Caravană medicală în comunele timișene

Medicii timișoreni continuă "Caravana medicală"

Caravană medicală, în comunele timișene

Zece comune din Timis incluse in caravana mobila Screening TB care a demarat astazi.

Campania face parte din cel mai mare proiect de screening din Romania, derulat la nivel national.

Prin acest program se ofera servicii medicale gratuite locuitorilor din zone rurale ale judetului Timis cu acces deficitar la controale de specialitate, unde au fost inregistrate in ultimii ani cazuri de tuberculoza.

CITEȘTE ȘI: O directoare a unei instituții publice din Timișoara a pus la cale un concurs ilegal, pe care l-a anulat când am întrebat-o de sănătate

Autospeciala folosita in aceasta campanie este dotata cu aparatura de radiologie de ultima generatie si un program de inteligenta artificiala care ajuta la depistarea tuberculozei si a altor 14 patologii pulmonare, iar serviciile medicale sunt asigurate de personal specializat.

Localitatile incluse in traseul caravanei sunt: Darova (4 mai), Sacosu Turcesc (5, 8 mai), Ortisoara (9, 10 mai), Varias (11, 12, 15 mai), Uivar (16 mai), Banloc (17, 18 mai), Foeni (19, 22 mai), Jamu Mare (23, 24 mai) si Tormac (25, 26 mai).

„Alegerea celor 10 comune a ținut cont de endemia și situația evolutivă a endemiei în zonele respective, dar și de situația socială a persoanelor din zonele respective.

Chiar dacă unele localități nu au foarte multe cazuri de tuberculoză în prezent, au avut în anii anteriori și dispariția oarecum artificială a cazurilor de tuberculoză ne-a făcut să credem că poate efectul a fost și al pandemiei de Sars-Cov-2, pacienții nu s-au prezentat la serviciile de specialitate.

Formele de tuberculoză de după pandemie sunt mult mai urâte decât cele de dinainte, pentru ca sunt depistate tardiv.

Am avut și cazuri de pacienți care au venit la medicul de specialitate după ce au tușit vreo șase luni și au luat tratament nespecific, de nenumarate feluri.

Sunt forme de tuberculoză extinsă, cu rezultate probabil mai greoaie la terapie, cu succese mai întârziate în tratamentul lor”, spune dr. Adriana Socaci, medic primar pneumolog la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara, președinte Secțiunea TB a Societății Române de Pneumologie și coordonator tehnic județean al Programului Național de Prevenire și Control al Tuberculozei(PNPCT).

Potrivit datelor statistice, incidența tuberculozei în județul Timiș este de 38,7 cazuri la suta de mii de locuitori, valoare înregistrată în 2022 de PNPCT.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *