Ioan Sas, primarul din Pișchia, și-a tras apă, canalizare și drumuri asfaltate pentru un PUZ privat de 12,7 hectare, pe numele fostei soții

Ioan Sas, primarul din Pișchia, și-a tras apă, canalizare și drumuri asfaltate pentru un PUZ privat de 12,7 hectare, pe numele fostei soții

Ioan Sas, primarul din Pișchia, și-a tras apă, canalizare și drumuri asfaltate pentru un PUZ privat de 12,7 hectare, pe numele fostei soții

Milioane bune de lei s-au scurs din bugetul comunei timișene Pișchia și din fonduri externe, printr-o manevră a primarului Ioan Sas. Acesta a tras utilități, apă și canalizare, dar a asfaltat și drumurile pentru un PUZ privat, cu o suprafață 12,7 hectare.

Ca prin întâmplare, terenul este exact pe numele fostei soții a primarului, Mirela Sas. Și tot ca din întâmplare, primarul și fosta consoartă dețin împreună, și în acest moment, diferite imobile, inclusiv zeci de hectare de teren agricol, conform declarației de avere a edilului.

O investigație despre cum fac unii aleși locali avere, folosindu-se de demnitatea publică, material bazat pe documente certe, care vorbesc de la sine.

În 2008, Mirela Sas, soția primarului Sas Ioan, la acea vreme, obține prin succesiune de la Ciobanu Maria o suprafață de 127.300 de metri pătrați, în extravilanul Comunei Pișchia. Suprafață care, în 2007, a fost scoasă din circuitul agricol și transformată în curți pentru construcții prin elaborarea unui PUZ.

Ioan Sas, primarul din Pișchia, și-a tras apă, canalizare și drumuri asfaltate pentru un PUZ privat de 12,7 hectare, pe numele fostei soții

În 23 noiembrie 2010, Mirela Sas decide să doneze către Comuna Pișchia o suprafață de 34.117 metri pătrați, reprezentând suprafețele delimitate ca drumuri în PUZ-ul elaborat de GIS-Survey și aprobat de CJ Timiș și de către Primăria Pișchia, condusă de nimeni altul decât Ioan Sas.

În perioada 2011-2012, prin obiectivul de investiții ”REALIZARE SISTEM DE CANALIZARE SI STATIE DE EPURARE APE MENAJERE IN COMUNA PISCHIA, JUDETUL TIMIS, Primăria Pișchia a introdus sistemul de canalizare în vatra satului Pișchia și cu toate că există o stradă în Pișchia, chiar strada alăturată clădirii Primăriei, unde nu există rețea de canalizare.

Însă pe PUZ-ul fostei neveste a primarului Ioan Sas, în extravilanul comunei, în câmp practic, există rețea de canalizare. Terenul este arat, discuit, semănat și recoltat cu grijă, deoarece printre brazde sunt deja montate cămine de vizitare ale rețelei de canalizare.

După ce au tras, din bani publici, utilitățile pentru terenul pregătit pentru parcelare și vânzare, a urmat rezolvarea străzilor, așa cum stă bine oricărui investitor imobiliar care vrea să își maximizeze profitul.

Astfel, prin programul de finanțare Anghel Saligny, Primăria Pișchia a solicitat și a obținut o finanțare pentru un proiect de infrastructură de transport, denumit “CRESTEREA SI DEZVOLTAREA MOBILITATII RURALE IN COMUNA PISCHIA,PRIN MODERNIZAREA INFRASTRUCTURII DE TRANSPORT, conform proiectului nr.591/2023”. Valoarea totală estimată: 8.475.974,41 RON. Adică, cadou de la stat pentru privat.

O parte semnificativă din acest proiect îl reprezintă asfaltarea, în regim de 2 benzi de circulație, a drumurilor din PUZ-ul doamnei Mirela Sas. Proiectul are termen de execuție 1 an de la ordinul de începere al lucrărilor, iar în graficul de execuție din SF prima stradă asfaltată este cea care unește respectivul PUZ cu DJ691 în zona Morii Pișchia, iar termenul de evaluare a ofertelor din cadrul licitației care se află în desfășurare este, în mod convenabil, amânat până la 11 iunie 2024, la 2 zile după alegerile ce vor avea loc pe 9 iunie. Asta pentru a nu începe lucrările înainte de alegeri, generând astfel scandaluri, nemulțumire și reacții proporționale la vot.

Așa se face că, la sfârșitul acestui proiect, Mirela Sas, fosta soție a primarului Ioan Sas, cu care are doi copii și împreună cu care deține și în acest moment diferite imobile, inclusiv zeci de hectare de teren agricol, conform declarației de avere, va deține aproximativ 10 hectare de curți construcții, parcelate, cu asfalt, canalizare și apă curentă, în extravilanul comunei, în câmp, în timp ce în satele aparținătoare comunei, precum Murani, Bencecu de Sus și Bencecu de Jos nu beneficiază de canalizare, deși aceasta reprezintă una dintre cele mai mare necesități ale locuitorilor acestor localități.

Aceste proprietăți, deținute de Mirela și Ioan Sas, calculat la un preț per metru pătrat foarte mic, de 25 euro/mp, vor valora la sfârșitul acestui proiect de amenajare cu utilități și drumuri asfaltate, minim 2,5 milioane de euro.

Câteva aspecte care merită luate în considerare.

În satul Pișchia sunt gospodării și chiar o stradă care nu beneficiază de rețea de canalizare, dar în câmp, în PUZ-ul doamnei Mirela Sas există guri de canalizare pe care plugul, discul și semănătoarea trebuie să le evite. Cea mai mare dorință a cetățenilor celorlalte sate aparținătoare (Bencecu de Sus, Murani și Bencecu de Jos) este tocmai introducerea rețelei de canalizare.

Ioan Sas, primarul din Pișchia, și-a tras apă, canalizare și drumuri asfaltate pentru un PUZ privat de 12,7 hectare, pe numele fostei soții

În ceea ce privește prioritizarea proiectelor prin programul național Anghel Saligny, acestea au fost lăsate la latitudinea primarilor, ei având șansa de a face o listă scurtă, în ordinea priorităților. Dacă marea majoritate a primarilor din județul Timiș au ales prima opțiune, cea de a trage utilități publice pentru cetățenii din comunele pe care le conduc, în cazul Pișchiei, prima opțiune a primarului Ioan Sas putea să fie canalizarea în satele aparținătoare, dar interesul personal a primat. Așa că a tras apă, canalizare și drumuri pe PUZ-ul care în acte aparține fostei sale soții…

Mai trebuie spus că, în cursul documentării la Pișchia, am stat de vorbă cu oamenii din satele comunei, care sunt foarte revoltați, din cauza realizării rețelei de canalizare în acest PUZ.

Lucrarea a fost atribuită firmei Tehnocer. Primarul Ioan Sas a fost ridicat de DNA într-un dosar de luare de mită în 2017 în legătură cu această firmă. În acest episod cu năbădăi, procurorii DNA Timişoara au descins, în octombrie 2017, la mai multe adrese de lângă Timişoara. Vizaţi de anchetă erau un actual şi un fost primar din Timiş. Mai exact, primarul comunei Pişchia, Ioan Sas, era vizat de o anchetă DNA Timişoara, care investiga, potrivit www.pressalert.ro, modul de atribuire a unor lucrări publice.

Sas era suspect de săvârșirea infracțiunii de luare de mită și a fost audiat. Ulterior, presa a făcut dezvăluiri despre averea priamrului Ioan Sas, poreclit de localnici “baronul din Pișchia”.

Ioan Sas, primarul din Pișchia, și-a tras apă, canalizare și drumuri asfaltate pentru un PUZ privat de 12,7 hectare, pe numele fostei soții

Pe 10 ianuarie 2024, portalul media stiriacum.ro dezvăluia că primarul nu avea afișată, pe site-ul primăriei, declarația de avere. Aceasta a fost obținută de la ANI. Informațiile din declarația depusă la ANI relevă că primarul Ioan Sas deține 51 de hectare de teren agricol, bani în conturi echivalentul a 52.000 de euro, un Mercedes din anul 2016, o casă de locuit în Pișchia, de 78mp, și un apartament în Timișoara, cu o suprafață de 82mp. Toate din salariul de primar de comună, care se ridică la echivalentul a 1.300 de euro pe lună.

Ioan Sas, primarul din Pișchia, și-a tras apă, canalizare și drumuri asfaltate pentru un PUZ privat de 12,7 hectare, pe numele fostei soții

Revenind la manevrele din prezent, la adresa https://e-licitatie.ro/pub/notices/simplified-notice/v2/view/100199022 se poate urmări stadiul licitației în desfășurare acum. Tot aici se poate vedea și justificarea, invocată de către primar, pentru amânarea termenului de desemnare a câștigătorului. Se invocă faptul că există un număr mare de oferte și durează evaluarea financiară, singurul criteriu de evaluare fiind prețul cel mai mic. Scuza primarului Sas, care i-a necăjit pe locuitorii comunei, dar care i-ar provoca un zâmbet și celui mai novice procuror anticorupție.

Oare DNA are ceva de spus despre aceste aspecte? Și dacă da, când? Înainte sau după alegerile din 9 iunie 2024?

Mai jos, câteva documente… edificatoare.

A1A2A3 / A4A5 / A6 / A7


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

5 thoughts on “Ioan Sas, primarul din Pișchia, și-a tras apă, canalizare și drumuri asfaltate pentru un PUZ privat de 12,7 hectare, pe numele fostei soții

  1. Eu personal astept o investigatie „DNA-ul in slujba cui” ?

    Dupa inlaturarea lui Kovesi si un orb poate observa ca DNA-ul este politizat

  2. Și câți alții au facut așa ca și el…lucruriile astea se știau demult…păcat ca doar acum s-a și facut publică

  3. Și noi ne chinuim și ne rupem mașinile pe camp ,iar când cerem drumuri ne spun că nu au fonduri , votați in continuare cu stimabilul Sas

  4. Niste hoti pentru care ar trebui un Vlad Tepes… alta varianta nu este, nu au pic de rusine sau bun simt, mai rau ca animalele.

  5. Asa este in Romania unde patrioții iubesc mai mult Hoția decat Democrația. Ca daca aleg un hot ceva ceva va câștiga si patrioții care l-au votat. Si se pare ca functioneaza!!!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *