Elevi din Timișoara, premiați la Olimpiada Națională de Limbi clasice

Elevi din Timișoara, premiați la Olimpiada Națională de Limbi clasice

Elevi din Timișoara, premiați la Olimpiada Națională de Limbi clasice

Cu emoții, după susținerea probelor de limba latină și greacă veche din cadrul etapei naționale Olimpiadei de Limbi Clasice care s-a desfășurat la Timișoara, circa 300 de elevi, veniți din diferite colțuri ale țării, însoțiți de profesori, unii și de părinți, au umplut, sâmbătă, 27 aprilie,  Aula Magna a Universității de Vest pentru a lua parte la festivitatea de premiere a celor mai buni dintre ei.

La etapa națională s-au calificat 302 elevi, conform informațiilor transmise de inspectoratul școlar, dintre care 14 din județul Timiș. Joi, 25 aprilie, elevii au avut parte de o festivitate de deschidere în prezența ministrul educației Ligia Deca. După festivitate, elevii au fost ghidați într-un tur al orașului și s-au plimbat cu vaporașul pe Bega.

Inspectoratul Școlar Județean Timiș a luat decizia de a-i caza pe elevii și pe profesorii însoțitori în hotelurile din oraș, renunțându-se, astfel, la căminele școlare, care nu pot oferi condiții dintre cele mai bune.

Ministerul Educației a alocat 200 de lei/elev/zi, suma de bani fiind suplimentată din sponsorizări. Masa, potrivit organizatorilor, a fost asigurată de Universitatea Politehnica Timișoara.

Vineri, 26 aprilie, elevii au susținut proba scrisă la una dintre disciplinele olimpiadei, greacă veche sau latină. La limba latină, au putut participa elevi din clasa a VII-a până la clasa a XII-a, iar la greacă veche, doar cei din clasele liceale.

Festivitatea de premiere de sâmbătă a fost deschisă cu imnul Gaudeamus igitur, urmat de un moment muzical oferit de corul Liceului Teologic Penticostal ”Logos” din Timișoara, dirijat de profesorul de educație muzicală Emanuel Florinel Solonca, decupat dintr-o compoziție africană cu mesaj religios, apreciat prin multe aplauze de către auditoriu.

Moderator al festivității a fost Mihaela Șora, directorul Școlii Gimnaziale nr. 30 din Timișoara, unitatea de învățământ în care s-au desfășurat probele olimpiadei. Directoarea a felicitat elevii participanți și a mulțumit sponsorilor pentru sprijinul acordat în vederea unei bune desfășurări a olimpiadei cu tot ceea ce implică un astfel de eveniment.

De asemenea, cuvinte de apreciere pentru implicarea și dăruirea tuturor elevilor calificați la etapa națională a olimpiadei, au fost adresate în mod special de inspectorul școlar general adjunct al ISJ Timiș, Cosmin Hogea, de Ioana Costa – cadru didactic universitar în București și președintele onorific al comisiei de evaluare, de Valy Ceia – cadru universitar al UVT și președinte al comisiei, precum și de președintele executiv al comisiei, Ramona Filip.

Au fost acordate diplome, premii în bani și în diverse obiecte, precum și medalii. În total, 38 de elevi au obținut mențiuni și 25, premii pentru locurile I, II și III, conform organizatorilor.

”De la Ministerul Educației, sunt finanțate premiile în bani, în cuantum de 26.900 de lei, mai exact, pentru premiul I- 1.000 de lei, pentru premiul II – 700, pentru premiul III- 500, iar pentru mențiuni este alocată suma de 300 de lei. Din partea Mitropoliei, elevii care au premiul I primesc câte o icoană cu <<Cina cea de taină>>, din partea școlii, pentru că avem o finanțare și de la Consiliul Județean Timiș, toți premianții vor primi într-un rucsac rechizite școlare, iar din partea Societății de Studii Clasice, premianții vor primi medalii – medalia de aur, medalia de argint și medalia de bronz, toate însoțite de diplomă”, a precizat directoarea Mihaela Șora.

Pe lângă aceste premii, UVT a acordat diplome speciale pentru cinci dintre elevii de liceu care s-au remarcat în cadrul olimpiadei, reprezentând garanția admiterii lor în cadrul universității, dacă își doresc acest lucru, precum și o bursă în primul an universitar.

Din partea Inspectoratului Școlar Județean Timiș, au fost conferite diplome pentru premii speciale.

Din județul Timiș, au participat 14 elevi, fiind premiați: Molnar Matei Cozma Rareș Mihai (limba latină, clasa a VII-a, Liceul Teoretic ”Jean Louis Calderon” din Timișoara, prof. îndrumător Ihnatiuc Anamaria Aurelia) – locul 11, mențiune și medalie de argint; Socol Daria Maria (limba latină, clasa a VII-a, Liceul ”J.L. Calderon” din Timișoara, prof. îndrumător Ihnatiuc Anamaria Aurelia) – locul 18, medalie de bronz; Bercea Sofia (limba latină, clasa a VII-a la Colegiul Național Bănățean din Timișoara, prof. îndrumător Ihnatiuc Anamaria Aurelia) – locul 34, premiu special; Zmed Daniel (greacă veche, clasa a IX-a, Liceul ”J.L.Calderon” din Timișoara, prof. îndrumător Ihnatiuc Anamaria Aurelia) – locul 12, medalie de bronz și Zamfor Maria Magdalena (greacă veche, clasa a IX-a, Liceul Teologic Ortodox ”Antim Ivireanul” din Timișoara, prof. îndrumător Ghera Liliana Monica) – locul 14, medalie de bronz.

CITEȘTE ȘI: Poșta Română a început distribuirea în avans a pensiilor aferente lunii mai

După momentul festiv, elevii și profesorii au fost invitați la un restaurant din comuna Giroc, pentru a se bucura împreună și pentru a împărtăși impresii adunate pe parcursul celor trei zile de ședere în Timișoara.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *