O directoare a unei instituții publice din Timișoara a pus la cale un concurs ilegal, pe care l-a anulat când am întrebat-o de sănătate

O directoare a unei instituții publice din Timișoara a pus la cale un concurs ilegal, pe care l-a anulat când am întrebat-o de sănătate

O directoare a unei instituții publice din Timișoara a pus la cale un concurs ilegal, pe care l-a anulat când am întrebat-o de sănătate

O oră și 57 de minute au trecut din momentul în care am expediat o solicitare de informații vizavi de organizarea unui concurs, prin încălcarea legii, pe mail-ul Direcției de Sănătate Publică Timiș, până în momentul în care am primit răspunsul oficial.

Iată ce am întrebat, la ora 14,18: “În baza Legii 544/2001, cotidianul <Renașterea bănățeană> solicită conducerii DSP Timiș următoarea informație de interes public: care este temeiul legal al organizării de către DSP Timiș a concursului în vederea ocupării postului contractual vacant de conducere, pe perioadă nedeterminată, de medic șef de departament, medic primar epidemiologie, la Departamentul de Supraveghere în sănătate publică, în condițiile în care Ordinul MS nr. 1.078/2010 privind aprobarea regulamentului de organizare și funcționare și a structurii organizatorice ale direcțiilor de sănătate publică județene și municipiului București, la art. 6, alin. 4, stipulează: <Șeful departamentului de supraveghere în sănătate publică, personal contractual, de profesie medic de specialitate/primar în epidemiologie, sănătate publică sau igienă, se numește prin decizie a directorului executiv>?

Din informațiile ziarului nostru, niciunul dintre medicii care au ocupat până în acest moment acest post, inclusiv actualul medic șef al departamentului respectiv, nu au susținut concurs, ci au fost numiți, conform legii, prin decizie a directorului executiv al DSP Timiș”.

mail dsp

Și acum iată răspunsul primit după aproape două ore, la ora 16,15, răstimp în care șefii DSP Timiș au încercat să ne convingă, prin intermediul purtătoarei de cuvânt a instituției, că noi ne aflăm în eroare și că legea a fost respectată: “Concursul a fost anulat. Procedura va fi reluată. Au fost identificate erori la metodologia de desfășurare”.

Cât deranj am provocat marți după-amiază în sediul DSP Timiș numai directorul executiv interimar Florentina Radu și oamenii săi de încredere știu, noi putem doar bănui. Dar să începem cu începutul…

Legea spune ceva, DSP Timiș face altceva

În urmă cu exact o săptămână, marți, 25 aprilie, pe site-ul www.dsptimis.ro, la secțiunea Cariere, a fost publicat un “anunț concurs de ocupare 1 post contractual vacant de conducere cu normă întreagă de medic șef departament, medic primar epidemiologie la Departamentul de supraveghere în sănătate publică”.

Aparent, nimic dubios, doar că lucrurile erau departe de a fi în regulă, le luăm pe rând.

Primul și cel mai grav aspect este că legea prevede că postul de medic șef la departamentul respectiv din cadrul unei direcții de sănătate publică – indiferent de județ – nu se scoate la concurs! Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1.078/2010 privind aprobarea regulamentului de organizare și funcționare și a structurii organizatorice ale direcțiilor de sănătate publică județene și municipiului București, la art. 6, alin. 4, stipulează: „Șeful departamentului de supraveghere în sănătate publică, personal contractual, de profesie medic de specialitate/primar în epidemiologie, sănătate publică sau igienă, se numește prin decizie a directorului executiv”.

Securizarea funcției, scopul suprem în instituțiile publice

În aceste condiții, întrebarea care se pune este de ce conducerea DSP Timiș, în frunte cu directorul executiv interimar Florentina Radu, a scos postul la concurs, din moment ce acesta nu era unul vacant – așa cum în mod fals se susține în anunț -, fiind ocupat, din primăvara anului trecut, de medicul epidemiolog Ionuț Căpraru (numit la vremea respectivă, prin decizie, de către fostul șef al instituției, Flavius Cioca)?

Logic, răspunsul nu apare scris niciunde negru pe alb, acesta poate fi doar intuit: pentru ca actualul șef al departamentului să-și securizeze funcția odată ce o obține prin concurs.

Calcule făcute după ureche

Cu speranța că anunțul de organizare va trece pe sub radar, păpușarii din DSP Timiș, funcționarii care trag sforile în această extrem de importantă instituție publică, au făcut și tot ce a fost posibil să limiteze accesul la concursul ilegal.
Astfel, în anunțul de concurs a fost invocat un temei legal inaplicabil în speța de față (vom explica în continuare de ce), Ordinul Ministerului Sănătății nr. 166/2023, dar organizatorii nu l-au respectat nici măcar pe acela.

Concret, deși în articolul 7, alineatul 3 al ordinului respectiv, scrie negru pe alb că “unitatea organizatoare are obligația să întocmească și să publice anunțul privind concursul cu cel puțin 15 zile lucrătoare înainte de data stabilită pentru prima probă a concursului pentru ocuparea unui post vacant”, DSP Timiș a publicat anunțul în data de 25 aprilie, iar prima probă, A, de selecție a dosarelor, era programată în 10 mai. Or din 25 aprilie până în 9 mai inclusiv sunt doar 10 zile lucrătoare (ziua de luni, 1 mai, a fost zi liberă).

În discuția pe care am purtat-o pe acest subiect, după ce am expediat mail-ul către DSP Timiș, cu purtătoarea de cuvânt a instituției, Cornelia Bubatu, dumneaei ne-a explicat, după ce s-a consultat cu organizatorii concursului, cum au calculat aceștia termenul de 15 zile lucrătoare: din 25 aprilie până în 18 mai, dată la care era programată proba B, proba scrisă.

Prin intermediul doamnei Bubatu, personajele din culise au încercat să ne convingă că proba A, selecția dosarelor – așa cum apare menționată chiar în anunțul de concurs – nu este, de fapt, o probă, și că termenul curge până la proba scrisă. Tentativa de falsificare a realității era, evident, una jalnică și lipsită de o minimă logică: termenul de 15 zile lucrătoare este intervalul de timp în care candidații își pot depune dosarele, așa că nu avea cum să curgă acest termen până la proba scrisă, cea din 18 mai, dacă ultima zi de depunere a dosarelor era 9 mai!

proba A

Discriminare crasă

Și, dacă tot a încălcat legislația prin organizarea acestui concurs, conducerea DSP Timiș a simțit nevoia să pluseze: a impus o condiție discriminatorie și anume a permis participarea doar a medicilor epidemiologi, nu și a medicilor care au ca specializări sănătatea publică și igiena, așa cum prevede art. 6, alin. 4 al Ordinului M.S. nr. 1.078/2010, aflat în vigoare și la această oră și publicat, de altfel, inclusiv pe site-ul www.dsptimis.ro.

alineatul 4

N-a ținut intoxicarea, anulăm concursul…

Dar să revenim la după-amiaza tensionată de marți, de la DSP Timiș… Mai întâi, păpușarii ne-au comunicat, prin purtătoarea de cuvânt, cu care am dialogat pe WhatsApp, să citim cu atenție articolul 27 al Ordinului M.S. nr. 166/2023, în care se vorbește despre ocuparea prin concurs, printre altele, și a funcției de șef de compartiment în cadrul direcțiilor de sănătate publică.

După ce i-am replicat doamnei Bubatu că distinșii săi colegi fac confuzie între compartiment și structura care o înglobează, departamentul, funcția de șef de departament nefiind scoasă la concurs, ci fiind ocupată prin decizie a directorului executiv al DSP, am primit o nouă explicație: “Se asimilează compartimentul cu departamentul” (?!). Am reacționat amuzat – “Îl asimilează doamna director, da? Aștept răspunsul oficial” -, la care replica a fost “O secundă, vă rog, mă consult cu colegele”.

Era ora 15,21, iar secunda solicitată de purtătoarea de cuvânt a durat aproape o oră. La ora 16,15, am primit, tot pe WhatsApp, mesajul pe care l-am redat la începutul articolului: “Concursul a fost anulat. Procedura va fi reluată. Au fost identificate erori la metodologia de desfășurare”.

bubatu anulare

Am încercat să aflăm care au fost acele erori, din moment ce nouă ni se transmisese până atunci că totul este în regulă, dar se vede treaba că păpușarii au rămas în pană de idei, pentru că n-am mai primit nici o altă lămurire. Ulterior, pe site-ul DSP Timiș, a fost oficializată anularea concursului, fără nici un alt detaliu în afara celor care ni s-au comunicat nouă.

anulare concurs site

Pe când o demisie de onoare?

După toată această tevatură, i-am adresat directorului executiv Florentina Radu – jurist de meserie și, deci cunoscător al legii -, pe WhatsApp, următorul mesaj: “Din moment ce ați organizat un concurs ilegal pentru ocuparea funcției de medic-șef în cadrul DSP Timiș, luați în calcul demisia de onoare din postul pe care-l ocupați?”.

N-am primit încă nici un răspuns, dar este posibil ca doamna Radu să fi demarat un brainstorming împreună cu oamenii săi de încredere, or așa ceva durează…

intrebare radu florentina

 

CITEȘTE ȘI: IPJ Timiș a deschis dosar penal împotriva primarului Fritz și a vicelui Lațcău


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

27 thoughts on “O directoare a unei instituții publice din Timișoara a pus la cale un concurs ilegal, pe care l-a anulat când am întrebat-o de sănătate

  1. Felicitari Ciprian. Ai scris un articol bine conceput, foarre bine informat.
    Membrii comisiei de examinare din cadrul DSP ar trebui sa spuna cum au fost fortati sa faca aceasta ilegalitate.
    Doamnele de la resurse umane sunt singurele care s au executat la ordinele directoarei sanctionate la DGASP si tranferate la DSP.

  2. Felicitari Ciprian. Este un articol bine documentat, profesionist
    Comisia de organizare si examinare ar trebui sa spuna cum a fost fortata sa „pregateasca” concursul asta ptr a „iesi” bine si a o.satisface pe directoarea sanctionata disciplinar la DGASP si aterizata la DSP

  3. În 2018 am participat la un concurs pentru un post care a fost scos la DSP, a fost doar de formă, cine trebuia să câștige, a câștigat locul vacant.
    Toate posturile vacante la buget care sunt scoase la concurs, sunt cu dedicație.

  4. De cand e aceasta directoare la carma DSP au plecat in jur de 12 colegi care nu mai puteau indura umilinta la care erau supusi, atat de directoare cat si de camarila ei, dar Dumnezeu e sus, chiar daca ea a declarar ca e ateu.
    Acum se v a face dreptate. A facut mai multe ilegalitati de cand a venit in institutie. Sa raspunda ptr toate astea.

  5. Ăsta este doar vârful iceberg-ului! Această creatură, de o răutate patologică, cu aere de atot știutoare a facut muuuult mai mult de atât! Săpați în continuare! Veți rămâne siderați!

  6. Colegii de la inspectie si control au trecut printr o situatie fara precedent cu aceasta directoare.
    S au plans ca au fost evaluati toti in bloc cu calificativul doar bine. In toti anii de serviciu nu au intalnit asa ceva, fapt ptr care au contestat aceasta evaluare,la conducerea DSP, urmand a se adresa instantei judecatoresti .

  7. Asa a facut Sancționata si la fostul loc de muncă.
    In numele directoarei adjuncte comanda psihologii ce anume sa scrie in rapoartele de consiliere.

  8. Parchetul nu se autosesizeaza ?!
    Nu exista tentativa la trucarea unui concurs de angajare ??
    Unde-s procurorii ??

  9. SI la DGASPC a manarit impreuna cu directoarea de resort, comisia pentru moartea suspecte a unei tinere. Cazul nu a mai ajuns la poliție și parchet, grație ei.

  10. Normal,un asemenea om este susținut politic, altfel nu își permitea să facă așa ceva!
    In penitenciar mai sunt locuri, drum lin către celulă!

  11. Interesant este și cum activitatea juristului instituției este preluata de o persoana care nu este încadrată pe postul de consilier juridic, ci pe alt post, atribuțiile fiind delegate prin decizia aceluiași director, dar na, merge și asa pentru binele instituției…

  12. Întrebați-o pe acestă capacitate juridică, cum a externalizat activitatea serviciului juridic al instituției către o firmă de avocatură a unui „prieten” în condițiile în care postul de jurist al instituției este ocupat și cum a obligat angajatele din serviciul contabil să plăteasca sume exorbitante din banii publici care aveau în mod normal altă destinație, către această firmă!!! Se cheamă deturnare de fonduri! E caz penal prin definiție! Se aude, procuratura?! DNA-ul și, alții?! Hai că o să aveți de lucru de vă faceți cruce!

  13. Nas mare nu stie legislatie. E jurista din aia care a terminat la privat. Nici macar licienta nu si-a dat-o la stat.
    Daca o ducea capul Sa-si intrebe fostii colegi juristi cum se aplica legea.

  14. Domnule jurnalist,felicitări pentru scoaterea la lumină a acestor ilegalități,avem nevoie de oameni ca dvs !
    Vă rog să cereți un punct de vedere și conducerii Spitalului Militar Timișoara privind ocuparea postului de medic oftalmolog,post rămas vacant în urma pensionării șefului de secție.
    S-ar putea să avem neplăcuta surpriză ca acest „concurs” să se fi desfășurat fără publicarea legală a anunțului de concurs !!!
    Vă mulțumesc !

  15. De ce nu se spune DIRECT în titlu: ” Florentina Radu, directoare interimara … a organizat un concurs ILEGAL …” și nu „o directoare …”

  16. De când a ajuns in aceasta instituție, doamna a acuzat ca se lucrează ilegal și a amenințat cu dosare penale personalul de executie. Acum s-a văzut cine lucrează legal și ilegal.

  17. E clar ca individa asta e o incompetenta.
    A gasit si Rafila om de incredere. Mi-e silă.
    Dar si asa, face de ras toate persoanele care ocupa functii de conducere si incearca sa faca treaba cat mai buna in tara asta.
    Trebuie sa demisioneze si sa mearga la parchet ca sa dea declaratii. Nu poate ramane asa!

  18. Felicitari domnului jurnalist!!! Se vede clar ca cunoste legea mai bine decat un JURIST!

    Consider ca trebuie mai multa atentie asupra acestei doamne….se pare ca multa lume se plange de comportamentul ei iar angajatorul trebuie sa asigure un climat sanatos de munca.

    Oare si-a depus demisia de onoare sau inca o felicita membrii partidului pentru cele intamplate?

    Asteptam cu nerabdare partea a II-a…

  19. Să fie sesizată procuratura. Această Florentina Radu cu aceste mizerii s-a ocupat peste tot pe unde a lucrat (UVT). Locul ei e in altă parte, nu printre oameni!

  20. Interesant cum nu se spune nimic despre realizarile acestei directoare de cand este la conducerea institutiei. Dar, probabil, dupa cum bine cum spunea Nicolae Iorga…”Insulta e declaratia infrangerii…”

  21. Cred ca romanii de rand isi merita soarta.
    Din pacate tinerii capabili nu au loc de smecherii care au impanzit toata tara.
    Toti incultii si netrebnicii tarii si-au gasit loc in posturile bine platite de la bugetul statului.
    Acesti incompetenti, needucati, smecheri si hoti vor duce Romania in pragul dezastrului.
    Cei care inseala poporul roman sunt o clica de nesimtiti care se simt foarte bine intre ei pentru ca din familia lor fac parte si unii din justitie care ii apara si ii scot “basma curata”…

    Sa speram si sa ne rugam sa dea Dumnezeu ca in Romania sa inceapa sa se faca dreptate si ca Florentina Radu si altii ca ea sa plateasca pentru ilegalitatile facute!
    Sa speram ca nu va fi mutata “disciplinar” intr-un loc si mai bine platit tot de la bugetul statului…..

  22. Care realizări????!!! Te rog și te provoc să spui una singură !!! Dar nu din alea de propagandă gen Institutul Oncologic, și acolo au lucrat pentru remedierea situației oameni care se pricep, nu ea! Plus, acel proiect a fost revitalizat de profesorul Săndesc! Spune-mi o singură realizare izvorâtă din competența ei debordantă în domeniul sanitar!
    Ființa asta în afara de a face scandal și a se certa cu toată lumea a făcut numai tâmpenii încălcând toate legile posibile! Organele competente vor avea mult de lucru!

  23. Nu înțeleg unde este problema. Tot posturile dintr-o instituție de stat se ocupa pe baza unui concurs, nu prin numire. Ilegală este ordinul ministrului care prevede ocupate postului prin numire de către director.

  24. Tiberiu, asa spune Ordinul in acest moment, el trebuie respectat, iar cand se modifica se respecta conform modificarilor. Nu putem sa facem cum dorim noi sau in functie de interese, ptr ca atunci suntem in afara legii, exact cum e cazul din articolul foarte bine prezentta de acest domn jurnalist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *