară înseamnă mai mult decât gulaș”, a declarat Ștefan Kozma, președintele asociației.

Nu a fost un concurs oarecare, pentru că s-a jurizat nu doar felul mâncării, ci și felul în care s-a pregătit rețeta, cum s-a făcut curățenie la locul pregătirii și chiar cum s-a distrat fiecare echipă. “Este un eveniment pentru promovarea culturii și gastronomiei locale, dar și a comunității. După concurs, toți oamenii au putut degusta felurile de mâncare pregătite”, a mai precizat Ștefan Kozma.

Pe lângă tradiționalul gulaș unguresc, s-au mai putut degusta ciorbă de pește, kurtos kolacs, prăjituri de casă, pălincă și multe altele. Atmosfera de sărbătoare a fost întreținută muzical de invitatul special Szarvas Lajos.

“E important că reușim să dovedim că suntem o comunitate unită în diversitatea etnică și cu ajutorul asociației s-a ajuns la a noua ediție a festivalului ceaunelor. Cu excepția câtorva treceri spre Serbia pe Bega, ne bucurăm că putem relua navigația, pentru diverse ocazii și putem pune în valoare potențialul turistic și de agrement oferit de portul Otelec și de râul Bega. Vom continua acțiunile atât pentru comunitatea locală, dar și pentru turiștii din Timișoara cât și pentru cei din Serbia și Ungaria. Avem multe de oferit aici: excursia pe apă, apoi vizitați Muzeul satului din Otelec, faceți o vizită la Galeria de design contemporan LUN din Iohanisfeld și reveniți, pentru o masă bună, la Otelec”, a declarat Silvia Fechete, tânăra primăriță a comunei Otelec.

CITEȘTE ȘI: Poșta Română a început distribuirea în avans a pensiilor aferente lunii mai


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Timișorenii au mers cu vaporetto pe Bega la festivalul gastronomic maghiar de la Otelec

  1. Care vaporetto? Aceste ligheane plutitoare sunt niste barcute din fibra de sticla fabricate la Galati care nu au nimic in comun cu vaporetto din Venetia! NU respecta nici macar normele de constructie pentru ambarcatiuni iar din 2018 până in iulie 2022 au circulat ilegal pe Bega in conditiile cand NU exista semnalizarea șenalului navigabil

  2. Jenant. Asa ar fi trebuit sa se numeasca festivalul. Am ajuns cu masina la ora 15,00 si nu mai era absolur nimic de mancare ( doar cativa colaci secuiesti). Nu gulas, nu mici, nu carnati, nimic. Un localnic s-a orientat si aducea de acasa paine cu untura si boia si vindea cu 2 lei sandwich-ul. Am mai avut si 3 invitati cu mine. I-am invitat sa faca foamea, pe ritmuri muzicale unguresti.
    Anul viitor, stiu ce am da facut: imi aduc gulasul de acasa, si daca mai ramane, poate mai fac si un ba, macar de motorina consumata….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *