Amenajarea grădinii vieneze a Timișoarei, lălăită mioritic

parcul central 3

Cu o săptămână înainte de sfârșitul lunii mai 2017, adică acum aproape doi ani, conducerea municipalității timișorene anunța că licitația pentru reamenajarea Parcului Central a fost câștigată de asocierea de firme Lovrintim și Rogera.

CITEŞTE ŞI: Sănătatea timişorenilor, în pericol aproape în fiecare local

Suma maximă din caietul de sarcini fusese fixată la 11,7 milioane de lei, iar cea cu care s-a câștigat licitația a fost de 7,7 milioane, termenul în care Parcul Central urma să devină grădină vieneză fiind stabiilt la un an.

Ce trebuia să avem

Conform proiectului prezentat de mai multă vreme de Primăria Timișoara, „conceptul de grădină vieneză este inspirat din ambianța Grădinilor Schönbrunn, fiind în concordanță cu titulatura municipiului Timișoara de Mica Vienă. Sistematizarea actuală a parcului rezonează cu implementarea conceptului propus. Se propune păstrarea sistematizării inițiale a amenajării existente”.
parcul central1
Ar fi trebuit restaurate prin placare cu marmură jardinierele, postamentul și întreaga piațetă a monumentului, stâlpii de la intrarea dinspre Catedrala Mitropolitană, jardinierele dinspre zona Maria, precum și bazinele existente.

CITEŞTE ŞI: Taxa pe care românii o vor plăti în supermarket. Nu e păcăleală, se aplică de duminică

Trebuia refăcută zona dedicată șahiștilor, iar pergolele din lemn și metal existente urmau să fie desființate, urmând a fi înlocuite cu tuneluri verzi, prin plantarea de aliniamente cu coronament masiv.

Situația din teren

Practic, Parcul Central, unul dintre cele mai apreciate din Timișoara, având în vedere și poziția foarte bună de care dispune, se află în blocaj de aproape doi ani. De data aceasta, vina pentru întârzieri a fost dată pe furtuna din septembrie 2017 (?!).

Ar fi fost nevoie, într-adevăr, în acest parc, de schimbarea pavajului de pe alei și de o mai bună îngrijire. Cu ce ne-amales?

CITEŞTE ŞI: PUZ industrial într-o localitate timişeană

Cu un parc închis cu gard și plasă verde, dincolo de care nu se vede mare lucru, cu atât mai puțin o presupusă grădină vieneză: un buldoexcavator în dreptul monumentului, grămezi de pământ, fântâni la care nu s-a mișcat nimic și despre care nu se mai știe dacă sunt funcționale, scări din beton nefinisat, dale – probabil noi – acoperite cu nisip. Unele alei au fost asfaltate, iar băncile nu mai există.

Corpurile de iluminat sunt tot cele vechi, noroc că de statuile de pe Aleea Personalităților nu s-a atins nimeni. Intrările sunt și mai părăginite decât la începerea lucrărilor și nimic nu pare să justifice optimismul conducerii primăriei, care a susținut că luna viitoare, Parcul Central va putea fi inaugurat în noua sa formă de grădină vieneză.
parcul central2
Ca să pună un capac trist unei plimbări de primăvară, în dreptul fostei intrări în parc, un turist curios ar putea găsi ceea ce pare să fie un fel de infochioșc nefuncțional, precum și panoul care ar fi trebuit să ne informeze asupra calității aerului, coborât într-o neagră tăcere.

CITEŞTE ŞI: Proiect în Parlament: românii vor putea dona bani pentru contrucția de autostrăzi

Ceva mai încolo, în fața Catedralei Mitropolitane, au fost instalate căsuțele noi pentru Târgul de Paști.

De fapt, nu sunt noi, ci tot cele cu care ne-am obișnuit de mulți ani, atâta doar că au fost vopsite cu un strat zgârcit de vopsea albă, care lasă încă să străbată maroul de dedesubt. În rest, despre primăvară, numai de bine.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

5 thoughts on “Amenajarea grădinii vieneze a Timișoarei, lălăită mioritic

  1. dezastrul care a cuprins orasul e din vina unui singur imbecil, infumurat, narcisist, paranoic si imputit ca un sconcs: robu!

  2. Ideea de baza nu apare in caietul de sarcini: sa se dea bani la firmele „prietene”. Apare in schimb dorinta de a face Parcul Central sa semene cu Schönbrunn. Am fost pe acolo, in afara de un deal cu monument in varf si cateva statui in mijlocul bazinelor cu apa, n-am retinut mare lucru. Lasand aste la o parte, caci oricum nu se vor face (deal cu monument si statui), sincer m-am simtit mai bine in vechiul nostru parc. Un lucru nu apare in nici un contract facut de minunata noastra Primarie: penalitati de intarziere. Eu platesc taxe in acest oras, de doi ani nu beneficiez de pe urma lor: n-am parc. Ba mai mult, noi toti platim 7,7 miloane ca sa nu avem acest parc. Si ca sa inchei intr-o nota „optimista”: ce poate fi mai penibil decat inaugurarea unei statui intr-un parc aflat in renovare, in Noiembrie 2018?

  3. Incep lucrari de schimbare a dalelor in centrul orasului, parcul Central lasat de izbeliste cu gandul la palatul-gradinile Schonbrunn, cu deschidere catre bazinele de la Usoda-pe post de palat. Oare ce mai vine, caci incepe si greu le duce la capat, apoi casa Muhle de pe Blv. M. Viteazul si alte alte cladiri si spatii lasate de izbeliste. Oare a inceput curatenia de primavara? cand vor venii si pe malurile Behelei sa curete de gunoaie si copaci rupti de la inghetul iernii. Unde intorci capul sunt gunoaie….jale.

  4. Mi-ai luat vorba din gura: „dezastrul care a cuprins orasul e din vina unui singur imbecil, infumurat, narcisist, paranoic si imputit ca un sconcs: robu!” Cu R mic, desigur!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *