Prognoza meteo îngrijorează persoanele cu afecțiuni cardiace. Sfaturile unui medic timișorean

O ușoară răcorire a vremii se întrevede abia spre sfârșitul săptămânii viitoare

Prognoza meteo îngrijorează persoanele cu afecțiuni cardiace. Sfaturile unui medic timișorean.

În Banat vremea se menține caniculară, cu disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va atinge și depăși local, pragul critic de 80 de unități.

Astăzi, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 32 și 39 de grade, iar cele minime între 15 și 26 de grade, la deal.
Insuficiența cardiacă, accidentul vascular cerebral sau hipertensiunea. Sunt doar câteva dintre riscurile asociate caniculei pentru pacienții cu boli cardiovasculare.
În perioadele cu temperaturi ridicate, de peste 30 de grade, sunt importante evitarea expunerii la soare, hidratarea continuă și o monitorizare mai atentă a sănătății.
„În condiții de caniculă, inima trebuie să pompeze mai mult sânge către piele pentru a ajuta la răcirea corpului.
Acest efort suplimentar poate agrava simptomele insuficienței cardiace, cum ar fi edemele (umflarea picioarelor) și dificultățile de respirație.
Temperaturile extreme pot destabiliza ritmul cardiac, provocând aritmii, care pot varia, de la simple extrasistole până la fibrilație atrială sau tahicardie ventriculară.
Stresul termic și deshidratarea pot crește riscul de infarct miocardic, în special la pacienții cu boală coronariană.
Căldura intensă poate duce la îngustarea vaselor de sânge și la formarea cheagurilor, blocând astfel fluxul sanguin către inimă. Șocul termic este o condiție severă care apare atunci când temperatura corpului depășește 40°C.
Aceasta poate duce la leziuni ireversibile ale organelor, inclusiv ale inimii, și necesită tratament medical imediat.
Expunerea la căldură poate agrava angina pectorală, o durere toracică ce este cauzată de fluxul sanguin redus către inimă. Pacienții pot experimenta episoade mai frecvente și mai intense de angină.
Căldura extremă poate crește riscul de accidente vasculare cerebrale prin deshidratare și prin efectele sale asupra tensiunii arteriale și circulației.
Hipertermia poate provoca vasoconstricție cerebrală, care poate duce la un AVC ischemic, sau poate agrava starea celor care au deja probleme cardiace.
Persoanele cu hipertensiune arterială, angină pectorală sau alte afecțiuni cardiovasculare pot experimenta o exacerbare a simptomelor lor în condiții de căldură extremă.
De exemplu, hipertensiunea arterială poate deveni mai greu de controlat, iar episoadele de angină pectorală mai frecvente și mai severe.
Căldura extremă poate provoca stres termic, o condiție în care organismul nu reușește să-și regleze eficient temperatura internă.
Aceasta poate duce la epuizare termică sau insolație, condiții care necesită intervenție medicală imediată și pot avea consecințe grave asupra sănătății inimii.
Pierderea de electroliți esențiali, cum ar fi potasiul și sodiul, prin transpirație excesivă, poate afecta funcționarea normală a mușchiului cardiac. Dezechilibrele electrolitice pot provoca aritmii.
Deshidratarea și imobilitatea prelungită din cauza evitării căldurii pot crește riscul de formare a cheagurilor de sânge în vene (trombembolism venos).
Aceste cheaguri pot migra către plămâni, provocând o embolie pulmonară, o afecțiune gravă care necesită tratament imediat.
Nu în ultimul rând, unele medicamente utilizate pentru tratarea afecțiunilor cardiace pot crește riscul de deshidratare și dezechilibre electrolitice.
De asemenea, beta-blocantele și alte medicamente pot afecta capacitatea organismului de a răspunde adecvat la căldură.
Este esențial ca pacienții să consulte medicul pentru ajustarea tratamentului în perioadele de caniculă”, a explicat Vladiana Turi, medic primar cardiolog la Spitalul CF Timișoara.

Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *