Doi medici fără drept de practică și o juristă cu note de cinci și șase la licență au decis cine va supraveghea sănătatea publică în județul Timiș

Doi medici fără drept de practică și o juristă cu note de cinci și șase la licență au decis cine va supraveghea sănătatea publică în județul Timiș

Doi medici fără drept de practică și o juristă cu note de cinci și șase la licență au decis cine va supraveghea sănătatea publică în județul Timiș

 

Cel mai lung concurs din istoria Direcției de Sănătate Publică (DSP) Timiș, organizat cu încălcarea repetată și flagrantă a legii, a ajuns la finalul pe care și l-au propus aranjorii, în frunte cu șefa interimară a instituției, Florentina Radu.

Ne referim, desigur, la așa-zisul “concurs de promovare pentru ocuparea funcției contractuale de conducere vacantă de medic șef departament, pe perioadă nedeterminată, la Departamentul de Supraveghere în Sănătate Publică”.

Pus la cale de doamna Radu încă din luna aprilie 2023 și anulat după întrebările adresate de noi către DSP Timiș, concursul ilegal a fost lăsat mai bine de trei luni în stand-by, după care a fost repus pe tapet în august a.c., pentru ca, la puțin timp de la noul anunț de organizare a acestuia, pe site-ul instituției să apară un anunț de… suspendare, ca urmare a formulării unei contestații.

Incredibil, dar adevărat, a urmat, după două săptămâni, și un anunț de… prelungire a suspendării concursului, pentru ca, în 6 octombrie, pe site-ul DSP Timiș să fie postat anunțul de reluare a concursului de promovare care cuprindea și calendarul cu etapele de desfășurare de la momentul suspendării.

Candidatul pentru care s-au tras sforile a “concurat” de unul singur, cu succes deplin (75 de puncte la proba scrisă, 100 la interviu, 87,5 punctajul final) ceilalți doi contracandidați retrăgându-se în semn de protest.

De ce folosim sintagma “simulacrul de concurs” sau epitete ca “ilegal” sau “aranjat”? Simplu, pentru că, așa cum am demonstrat și în articolele precedente, tot acest concurs a fost o farsă menită să îi betoneze medicului Ionuț Căpraru poziția de șef al Departamentului de Supraveghere în Sănătate Publică al DSP Timiș, pe care o deținea deja.

Așadar, din start, organizarea concursului-farsă nu avea temei legal, pentru că postul nu era vacant, era ocupat de doctorul Căpraru, care fusese numit prin decizie a conducătorului instituției, așa cum prevede Ordinul Ministrului Sănătății nr. 1.078/2010 privind aprobarea regulamentului de organizare și funcționare și a structurii organizatorice ale direcțiilor de sănătate publică județene și municipiului București, la art. 6, alin. 4: “Șeful departamentului de supraveghere în sănătate publică, personal contractual, de profesie medic de specialitate/primar în epidemiologie, sănătate publică sau igienă, se numește prin decizie a directorului executiv”.

Jurista Florentina Radu este doar interimară pe funcția de director executiv al DSP Timiș – un interimat care a depășit, și el, cu mult durata legală de șase luni -, iar în cazul în care va apărea în schemă un alt director, acesta ar fi putut să-l înlocuiască pe Ionuț Căpraru din funcția de medic șef și să numească pe altcineva în locul lui, așa că păpușarii din DSP au născocit acest concurs pentru a-i securiza postul de șef tânărului doctor menționat mai sus.

Absolventă de studii juridice la “Tibiscus”, cu note de 5 (la Drept civil) și 6 (la Drept penal), obținute la examenul de licență susținut la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, Florentina Radu și-a demonstrat cu prisosință valoarea de juristă cu ocazia organizării acestui “concurs”.

Astfel, doamna Radu a reușit să țină suspendat „concursul” timp de peste o lună și o săptămână (28 august – data depunerii contestației, 6 octombrie – ziua anunțării reluării concursului), deși HG 1.336/2022 în baza căreia l-a organizat, precizează, la art. 62, alin. 4, că “în cazul în care aspectele sesizate nu pot fi cercetate cu încadrarea în termenele procedurale prevăzute de prezenta hotărâre, desfăşurarea concursului va fi suspendată prin act administrativ al conducătorului autorităţii ori instituţiei publice, pe o perioadă de 15 zile lucrătoare”. Așadar, 15 zile lucrătoare, nu 29 așa cum s-a întâmplat în această speță.

O comisie de concurs care frizează absurdul

După care, fiindcă oricum legea n-are nici o valoare pentru dumneaei, Florentina Radu a pus cireașa pe tort, alcătuind o comisie de concurs cu trei membri din cinci care n-aveau ce căuta acolo.

Ca să ascundă aceste ilegalități flagrante, șefa interimară a DSP Timiș a ținut secretă componența comisiei de concurs și pe cea de soluționare a contestațiilor, adică a încălcat, din nou, cu nonșalanță, legea.

Asta pentru că art. 24, alin. 1 al HG 1.336/2022 spune că “situaţiile prevăzute la art. 22 şi 23 (n.r. – referitoare la membrii comisiei de concurs și ai comisiei de soluționare a contestațiilor) se sesizează în scris de persoana în cauză, de conducătorul autorităţii sau instituţiei publice organizatoare a concursului, de oricare dintre candidaţi ori de orice altă persoană interesată, în orice moment al organizării şi desfăşurării concursului”.

Păi pentru ca această prevedere legală să poată fi aplicabilă, este logic că numele membrilor celor două comisii – de concurs și de soluționare a contestațiilor – trebuie făcute publice încă din startul concursului! Este la mintea cocoșului că, dacă instituția ține la secret componența comisiilor, aceasta nu poate fi contestată, așa că reaua-credință a Florentinei Radu este dincolo de orice dubiu.

Dar să vedem de ce această dorință acerbă de anonimat…

În primul rând pentru că onor doamna Radu s-a autodesemnat președinte al comisiei de concurs, aspect de o absurditate evidentă, în condițiile în care o juristă nu are cum să evalueze, într-un stat de drept, cunoștințele de specialitate pe care le posedă un medic. Dar cum în România este posibil orice, iată că este posibil și ca un jurist să noteze un medic…

În al doilea rând, din comisia de concurs nu a făcut parte și un reprezentant al Colegiului Medicilor Timiș, așa cum prevede art. 19, alin. 7 din HG 1.336/2022: “Pentru instituţiile publice din sistemul sanitar, din comisia de concurs face parte şi un reprezentant al organizaţiei profesionale, în condiţiile prevăzute de lege”.

În al treilea rând, doi dintre medicii nominalizați în comisia de concurs nu sunt specializați în nici unul dintre cele trei domenii în care trebuia să fie medic specialist/primar oricare dintre candidații ce s-ar fi înscris la concurs (epidemiologie / sănătate publică și management / igienă).

Medicul Horia Spartacus Stoica este funcționar public în cadrul Serviciului Control în Sănătate Publică, în timp ce medicul Liliana Doichiță este funcționar public în cadrul Compartimentului Avize și Autorizări și nici unul dintre ei nu este specialist în epidemiologie, sănătate publică și management sau igienă.

Mai mult, ambii figurează în Registrul Medicilor din România ca fiind fără drept de practică!

Dacă în București, intervenția Direcției Generale Anticorupție în timpul unui concurs de angajare trucat la Ministerul Sănătății a fost subiect de breaking-news în mass-media, la Timișoara, mascaradele de acest gen sunt încurajate tacit de pasivitatea legendară a procurorilor locali…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

9 thoughts on “Doi medici fără drept de practică și o juristă cu note de cinci și șase la licență au decis cine va supraveghea sănătatea publică în județul Timiș

  1. Ca sa se faca lumina in situatia asta trebuie sesizata DNA, DGA, Politia, toate organele competente, deoarece Ministerul Sanatatii este complice, acesta ca a fost sesizat si anul trecut de situatia de la DSP Timis. Nu a trimis Corpul de control cum era normal, a trimis doar Auditul iar rezultatul il vedem acum prin ceea ce face aceasta directoare pe moșia ei.

  2. Aceasta directoare calca legea in picioare, ptr ea OUG. nr. 34/2006 nu exista, inca a anuntat ca v a scoate la concurs alte posturi. Tot orasul se intreaba cum ramane in continuare sa conduca un judet din punct de vedere sanitar cand ea nu are nici cele mai elementare cunostinte despre sistemul.sanitar.

  3. DNA trebuia să se autosesizeze deja în urma acestui articol.
    Spartacus este angajat al consiliului judetean la comisia de handicap adulti. Daca nu are drept de practica, cum semneaza acele certificate de incadrare in grad de handicap?

  4. Poza e de milione! Reflectă la mare artă caracterul execrabil al personajului și atitudinea față de angajați, care sunt ai statului, nu ai ei personal, aspect pe care nu l-a înțeles nici după un an decând înnebunește pe toată lumea cu incompetența ei crasă și inițiativele aberante care decurg din asta!

  5. Hai mă! Ce aveți cu Wonder Women?! În lumea ei paralelă, ea e miezul! Totuși, mă întreb, ăștia care o susțin nu s-au săturat să-i facă în permanență de kkt.?!

  6. Bine că a plecat de la protecția copilului.
    Ajungea să facă și acolo din astea.
    Sunt și la protecția copilului interimari, dar parcă se descurcă mai bine decât ea la dsp.

  7. Am impresia că în cazul acestei „doamne” Einstein a avut dreptate când a spus: „două lucruri sunt infinite în lumea asta, universul și prostia umană dar legat de univers, nu sunt sigur”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *