O juristă din Timișoara se încurcă teribil printre legi și intră în istoria instituției unde a ajuns șefă peste noapte

Șefa cu zero studii de medicină a Direcției de Sănătate Publică Timiș sfidează legea frontierei de stat a României

O juristă din Timișoara se încurcă teribil printre legi și intră în istoria instituției unde a ajuns șefă peste noapte

Directoarea interimară a unei instituții publice importante din Timișoara continuă să-și dea cu stângul în dreptul. În urmă cu două săptămâni, publicam articolul intitulat Șefa de la DSP Timiș insistă să-i <betoneze> postul unui om de încredere, în care vă relatam cum Florentina Radu, jurista ajunsă peste noapte directoare a Direcției de Sănătate Publică Timiș (transferată în 23 mai 2022 de la DGASPCT și numită șefă interimară în 7 iunie 2022, prin ordinul ministrului Alexandru Rafila), fără să fi avut niciodată vreo conexiune cu sistemul medical, a scos din nou un post la concurs prin încălcarea legii.

O mai făcuse o dată, în primăvară, însă în urma întrebărilor pe care i le-am pus și la care n-a avut replică, doamna Radu a anulat acel concurs. Iată ce scriam în articolul O directoare a unei instituții publice din Timișoara a pus la cale un concurs ilegal, pe care l-a anulat când am întrebat-o de sănătate, publicat pe site-ul www.renasterea.ro în 2 mai 2023:

“În urmă cu exact o săptămână, marți, 25 aprilie, pe site-ul www.dsptimis.ro, la secțiunea Cariere, a fost publicat un <anunț concurs de ocupare 1 post contractual vacant de conducere cu normă întreagă de medic șef departament, medic primar epidemiologie la Departamentul de supraveghere în sănătate publică>. Aparent, nimic dubios, doar că lucrurile erau departe de a fi în regulă, le luăm pe rând.

Primul și cel mai grav aspect este că legea prevede că postul de medic șef la departamentul respectiv din cadrul unei direcții de sănătate publică – indiferent de județ – nu se scoate la concurs! Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1.078/2010 privind aprobarea regulamentului de organizare și funcționare și a structurii organizatorice ale direcțiilor de sănătate publică județene și municipiului București, la art. 6, alin. 4, stipulează: <Șeful departamentului de supraveghere în sănătate publică, personal contractual, de profesie medic de specialitate/primar în epidemiologie, sănătate publică sau igienă, se numește prin decizie a directorului executiv>.

În aceste condiții, întrebarea care se pune este de ce conducerea DSP Timiș, în frunte cu directorul executiv interimar Florentina Radu, a scos postul la concurs, din moment ce acesta nu era unul vacant – așa cum în mod fals se susține în anunț -, fiind ocupat, din primăvara anului trecut, de medicul epidemiolog Ionuț Căpraru (numit la vremea respectivă, prin decizie, de către fostul șef al instituției, Flavius Cioca)? Logic, răspunsul nu apare scris niciunde negru pe alb, acesta poate fi doar intuit: pentru ca actualul șef al departamentului să-și securizeze funcția odată ce o obține prin concurs”.

Așadar, după anularea forțată din primăvară, Florentina Radu a recidivat, “concursul de promovare pentru ocuparea funcției contractuale de conducere vacantă de medic șef departament, pe perioadă nedeterminată, la Departamentul de Supraveghere în Sănătate Publică” continuând să se deruleze în ciuda încălcării flagrante a legii. Și, totuși, cu trei zile înaintea desfășurării probei scrise, în 28 august, distinsa directoare interimară a DSP Timiș s-a trezit cu un nou cartof fierbinte în mâini: o contestație având ca obiect, după toate probabilitățile, legalitatea organizării concursului. Și, după cum se vede, contestația respectivă i-a dat atâtea bătăi de cap doamnei Radu, încât s-a văzut nevoită să suspende concursul până reușește să îi răspundă petiționarului…

O juristă din Timișoara se încurcă teribil printre legi și intră în istoria instituției unde a ajuns șefă peste noapte

Nu putem băga mâna în foc, dar credem că sunt șanse foarte mari ca Florentina Radu să intre în istoria Direcției de Sănătate Publică Timiș ca fiind primul director care a reușit performanța de a anula, apoi suspenda același concurs. Bine, luând în considerare notele de 5 la Drept civil și 6 la Drept penal, obținute de doamna în cauză la examenul de licență susținut la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, după absolvirea facultății de profil din cadrul universității private “Tibiscus”, nici nu e de mirare că s-a ajuns aici.

Așa cum somnul rațiunii naște monștri, și pregătirea juridică mediocră a produs un director cum altul nu-i…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

8 thoughts on “O juristă din Timișoara se încurcă teribil printre legi și intră în istoria instituției unde a ajuns șefă peste noapte

 1. Cat de inconstienta trebuie sa fie aceasta directoare, dupa ce a fost deconspirata acum o luna de catre publicatia renasterea banateana, de intentia ei de a fraudula celalalt concurs pentru promovarea favoritului ei, vine acum cu aceeasi incapatanare si recidiveaza. Acum ar trebui chemate urgent organele statului sa o ia la intrebari despre matrapazlacurile ei din ultima vreme si de toate concursurile organizate in ultima vreme care s au dovedit toate ca aveau un final cu un candidat preferat.

 2. Și calitatea sănătății la noi este direct proporțională cu inteligența managerilor conducători. Lăcătuși, studiosii de nota 5 civil, 6 penal …
  Somități honoris pauza.
  Copiii destepti nu pot accesa . Nu îndeplinesc condițiile. Nu.s tuți, n.au pile. Horror vremuri trăim!

 3. Desteapta. Îndeplinește condițiile de manager. Lăcătuși, note mari; civil 5,penal 6. Copiii inteligenți nu îndeplinesc. N.au pile.
  Calitatea sănătății noastre este direct proporțional cu pregătirea conducătorilor. Asa mor în spitale fete de 25 ani. Rușine sa.ti fie d.le Rafila! Du.te acasă!

 4. Deci, femeia e nec plus ultra prin definiție! Probabil am pierdut-o la fraza asta dar să-mi continui ideea. Se încadrează perfect la toate categoriile de expresii din popor de genul: prinde greu și uită repede; are idei puține dar fixe; e proastă dar hotărâtă!
  Mai sunt și altele dar deja consider că mi-am pierdut prea mult timp cu un personaj sub mediocru dar cu aere de atotștiutoare! Vai de mama noastră!
  Și ne mirăm că nu merg lucrurile în țara asta!
  Ridicarea incompetenței la rang de virtute!
  De asemenea oameni de paie e nevoie în posturi de conducere. Cei cu pregătire și experiență mai și gândesc de aceea sunt mai greu de controlat. Normal că nu sunt buni!
  La mai mare! Trăiască partidul!

 5. De asta nu merge țara bine.. că nu angajează specialiști serioși pe fiecare domeniu..perosane calificate..cu pile ,ochi frumoși in Romania poți ajunge sus!! Colega mea jurista ce face !! :((

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *