Un polițist care s-a prezentat la angajare cu un prenume fals împarte amenzi în Timișoara

Un polițist care s-a prezentat la angajare cu un prenume fals împarte amenzi în Timișoara

Scandalul mediatic declanșat de o postare pe pagina de Facebook a Sindicatului Europol (al polițiștilor) cu frânturi dintr-o conversație purtată pe grupul de WhatsApp al Secției 4 Poliție Timișoara nu și-a consumat ultimul episod. Luni la prânz, câteva zeci de polițiști din secția respectivă au ieșit în fața instituției în semn de susținere a comandantului lor, comisarul Alin Popa, victima linșajului mediatic de la sfârșitul săptămânii trecute. Totodată, ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, a anunțat că va trimite Corpul de Control la Timișoara, pentru a face verificări în acest caz.

În articolul intitulat <<Torționarul>> de la Secția 4 Timișoara, către subalternii săi: “Vă rog să vă echipați gros, să evitați să vă îmbolnăviți am expus situația așa cum am perceput-o noi, nu reluăm încă o dată argumentele care ne-au determinat să etichetăm ca linșaj mediatic ceea ce i s-a întâmplat comisarului Alin Popa.

Nu suntem avocații nimănui, duminică după-amiază am vorbit pentru prima oară, la telefon, cu domnul Popa, doar că n-am putut rămâne impasibili la tot acest circ mediatic. Suntem jurnaliști, am folosit și noi în articolele noastre, când am avut ocazia, print-screen-uri de pe WhatsApp sau Facebook, dar nu în acest mod, nu trunchiat, nu scoase din context. Ni s-au părut absolut grotești exagerările de pe pagina de Facebook a Sindicatului Europol, în special fraza “Un șef din IPJ Timiș își tratează subalternii similar cu modul în care erau tratați deținuții politic pe vremea comunismului” (?!).

Ni se pare revoltător să compari suferințele inimaginabile trăite de deținuții politic în închisorile comuniste, torturile fizice și psihice aplicate acestora cu “traumele” suferite de tânărul agent de poliție Beniamin “Andrei” Ioja, în urma unor așa-zise amenințări – niciodată puse în practică! – pe care i le-a adresat șeful său pe WhatsApp! Cum să faci o asemenea comparație?! Cu exagerările astea, domnii sindicaliști de la Europol le dau clasă tabloidelor și emisiunilor de scandal. Bravo, la mai mare!

Întrebări pentru Corpul de Control al MAI

Și, dacă impresionat peste măsură de un scandal creat artificial, domnul ministru Bode a găsit de cuviință să-și trimită Corpul de Control la Timișoara, atunci poate că verificările ar trebui extinse și la modalitățile în care ajung să se angajeze în Poliția Română persoane precum Beniamin “Andrei” Ioja.

Redăm – cu copy-paste, dacă tot a fost linșat mediatic prin această metodă comisarul Alin Popa – un fragment din articolul menționat mai sus: “Vă povestesc (n.r. – naratorul este Alin Popa) un episod de când a venit la noi. El lucrează la siguranță publică și patrulare. Când mi-a venit dispoziția lui de mutare, eu am dat-o la secretariat, i-am zis doamnei comisar care este la Siguranță publică să-i facă actele necesare. Îl cheamă doamna comisar la ea, îl întreabă cum se numește, el îi răspunde: <<Ioja Andrei>>. Ofițerul, are și ea vreo 14 ani vechime, îl mai întreabă: <<Ăsta e numele complet, mai ai vreun prenume?>>. <<Nu>>. OK, doamna comisar face demersurile, îl introduce în grupul secției, ca Ioja Andrei, apoi nu știu cine i-a spus, nu știu de la ce structură: <<Vezi că nu sunt actele făcute, că n-ai nici un Ioja Andrei acolo>>. << Cum să nu?!>>. <<Ai unul venit de la Tulcea>>. <<Da, dar nu Ioja Andrei îl cheamă?!>>. <<Nu, Ioja și nu mai știu cum…>>. Atunci doamna comisar l-a chemat la ea: <<Măi, baiatule, cum te numești?>>. <<Ioja Andrei>>. <<Dă-mi buletinul să văd!>>. Îi dă buletinul, iar doamna zice: <<Păi aici scrie Ioja Beniamin Petru!>>. <<Da, șefa, dar știți, mie mi-a plăcut tot timpul numele ăsta și, dacă mi-a plăcut, eu așa mă prezint și prietenii mei din viața privată așa îmi zic, Andrei!>>. Vă dau cuvântul meu, pare decupat din filmele cu… Asta-i realitatea!

După ce și-a obținut avizul de polițist rutier, Ioja l-a întrebat pe adjunctul meu: <<Eu am voie să-mi amendez membrii familiei?>>. Acesta-i spune: <<Măi, băiatule, ești sănătos, ai ceva cu ei?! Amendează contravenienții, du-te pe stradă, pe cine greșește normal că ai voie să-l amendezi>>. Și-a amendat fratele, cumnata, s-au reclamat, au dosare pe la Biroul de control intern pe furt, pe șantaj, între ei. Colegii de la Siguranță publică dau cu subsemnatul la Biroul control intern… În ultimul an, acest individ a stat mai mult la Biroul control intern decât la secție, la lucru!”.

Ce avem noi aici? Păi avem un tânăr agent de poliție – organ al statului, cum ar veni – care, la transferul într-o altă unitate, are impresia că se poate înregistra în documentele oficiale ale acesteia nu cu prenumele real, din cartea de identitate, ci cu prenumele care i-a căzut lui cu tronc (?!), și pentru care principalul țel în viață pare amendarea membrilor propriei familii. Cum e posibil așa ceva? Cum se fac oare evaluările psihologice în Poliția Română, unde nu lucrează controlori de bilete, ci agenți cu drept de a purta și de a face uz de armă?

Cuvântul cetățeanului simplu versus forța probantă a actului agentului constatator

Încă o chestiune pe care o aducem în atenția onor Corpului de Control al ministrului afacerilor interne: cum se mai poate vorbi de “forța probantă a procesului-verbal de contravenție”, când un asemenea proces-verbal este întocmit de un agent de poliție precum Beniamin “Andrei” Ioja?! Cum să poți da credit însemnărilor făcute de agentul constatator Ioja, când acesta poate inventa oricând o contravenție și-l poate amenda pe orice cetățean nevinovat care a avut ghinionul de a-i ieși în cale? Ce șanse poate avea în instanță un cetățean amendat de Beniamin “Andrei” Ioja, dacă va fi doar cuvântul lui, al cetățeanului simplu, contra “forței probante a procesului-verbal de contravenție” întocmit de un personaj care se prezintă într-o unitate de poliție cu un prenume inventat și al cărui vis este să-și amendeze, în primul rând, familia?

Agent de poliție sau agent provocator?

Revenind la scandalul postărilor de pe WhatsApp, se pare că agentul “Andrei” își pregătea de ceva vreme ieșirea la rampă. Cu două zile înainte de transmiterea către Sindicatul Europol a replicilor trunchiate, tânărul polițist a comis un gest de provocare pe față la adresa comisarului Alin Popa. Ajuns la ora 6 dimineața la sediul secției, la intrarea în tură, deși toată parcarea era goală, Beniamin “Andrei” Ioja și-a parcat mașina exact pe locul rezervat tacit șefului secției, astfel că, în momentul în care a ajuns și acesta la serviciu, și-a găsit locul ocupat. Sigur, nu este nici o tăbliță în parcare care să anunțe al cui e locul de parcare, dar nici nu mai credem că e necesar să explicăm că oriunde în lumea asta, în parcarea unei instituții, indiferent că e publică sau privată, se știe exact de către angajați unde parchează cei din conducerea entității și nu încalcă nimeni regula nescrisă.

CITEŞTE ŞI: Concluzii șocante după turul cu bicicleta al viceprimarului Ruben Laţcău. Ce frumoasă este acum Timişoara

Poate că un alt șef ar fi făcut spume și l-ar fi făcut cu ou și cu oțet pe cel care și-ar fi permis să-l sfideze în felul ăsta, dar, culmea, “torționarul”, “abjectul”, “hărțuitorul”, “violentul”, “golanul”, “interlopul”  – după cum sunau etichetele aplicate de Sindicatul Europol – Alin Popa a gestionat elegant situația, tratând-o nu cu nervi, ci cu umor. Aveți mai jos printscreen-urile care redau incidentul, de pe același grup de WhatsApp al Secției 4.

masina beniamin ioja

A vrut la academie, dar a făcut postliceala

Revenim la întrebarea inițială, poate ne ajută Corpul de Control al ministrului Lucian Bode să găsim răspunsul la această întrebare: cum a ajuns Beniamin “Andrei” Ioja agent de poliție? Tehnic, știm cum a ajuns – absolvind Școala de Agenți de Poliție “Vasile Lascăr” Câmpina, o postliceală unde durata studiilor este de un an -, mai greu este să înțelegem efectiv cum își selectează această școală cursanții.

ioja beniamin

Poate nu știați, dar tânărul Beniamin “Andrei” Ioja a avut visuri înalte, a dorit să urmeze Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”, dar n-a fost să fie, a eșuat lamentabil. Am descoperit acest lucru “răsfoind” puțin internetul: absolvent al Colegiului Tehnic “Henri Coandă” din Timișoara cu media 6,10 la examenul de bacalaureat, “Andrei” și-a încercat norocul, în anul 2017, la Facultatea de Jandarmi din cadrul academiei, obținând următoarele note: Limba română – 5,50, Istorie – 4, Limbă străină (engleză) – 6,40. Cu media 5,30, domnul Ioja a ocupat locul 194 din 292 de candidați. Obligat să coboare ștacheta, Beniamin Ioja a ajuns, finalmente, să fie admis, cum spuneam, la postliceala de agenți de poliție de la Câmpina, iar după absolvirea acesteia a fost repartizat la o secție de poliție din Tulcea. De-acolo s-a întors rapid la Timișoara, unde și-a împlinit visul de a-și amenda familia.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

23 thoughts on “Un polițist care s-a prezentat la angajare cu un prenume fals împarte amenzi în Timișoara

 1. Nu cunosc nici un personJ din scena prezentata, dar asta nu va da dreptul sa mazilit un personaj care pe merit a terminat o postliceala, spun pe merit fiindcă șeful secției 4 nu demonstrează ca a terminat pe merit acea academie de politie, e plina timisoara de manageri mai pregătiți sau mai puțin pregătiți dar nimeni nu si a hartuit angajații in felul acesta…e rușinos ce se întâmplă și nu e bine nici pentru cetățeanul de rand

  1. Tocmai ca nu cunosti personajele debitezi asemenea ineptii.Cand o sa dai de glezne goale ,,andrei,, o sa iti schimbi urgent parerea.
   Baiatul asta este exponentul generatiei noi de analfabeti functional si a celor crescuti in telefon si tableta.Are numai drepturi si nici o indatorire.
   E ok cat esti baiatu` lu` mama.Dar ca politist,cu siguranta nu il vei vrea sa iti protejeze viata sau bunurile.
   Iti doresc succes in intalnirea cu vajnicul politist ,,andrei,,

  2. Mama ce viermi asa zișii ziariști. Asta nu e presa, e o fituica.
   Deci sa înțeleg ca e de kkt sa termini la Câmpina, sau sa nu iei la academie.
   Foarte bine a făcut băiatul ca a parcat unde a vrut el, ca nu e șeful secției patron, nu i-a lăsat taso moștenire poziția, mai ridica și ștergătoarele.
   Mare șef asta, il scoate pe copil la interval ca pușcăriașii.

   1. Rămâi în zonă, că viermele de mine mai scrie un articol în fițuică pe subiectul ăsta 🙂 Nu-ți consuma acum toate invectivele, ca să nu le repeți mai târziu 🙂

   2. Si tu esti un gleznuta goala de acord cu idiotul de ,,andrei,,?Asa Politia va doriti?Populata de ladyboy care plang pe facebook cand se rasteste cineva la ei?Pai daca plange asa ca l-a certat seful,cum va face cand isi ia un dos de palma peste gura de la un interlop?Asta crezi tu ca te va apara???
    Si inca ceva: cei 7 ani de acasa,si ierarhia cvasi-militara a Politiei spune ca,bunul simt si respectul pentru functie,grad si varsta trebuie acordat.
    Cand ofiterul ala freca bancile Academiei de Politie ,rahatul asta cu ochi nu era nici in proiect la tac-su!
    Asta nu mai aveti voi generatiile PRO-stii!: Decenta si respect! Dar vreti sa fiti respectati,sa lesine lumea in fata replicilor voastre de cacao ,,dace,aveti ceva cu mine,,?
    Asta e si consecinta faptului ca stagiul militar nu mai exista!
    Si ca rezultat direct,pizdificarea asta va duce la disparitia civilizatiei,pentru ca,asa cum bine a spus Samuel Huntington ,,orice civilizatie are trei mari stadii:1 barbaria 2.civilizatia si 3 decadenta.Si in 100% din cazurile celorlalte civilizatii,o data ajunsa la stadiul 3,civilizatia va disparea cucerita de o alta civilizatie aflata in stadiul 1.,,
    Pentru ca,pe intelesul tuturor,nu mai exista barbati care sa o apere.
    Si ma repet: ASTA ,pensatul asta de 50 kg si cu glezenele goale crezi tu ca te poate apara pe tine sau familia ta????
    Daca raspunsul tau e da,eu zic sa te cauti la doctorul de cap….

 2. Popa alin e un adevărat manager…a ridicat ștergătoarele la BMW fiindcă omul a parcat regulamentar in parcarea din fata instituției
  P.s. te rugam sa nu îți dai demisia , ce fac restul cocalarilor fără un asa exemplu?

 3. Foarte bine a facut ca le-a dat amenzi, individul ala de fratesu nici nu ar fi trebuit sa aibe permis la ora actuala daca nu erau asa de incompetenti agentii de la sectia 3, a mers luni de zile cu motorul de viteza fara nici un fel de permis si nu l-au prins cu toate tacticile lor. Si culmea era ca unul din politisti era vecin cu ei si stia ca merge fara permis.

 4. Articolul imi pare putin exagerat. Crrd ca dl comisar nu a patit ceva, parcand in ziua respectiva pe un alt loc in aceeasi parcare. Acest agent nu este singurul din politia timisoareana care a picat examenul la academie. Bravo lui ca a fost admis la Campina. Cunosc persoane care nu au fost admise, desi au dat admitere de mai multe ori. Prieteniile cu seful prea stranse la locul de munca mi se par dubioase. Din experienta stiu ca exista interese de ambele parti. Daca iti vezi de treaba si nubtrebuie sa-ti tina seful spatele, nu pui atat de mult pret pe relatia cu seful. Esti sigur pe tine si mergi mai departe. Sunt multe semne de intrebare in acest caz. Desigur, agentul nu a ales modalitatea optima de a-si rezolva problemele cu seful, care sigur exista.

 5. Fata de interlop cu trei clase, asta e in Politie?Comportament cocalaresc, evident, prima achizitie, un BMW ca altfel nu ai prestigiu, da, asa e in lumea acestor purtatori de capete goale pe dinanuntru…….halal Politie……

 6. Am citit și recitit articolul. M-am tot frecat la ochi. Ireal. Va felicit pentru descrierile amănunțite – un adevărat tablou de Luchian – care scot in evidenta, cât se poate de clar, un singur lucru: provocarea! E un film cu prosti și despre prosti, in uniformă. E greu de înțeles cum trec unii examenele, in special pe cele psihologice.
  PS: Luchian nu e manelist și nu are BMW!

 7. Un intreg articol inutil…nu cunosc persoanele din el dar stiu cu certitudine ca in politie sunt putini sefii care ajung in pozitie de conducere pentru ca merită. Este plin de ofiteri semi-analfabeti, de doamne cand in tinuta, cand in chiloti pe Facebook, de sefi abuzivi, care folosesc resursele in interese proprii si lista poate continua. Si nu e nimic surprinzător, ci doar românesc. Domnul ofiter din istorioara probabil nu a avut destule pile sa mușamalizeze, se mai întâmplă

 8. Ce ii mai pupati in cur pe sefi lingailor si coruptilor. Cu cat va platesc astia? Plus ca…..unde ai pomenit ca un sef sa trateze asa un angajat….iti dai seama cum vorbeste cu cetatenii un astfel de ofiter….jegurilor aservite

 9. Ce de glezne goale oripilate de trei cuvinte avem pe aici…deh..generatia snow flakes 2.0. Panselute pensate mici care sunteti voi,v-a speriat lupul cel mare si rau?
  Nu mai avem barbati in natia asta?Toti sunt fetite?Nu e de mirare ca si politistii au ajuns niste fetite plangacioase.
  Astia ne apara pe noi?Sau familiile noastre?Sunteti siguri?Pai cand ii injura primul infractor,in loc sa il puna in cap si in catuse,or sa se planga pe facebook ca au fost abuzati….
  Nu-i bai ,,andrei,, sper sa ne intalnim.Eu contravenient tu politist. O sa iti dau cu legea in cap pana te vei muta la Tulcea inapoi.
  Si partea buna e ,ca nu o sa-ti tina parte nimeni.

 10. Sunt dezamagita de tot ce se intimpla!
  Nu se mai respecta nimic,varsta,statut,functie,institutie !
  Generatia de cocalari,unii,care se dau Zoro,dupa ce prind un post si au legea in mana!
  Am impresia,dupa ce am citit articolul,ca acest individ este rupt din filmele cu psihopati cu dubla ,chiar tripla personalitate…..auzi sa spuna ca se numeste altfel pentru ca asa ii place lui…
  Baiatul este dus rau,a vazut prea multe filme si sincer….are o problema de comportament majora!
  De aici porneste toata problema,se crede Zoro….este Zen….si vrea sa iasa cu orice chip in evidenta…agaseaza si provoaca pentru ca are o problema cu El.
  Doamne fereste sa dai nas in nas cu asa Organ competent!🙄

 11. Daca vine seful sectiei si declara public ca da cadouri de cate 500 lei la subalterni daca „isi faceau treaba” cam pute pe acolo, mai ales la ce s-a mai intamplat pe acolo prin sectie in trecut. DNA ar trebui sa se sesizeze, nu sunt deloc suspecte aceste cadouri financiare catre subalterni, parca ar fi angajatii lui si nu ai statului, si alte lucruri suspecte de la sectia 4, numai aventuri are seful sectiei. E o vorba veche, de la cap se impute pestele……

 12. AICI TREBUIE INSISTAN!

  BINE PUNCTAT!!!

  Cuvântul cetățeanului simplu versus forța probantă a actului agentului constatator
  Încă o chestiune pe care o aducem în atenția onor Corpului de Control al ministrului afacerilor interne: cum se mai poate vorbi de “forța probantă a procesului-verbal de contravenție”, când un asemenea proces-verbal este întocmit de un agent de poliție precum Beniamin “Andrei” Ioja?! Cum să poți da credit însemnărilor făcute de agentul constatator Ioja, când acesta poate inventa oricând o contravenție și-l poate amenda pe orice cetățean nevinovat care a avut ghinionul de a-i ieși în cale? Ce șanse poate avea în instanță un cetățean amendat de Beniamin “Andrei” Ioja, dacă va fi doar cuvântul lui, al cetățeanului simplu, contra “forței probante a procesului-verbal de contravenție” întocmit de un personaj care se prezintă într-o unitate de poliție cu un prenume inventat și al cărui vis este să-și amendeze, în primul rând, familia?

 13. Nu va mai lamentati. Raspunsurile le gasiti in media de admitere la scoala de agenti. Va dati seama ce ar insemna daca s-ar cere media minim 7 , fara nici o posibilitate de a fi admis cu 4 la vreo materie ?
  Faptul ca la 5.50 a parcat exact pe locul unde parcheaza deobicei seful sectiei care – in primul rand este seful, in al doilea rand este un om mai in varsta, in al treilea rand profeseaza de mai multi ani meseria aceasta, are studii cu care subalternul nu se poate lauda – arata ca nu are pic de bun simt si ca a fost crescut numai de bunici sau de mama si bunica (si nu-si cunoaste tatal). Daca s-ar lepada Politia de el, acesta ar fi un infractor 1/1. Acum este numai 1/2. Vai de vremurile pe care traim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *