Rafila vrea să-i ia lui Arafat SMURD, Ambulanța și UPU-urile spitalelor. Reacția lui Arafat

Rafila vrea să-i ia lui Arafat SMURD, Ambulanța și UPU-urile spitalelor. Reacția lui Arafat

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, vorbește despre „gândire integrativă la nivelul Ministerului Sănătății” în ceea ce privește serviciile medicale de urgență, precum și celelalte tipuri de servicii medicale.

Concret, serviciile medicale de urgență – inclusiv SMURD, ambulanța, Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor și Compartimentele de Primiri Urgențe – se află acum sub coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență, conform HotNews.ro.

Alexandru Rafila vrea să scoată serviciile medicale de urgență din subordinea lui Raed Arafat și să le aducă la Ministerul Sănătății, care le finanțează în acest moment, dar nu are coordonarea lor.

„Toate aceste lucruri trebuie să facă parte totuși dintr-o gândire integrativă la nivelul Ministerului Sănătății. Eu mă bucur că avem parteneri profesioniști la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență – este domnul doctor Arafat, care cu asta s-a ocupat în ultimii 30 de ani – dar, în mod evident, discutăm despre o activitate medicală, iar responsabilitatea, atât în fața profesioniștilor din sănătate, cât și în fața opiniei publice, este a Ministerului Sănătății.

Sunt partenerii noștri – SMURD este o structură a DSU care și-a făcut foarte bine datoria, eu întotdeauna le voi mulțumi public pentru ceea ce au făcut și pentru ceea ce fac. Dar integrarea serviciilor de urgență cu celelalte servicii de urgență prespitalicească, UPU sau CPU cu celelalte tipuri de activități ale sistemului de sănătate este absolut necesară, pentru că nu funcționează separat.

Ele trebuie să funcționeze integrat, iar lucrul acesta trebuie să fie o politică de sănătate a statului român, care nu trebuie să țină cont de persoanele care ocupă, într-un moment sau altul, o poziție de demnitate publică în aceste domenii, ci trebuie să țină cont de nevoia oamenilor din România de a beneficia de servicii de sănătate”, a declarat joi ministrul Sănătății, într-o conferință de presă.

HotNews.ro l-a contactat pe șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, imediat după declarațiile publice făcute de ministrul Sănătății. Raed Arafat a promis că va reveni cu o reacție publică pe acest subiect, în cursul zilei de astăzi.

Rafila: „Am recunoscut și recunosc public toate meritele domnului Arafat”

Pornind de la problemele din pandemie, Rafila a făcut legătura cu necesitatea de „gândire integrativă” privind serviciile medicale, inclusiv cele de urgență, aflate acum în subordinea lui Raed Arafat:

„Toate aceste lucruri trebuie să facă parte totuși dintr-o gândire integrativă la nivelul Ministerului Sănătății. Eu mă bucur că avem parteneri profesioniști la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență – este domnul doctor Arafat, care cu asta s-a ocupat în ultimii 30 de ani – dar, în mod evident, discutăm despre o activitate medicală, iar responsabilitatea, atât în fața profesioniștilor din sănătate, cât și în fața opiniei publice, este a Ministerului Sănătății.

Sunt partenerii noștri – SMURD este o structură a DSU care și-a făcut foarte bine datoria, eu întotdeauna le voi mulțumi public pentru ceea ce au făcut și pentru ceea ce fac. Dar integrarea serviciilor de urgență cu celelalte servicii de urgență prespitalicească, UPU sau CPU cu celelalte tipuri de activități ale sistemului de sănătate este absolut necesară, pentru că nu funcționează separat. Ele trebuie să funcționeze integrat, iar lucrul acesta trebuie să fie o politică de sănătate a statului român, care nu trebuie să țină cont de persoanele care ocupă, într-un moment sau altul, o poziție de demnitate publică în aceste domenii, ci trebuie să țină cont de nevoia oamenilor din România de a beneficia de servicii de sănătate.”

Ministrul Sănătății a ținut să adauge că „Eu nu aș vrea să fie interpretat în vreun fel ceea ce am spus eu, am recunoscut și recunosc public toate meritele domnului Arafat, care a făcut o treabă excelentă în organizarea serviciilor de urgență, dar ele trebuie integrate la nivelul Ministerului Sănătății și lucrul acesta cred că este clar pentru toată lumea.”

Arafat: „Integrarea SMURD în Ministerul Sănătății ar slăbi sistemul și ar strica ce s-a construit”

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat, joi, la Braşov, că nu vede niciun motiv pentru o eventuală integrare a SMURD în Ministerul Sănătăţii, demers care nu ar face decât „să slăbească sistemul şi să strice ce s-a construit”.

„Integrarea în MS a SMURD sau ruperea modului de lucru al sistemului de urgenţă care există la momentul actual, care este un mod integrat cu DSU şi care şi-a dovedit eficienţa – cel puţin pe durata pandemiei s-a văzut foarte clar eficienţa unei coordonări unitare – şi întoarcerea în timp la un model în care fiecare era într-un alt loc nu face decât să slăbească sistemul şi să strice ce s-a construit.

CITEȘTE ȘI: O secretară pe stil nou a ajuns director adjunct peste piețele Timișoarei, deși nu știe nici titlurile legilor cu care lucrează

Mergem mai departe pe un model integrat. Cu MS se colaborează, dar coordonarea este într-un singur singur loc. La o intervenţie nu merge numai Ambulanţa, medicul, merg şi pompierii, şi SMURD-ul, elicopterul”, a declarat dr. Raed Arafat, care s-a aflat joi la Braşov, cu prilejul inaugurării noii clădiri a UPU-SMURD, potrivit Agerpres.

El a subliniat că nu vede niciun motiv pentru această „ruptură”: „Acest sistem, de când l-am dezvoltat, din 2007, l-am dezvoltat să mergem împreună. (…) Nu văd acum niciun motiv să rup acum, unele la Interne, altele la Sănătate, şi să stricăm ceea ce s-a dovedit foarte eficient.”

Foto: Libertatea


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *