Statul extinde scutirea de impozit pentru IT-iști la cei care lucrează în instituțiile publice locale

Economia României, în creştere cu 0,9% în trimestrul II şi cu 1,7% în primul semestru

Statul extinde scutirea de impozit pentru IT-iști la cei care lucrează în instituțiile publice locale/ Scutirea se aplică de la 1 ianuarie pentru cei de la stat din instituțiile centrale/ Banca Mondială recomandă eliminarea unor asemenea facilități

Statul extinde scutirea de impozite aplicată unei anumite categorii profesionale. Astfel, scrie avocatnet.ro, scutirea de impozit pe venit a IT-iștilor va fi extinsă din iunie 2023 și la salariații din IT din cadrul instituțiilor publice locale, potrivit economedia.ro.

Modificărie sunt prevăzute în Ordinul comun 20.463/3.964/967/1.415/2022, semnat de ministerele Cercetării, Educației, Muncii și Finanțelor. Actul normativ oficializat marți se aplică începând cu veniturile aferente lunii iunie 2023, acesta înlocuind, cu unele modificări, normele anterioare ale scutirii de impozitul pe venit pentru IT-iștii din sectorul public (ce se aplicau din ianuarie 2023).

CITEȘTE ȘI: Incendiu într-un bloc, 30 de locatari s-au autoevacuat

În luna decembrie a anului trecut, ministerul Finanțelor anunța că IT-iştii din sectorul public vor beneficia de aceleaşi facilitaţi fiscale ca şi cei din mediul privat, iar de la 1 ianuarie urma să fie și ei scutiți de impozitul pe venit.

“Am reuşit să reparăm şi să uniformizăm aplicarea unei facilităţi fiscale de care mediul privat beneficia de multă vreme. Domeniul IT este un domeniu strategic, cu impact puternic şi valoare adăugată mare în economia unei societăţi.”, a spus atunci Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.

“Această iniţiativă face dreptate pentru IT-iştii din sectorul public, fiind o chestiune de normalitate ca aceştia să beneficieze de aceleaşi facilităţi precum cei care lucrează pentru firme private.

România viitorului este România digitală, iar un sector public puternic digitalizat înseamnă un stat prietenos cu cetăţeanul.

Pentru toate acestea, e nevoie de resursă umană de calitate în sectorul public, cu atât mai mult în ceea ce ţine de transformarea digitală a administraţiei.”, a declarat la vremea respectivă Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Ce schimbă noul ordin

În primul rând, scutirea de impozit se aplică și salariaților din instituțiile publice locale, nu doar celor din instituțiile publice centrale, așa cum se stabilise de la 1 ianuarie 2023.

Potrivit avocatnet.ro, „Instituții publice locale” este o denumire generică ce include, conform legislației, comunele, orașele, municipiile, sectoarele municipiului București, județele, municipiul București, instituțiile și serviciile publice din subordinea acestora, cu personalitate juridică, indiferent de modul de finanțare a activității.

În al doilea rând, facilitatea se poate aplica și salariaților delegați. Astfel, pe lângă contractul individual de muncă, raportul de serviciu, actul de detașare și statutul special prevăzut de lege, pe listă se introduce actul de delegare, care anterior nu era inclus în regulile scutirii de impozit pe venit.

În al treilea rând, a fost stabilită și o listă concretă de activități acceptate pentru compartimentele specializate în care se află posturile de IT-iști vizate de scutirea de impozit pe venit.

Astfel, postul trebuie să facă parte dintr-un compartiment care are ca obiect de activitate cel puțin unul dintre următoarele domenii, evidențiat în organigrama angajatorului: tehnologia informației și a comunicațiilor, inteligență artificială și tehnologii digitale emergente, administrare fiscală în format electronic, baze de date, servicii de e-guvernare și transformare digitală.

Banca Mondială și analiștii economici recomandă eliminarea scutirilor

Asemenea măsuri au fost criticate recent de analiștii economici consultați de Economedia, care au cerut eliminarea diverselor scutiri de taxe și impozite pentru anumite categorii, dar nu sunt văzute cu ochi buni nici de specialiștii Băncii Mondiale.

Astfel, potrivit lui Radu Burnete, director executiv al Confederației Patronale Concordia, care spune că a citit documentul ce nu este încă public, Banca Mondială propune eliminarea facilităților pentru IT, construcții și agricultură.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *