“Profeție” împlinită. Fritz restructurează Colterm, pentru a scăpa de datorii

“Profeție” împlinită. Fritz restructurează Colterm, pentru a scăpa de datorii

“Profeție” împlinită. Fritz restructurează Colterm, pentru a scăpa de datorii

Procesul de dezmembrare a actualei societăți de termoficare Colterm, în insolvență, a fost a anunțat oficial astăzi, 3 mai 2023, de către administrația Fritz.

Primarul Timișoarei a declarat că primăria a început pregătirile pentru tranziția sistemului de termoficare local către producția verde.

Astfel, sistemul de distribuție a agentului termic va fi preluat de municipiu din această vară, iar compania locală Colterm se va concentra doar pe producție.

CITEȘTE ȘI: “Regenerare urbană” doar pe Facebook și pe internet, la Timișoara

Renașterea bănățeană v-a prezentat planurile administrației Fritz, încă din data de 24 aprilie, când scriam că desființarea Colterm este iminentă și este un tertip pentru a scăpa de datoriile istorice, ce se ridică la peste 55 de milioane de euro.(Amatorism sau strategie? Primăria Timișoara pregătește divizarea Colterm (renasterea.ro))

Societate nouă, pentru a scăpa de datorii

De la începutul anului, primarul Dominic Fritz a vehiculat ideea “descentralizării” serviciilor Colterm, societate despre care a afirmat, în repetate rânduri, că nu dorește să intre în faliment sau să fie desființată.

Mai exact, edilul a spus că municipalitatea se gândește să separe producția de agent termic de distribuție, în ideea în care Colterm să se ocupe doar de partea de producție, pentru a fi evitate pierderile tehnologice, din rețea.

Ceea ce înseamnă fie înființarea unei noi societăți în subordinea primăriei, cu un cazier fiscal imaculat și fără datorii, fie externalizarea serviciilor către o companie privată.

Ideea vine ca o mănușă pentru a încerca să scape de datoriile istorice de la Colterm. Una dintre amenzi, în valoare de 21,6 milioane de euro, a venit în 2021, pentru anul 2020, iar cea de-a doua, de peste 14 milioane de euro, a fost încasată în 2022, pentru 2021.

Rămâne de văzut ce decizie va lua executivul Primăriei Timișoara vizavi de plata acestor amenzi vechi, care cumulate ajung la 35,6 milioane de euro.

Pe lângă cele două amenzi, mai există o restanță consistentă, pe care o reprezintă certificatele verzi neachiziționate pentru anii 2020 și 2021.

Pentru anul 2020, primăria nu a cumpărat certificate EUA în valoare de 9 milioane de euro. Pentru 2021, ar fi fost nevoie să fie cumpărate certificate verzi în valoare de 11,2 milioane de euro, ceea ce, evident, nu s-a întâmplat.

Vor mai rămâne însă restanțele din 2020 și 2021, ce constau în valoarea certificatelor verzi neachiziționate la care se adaugă amenzile primite și neplătite: un grand total de 55,8 milioane de euro.

Primăria oficializează divizarea Colterm

”Soluția pe care o propunem este ca societatea Colterm să se concentreze pe activitatea de bază, cea de producție, iar distribuția și furnizarea efectivă a agentului termic să fie făcută de o altă companie a Primăriei Timișoara.

Asta are mai multe avantaje: pierderile tehnologice de care s-a plâns Colterm până acum nu vor mai fi suportate direct de companie, care va vinde agentul termic la poarta fabricii.

În același timp, primăria va avea oportunitatea de a accesa fonduri pentru alte tehnologii verzi. Asta înseamnă că noi sau alte companii vom putea investi în noi tehnologii verzi de producere a energiei pe care să o distribuim populației.

Deschidem poarta pentru diversificarea surselor de energie, în special în zona de regenerabile, ca să reducem din costurile totale ale agentului termic”, s-a justificat, astăzi, 3 mai, primarul Dominic Fritz.

Primarul Municipiului Timișoara a anunțat că în luna iunie va expira contractul de delegare a producției și transportului energiei termice către timișoreni, încheiat cu Colterm.

Noul contract se va încheia cu Colterm pentru producția de energie termică, iar activitatea de transport, distribuție și furnizare de va fi delegată unei alte companii municipale: Uzina Energetică Timișoara. Bingo!

”Inacțiunea costă și termoficarea din Timișoara nu se va face bine doar din inerție. Este momentul unei schimbări.

Doar anul acesta primăria a dat din bugetul local 1 milion de lei pe zi, subvenții pentru căldură. Costurile pentru tehnologii vechi și poluante cresc an de an și este o dinamică pe care trebuie să o oprim.

Singura variantă să scădem costul termiei în Timișoara este să spargem producția de distribuție ca să putem diversifica investițiile în tehnologii noi”, a completat primarul Dominic Fritz.

Vrând, nevrând, consilierul local Roxana Iliescu a prezis exact mișcările administrației și a avut dreptate. “Toate informațiile de mai sus și foarte multe altele, sunt pe masa primarului, nu de acum, ci de vreme bună… plus specialiști care sunt convinsă ca i-ar sta la dispoziție primarului oricând cu explicații și informații suplimentare. De ce din nou o intreaga teorie a conspirației închipuită de pirmarul Fritz?

Eu cred că această poveste este croșetată pentru a justifica noile planuri ale „salvatorilor” termiei din Timisoara, de rupere a distributiei energiei termice de producția ei”, a declarat, tot pe 24 aprilie 2023, consilierul local Roxana Iliescu.

Adică, desființarea actualei companii Colterm și înființarea unei noi societăți în subordinea primăriei sau externalizarea serviciilor către o companie privată. Ceea ce primarul Dominic Fritz a anunțat, oficial, astăzi, 3 mai 2023.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *