Decizie definitivă: primarul din orașul Recaș nu mai poate candida pentru încă un mandat, situație identică la Șandra

Decizie definitivă: primarul din orașul Recaș nu mai poate candida pentru încă un mandat, situație identică la Șandra

Decizie definitivă: primarul din orașul Recaș nu mai poate candida pentru încă un mandat, situație identică la Șandra

Tribunalul Timiș a decis, sâmbătă, 27 aprilie 2024, să mențină hotărârea Judecătoriei Timișoara de a nu valida candidatura actualului primar din orașul timișean Recaș, Pavel Teodor, nici pentru funcția de primar, nici pentru cea de consilier local.

Decizia este definitivă, astfel că alianța PSD – PNL va trebui să găsească rapid un alt candidat, după toate pronosticurile un independent. Unul care să fie agreat de ambele partide și pentru care să se strângă urgent semnăturile de susținere pentru a-i putea depune lista de semnături și dosarul de candidatură. Cel mai vehiculat nume este cel al unui fost viceprimar, în anul 2012, Alin Neamțu.

De asemenea a rămas definitivă și contestarea candidaturii lui Luchian Savu pentru funcția de primar în comuna Șandra, tot din cauza incompatibilității în a deține funcții publice, având în vedere că a pierdut un proces cu ANI, pentru incompatibilitate.

Tragi-comedie la Recaș

O fază comică este că actualul primar din Recaș, care nu mai poate candida, Pavel Teodor, și-a trimis oamenii prin oraș să distribuie ziarul local gratuit “Jurnal de Recaș”, în care apare un amplu interviu, pe patru pagini, cu titlul de primă pagină “Candidez pentru un nou mandat la alegerile locale din 9 iunie” ilustrat cu un portret al lui Teodor.

Decizie definitivă: primarul din orașul Recaș nu mai poate candida pentru încă un mandat, situație identică la Șandra

În orașul Recaș, în ultima săptămână s-a dus un adevărat război electoral între primarul în funcție, Pavel Teodor, pe de o parte ți contracandidatul Doru Adrian Berzescu, în sincron cu reprezentanții Forței Dreptei, de cealaltă parte.

Scandalul electoral a culminat miercuri, 24 aprilie 2024, când listele cu semnături în favoarea candidaturii lui Pavel Teodor la UAT Recaș au dispărut subit. Unul dintre contracandidații săi, fost polițist dar și fost angajat al primăriei, susține că listele au dispărut pentru că ar fi conținut semnături false.

Berzescu și cei de la Forța Dreptei au contestat veridicitatea semnăturilor de pe listele de susținere a candidaturii lui Teodor, astfel că s-a ajuns în instanță. Mai exact la Judecătoria Timișoara. Situația fiind una complicată, Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara a intrat în scenă și a cerut listele în original și asigurarea la termenul de judecată din 25 aprilie a prezenței unui procuror.

O primă sentință a fost pronunțată în dimineața zilei de 26 aprilie. Instanța a hotărât respingerea candidaturilor lui Pavel Teodor pentru funcțiile de primar și de consilier local la alegerile din 9 iunie. Sentința definitivă împotriva candidaturii actualului primar a fost dată de Tribunalul Timiș în cursul zilei de 27 aprilie.

Teodor, un trecut încărcat pentru a fi candidat

Pavel Teodor era oricum “călcâiul lui Ahile”, un candidat vulnerabil, pentru alianța PSD – PNL. Scandalurile legate de persoana sa au apărut în spațiul public în anul 2015. În noaptea de de 19 pe 20 ianuarie 2015, primarul din Recaș, alături de șeful Serviciului Rutier Timiş de la acea vreme, şeful Poliţiei Recaş, şi şeful Poliţiei Locale Recaş au fost reţinuţi, într-un dosar de corupţie în care au mai fost reţinuţi și şefii IPJ Timiş, precum şi doi ofiţeri de poliţie rutieră.

După lungi anchete și o serie de procese, în august 2021, primarul oraşului Recaş, Teodor Pavel, şi fostul şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Timiş Sorin Petru Muntean au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu executare, de către Curtea de Apel (CAT) Timişoara, într-un dosar din 2015 în care au fost acuzaţi că ar fi exercitat presiuni pentru sancţionarea ilegală a unui agent de poliţie din Recaş care controla maşinile unor apropiaţi ai edilului. Sentinţa nu a fost definitive. În 2024, singurul care se află în detenție din întregul grup este fostul șef al IPJ Timiș de la acea vreme.

În decembrie 2022, primarul din Recaș, Teodor Pavel, a pierdut definitiv un proces cu Agenția Națională de Integritate. Un raport de evaluare al Agenției Naționale de Integritate a identificat mai multe elemente potrivit cărora primarul PSD al orașului Recaș, Teodor Pavel, se afla într-un conflict de interese administrativ, după ce, în urma unei corespondențe scrise între Beliș Construct SRL și primăria Recaș, se semnase în 2018 un contract prin care primăria a închiriat, fără licitație publică, un teren de 150 mp firmei Beliș Construct SRL, conform pressalert.ro. Era vorba despre o închiriere fără licitație, cu o sumă modică, pentru firma soției primarului Teodor Pavel, care fusese acționar în respectiva firmă până în 2012, când a fost ales primar.

Ulterior, asociat unic a devenit soția primarului, Nina Pavel, totodată administrator al firmei. Anterior semnării contractului, primarul fusese inițiatorul și semnatarul proiectului de hotărâre care urma să fie votat de consilierii locali pentru închirierea respectivului teren, precum și a referatului însoțitor cu expunerea de motive, acte justificative pe baza cărora consiliul local a aprobat închirierea, pentru suma de 375 de lei pe lună.

CITEȘTE ȘI: Poșta Română a început distribuirea în avans a pensiilor aferente lunii mai

Ca efect, a pierdut 10% din indemnizatia pentru șase luni, potrivit unui ordin semnat pe 3 martie 2023, de către prefectul Mihai Ritivoiu, coleg de partid cu primul. În 2019, Agenția Națională de Integritate (ANI) constatase că acesta semnase, din calitatea de primar, un contract de închiriere cu firma soției sale, lucru care constituie conflict de interese.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Decizie definitivă: primarul din orașul Recaș nu mai poate candida pentru încă un mandat, situație identică la Șandra

  1. Domnilor, fostul primar de Sandra s-a luptat de ani buni sa scape de infractiunea de incompatibilitate.
    Dar motivele sunt altele: 1) a tinut neaparat sa ramana la risipirea banilor publici plus procentele pe contracte,
    2) de frica darii in vileag la institutiile statului de ilegalitatile facute la primaria Sandra; ex; terenurile vandute pe sub mana si banii bagati in averile familiei, banii taxati pentru apa din retea, lucrarile efectuate de angajatii primariei la casele copiilor si la mosia din Sandra a primarului, cat si la parinti, lucrarile efectuate de firma EDIL clandestin, dar primaria le-a platit salariile.
    Din aceste motive fostul primar l-a pus pe tanarul Savu Natanaiel sa candideze la primarie, crezand ca noi, locuitorii comunei Sandra, suntem primitivi, spalati pe creier si el este boierul satului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *