Șefa de la DSP Timiș insistă să-i „betoneze” postul unui om de încredere.
Cu doar trei luni în urmă, în 2 mai a.c., am dezvăluit cum o directoare a unei instituții publice din Timișoara a pus la cale un concurs ilegal, pe care l-a anulat când am întrebat-o de sănătate, Florentina Radu, șefa Direcției de Sănătate Publică Timiș – căci despre dumneaei este vorba -, încurcându-se de mai mare dragul în minciunile servite prin intermediul purtătoarei de cuvânt a instituției.
Reluăm câteva pasaje din articolul cu pricina: “În urmă cu exact o săptămână, marți, 25 aprilie, pe site-ul www.dsptimis.ro, la secțiunea Cariere, a fost publicat un <anunț concurs de ocupare 1 post contractual vacant de conducere cu normă întreagă de medic șef departament, medic primar epidemiologie la Departamentul de supraveghere în sănătate publică>. Aparent, nimic dubios, doar că lucrurile erau departe de a fi în regulă, le luăm pe rând. Primul și cel mai grav aspect este că legea prevede că postul de medic șef la departamentul respectiv din cadrul unei direcții de sănătate publică – indiferent de județ – nu se scoate la concurs! Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1.078/2010 privind aprobarea regulamentului de organizare și funcționare și a structurii organizatorice ale direcțiilor de sănătate publică județene și municipiului București, la art. 6, alin. 4, stipulează: <Șeful departamentului de supraveghere în sănătate publică, personal contractual, de profesie medic de specialitate/primar în epidemiologie, sănătate publică sau igienă, se numește prin decizie a directorului executiv>. În aceste condiții, întrebarea care se pune este de ce conducerea DSP Timiș, în frunte cu directorul executiv interimar Florentina Radu, a scos postul la concurs, din moment ce acesta nu era unul vacant – așa cum în mod fals se susține în anunț -, fiind ocupat, din primăvara anului trecut, de medicul epidemiolog Ionuț Căpraru (numit la vremea respectivă, prin decizie, de către fostul șef al instituției, Flavius Cioca)? Logic, răspunsul nu apare scris niciunde negru pe alb, acesta poate fi doar intuit: pentru ca actualul șef al departamentului să-și securizeze funcția odată ce o obține prin concurs”.
CITEȘTE ȘI: Prognoza pentru următoarele 4 săptămâni: Temperaturi mai mari decât cele obișnuite în septembrie
Bun, inventarea concursului era cea mai tare chestie pe care o pusese la cale doamna Florentina Radu, dar pe lângă asta dumneaei mai bifase și alte ilegalități. Cum ar fi nerespectarea termenului de depunere a dosarelor sau restricționarea accesului la concursul organizat oricum în afara cadrului legal a medicilor specialiști în sănătate publică sau igienă, fiind acceptați doar epidemiologii, chiar dacă legislația le dădea dreptul și primilor să participe la concurs.
În acea zi de 2 mai, după două ore de la momentul în care am solicitat oficial Direcției de Sănătate Publică Timiș să ne comunice în baza căror prevederi legale urma să se desfășoare concursul respectiv, instituția ne-a transmis că l-a anulat…
Totul pentru post, totul pentru victorie
După trei luni de chibzuință, doamna care a depășit cu mult cele șase luni de interimat prevăzute de lege, ținută în brațe de exponenții PSD, partid a cărui deviză este “Pentru că putem”, a decis că a sosit momentul să repete figura.
Miercuri, 16 august, pe site-ul DSP Timiș a fost publicat anunțul unui “concurs de promovare pentru ocuparea funcției contractuale de conducere vacantă de medic șef departament, pe perioadă nedeterminată, la Departamentul de Supraveghere în Sănătate Publică”.
De această dată, concursul nu mai este unul cu adresabilitate generală, ci este unul de promovare destinat exclusiv angajaților DSP Timiș. Bine, nu tuturor, ci unuia singur, același Ionuț Căpraru, medicul epidemiolog care ocupă prin decizie postul scos la concurs.
Din nou, simulacrul este organizat pe repede-înainte: anunțul a fost publicat pe site, cum spuneam, miercuri, 16 august, iar depunerea dosarelor se poate face până marți, 22 august. Așadar, doar patru zile lucrătoare, dintre care una, vineri, 18 august, este zi scurtă, activitatea încheindu-se la ora 13.
HG 1336/2022 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind organizarea şi dezvoltarea carierei personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice spune clar, la art. 18, alin. 1, că “autoritatea sau instituţia publică organizatoare are obligaţia să publice anunţul privind concursul cu cel puţin 15 zile lucrătoare înainte de data stabilită pentru prima probă a concursului pentru ocuparea unui post vacant”.
În anunțul publicat pe site-ul DSP Timiș, se precizează că proba scrisă va avea loc în 31 august, la ora 9, or asta înseamnă că din cele 15 zile lucrătoare prevăzute de lege Direcția de Sănătate Publică Timiș a furat cinci zile…
A doua zi după recidiva comisă de Florentina Radu, joi, 17 august, am transmis către DSP Timiș, pe mail, fix aceeași solicitare de informații pe care o trimisesem în data de 2 mai. Iată textul expediat către DSP: “În baza Legii 544/2001, cotidianul <Renașterea bănățeană> solicită conducerii DSP Timiș următoarea informație de interes public: care este temeiul legal al organizării de către DSP Timiș a concursului de promovare pentru ocuparea funcției contractuale de conducere vacantă de medic șef de departament, pe perioadă nedeterminată, la Departamentul de Supraveghere în Sănătate Publică, în condițiile în care Ordinul M.S. nr. 1.078/2010 privind aprobarea regulamentului de organizare și funcționare și a structurii organizatorice ale direcțiilor de sănătate publică județene și municipiului București, la art. 6, alin. 4, stipulează: <Șeful departamentului de supraveghere în sănătate publică, personal contractual, de profesie medic de specialitate / primar în epidemiologie, sănătate publică sau igienă, se numește prin decizie a directorului executiv>? Din informațiile ziarului nostru, niciunul dintre medicii care au ocupat până în acest moment acest post, inclusiv actualul medic-șef al departamentului respectiv, nu a susținut concurs, toți fiind numiți, conform legii, prin decizie a directorului executiv al DSP Timiș”.
A doua zi, vineri, 18 august, am primit și răspunsul, pe care-l atașăm acestui articol.
Pe scurt, doamna Florentina Radu ne înșiră toate paragrafele de lege referitoare la ocuparea, în general, prin concurs a unui post vacant, fără să facă referire nici un moment la documentul invocat de noi în solicitarea de informații. Și anume Ordinul Ministrului Sănătății nr. 1.078/2010 privind aprobarea regulamentului de organizare și funcționare și a structurii organizatorice ale direcțiilor de sănătate publică județene și municipiului București, ordin aflat în capul listei legilor și regulamentelor pe care candidații la acest concurs le au de studiat! Cum poți să ceri candidaților să învețe ce scrie în ordinul respectiv, dacă tu ignori art. 6, alin. 4, din documentul cu pricina, care stipulează: “Șeful departamentului de supraveghere în sănătate publică, personal contractual, de profesie medic de specialitate / primar în epidemiologie, sănătate publică sau igienă, se numește prin decizie a directorului executiv”?!
Ca bonus, șefa interimară a DSP Timiș ne oferă un exemplu din Dâmbovița, unde DSP-ul local a făcut, în ianuarie a.c., exact ce face DSP Timiș acum: a organizat un concurs pentru ocuparea funcției de medic-șef la Departamentul de Supraveghere în Sănătate Publică.
Ăsta da argument, nimic de spus, să arăți că și alții o comit într-o manieră identică…
Omul are potențial.” O cheie care deschide toate ușile este o cheie valoroasa, dar o usa care se deschide cu orice cheie, nu valorează nimic.”Dalai Lama
Deci, până la urmă femeia asta e de nestăvilit! Mi-a plăcut răspunsul dat de instituție! 🤣 Tertip de juristă absolventă de Tibiscus!
La mai mare! Să trăiască partidu’ !
Directoarea asta e nebuna. Dupa ce a fost descoperita frauda de acum 3 luni ea insista sa l numeasca pe acest incompetent, de medic, Ionut Capraru.
Noi nu intelegem cum si de cine e mentinuta in functie o asemenea persoana.
Ca sa intelegi mai bine ce face aceasta directoare de la dsp timis, trimite in control personal recent angajat, fara a avea competenta, fara legitimatie de control, inte un cuvant fara a avea drept de control.
Obliga echipele de inspectori sa ii ia cu ei si sa le transmita agentilor economici sa i primeasca si pe ei in control. Deci atentie dlor administratori procesele verbale sau eventualele amenzi sunt nule si pot fi contestate, deoarece in acestea documente apar pe post de ,,Observator” acesti noi angajati, care se stie cum au aterizat in aceste functii, cu concursul directoarei si a resurselor umane.
Rodica Aurelian are prozeliți ! Rodica Aurelian scrie pe ea.
Cine o cunoaste stie. Ea ii considera pe toti din jurul ei oligofreni.
Se consideră mai presus de lege si stie ea cum le face.
Chiar daca vorbete cu tine , cand a intors spatele te-a facut oligo.
Ar fi un pas inainte daca ar fi schimbata .