Un fost primar din Timiș a fost dat afară pe ușă și a intrat pe fereastră

Un fost primar din Timiș a fost dat afară pe ușă și a intrat pe fereastră

Cum nu se dădea dus Ion Creangă din Humulești, în toamna anului 1855, când venise vremea să plece la Socola, așa nu se dă dus nici tizul său, Ionel Curuți, din Primăria Mănăștiur, în toamna anului 2021, după ce ordinul prefectului l-a obligat să părăsească fotoliul de primar. Client fidel al Agenției Naționale de Integritate, domnul Curuți a pierdut definitiv, în 11 martie, procesul cu această instituție, iar drept urmare, în 26 aprilie, fostul prefect Zoltan Nemeth a semnat ordinul prin care se constata încetarea înainte de termen a mandatului primarului comunei Mănăștiur. Așadar, de la finele lunii aprilie, Ionel Curuți a fost nevoit să se despartă de fotoliul în care s-a lăfăit din 2008 încoace, o despărțire doar de formă, după cum veți vedea în continuare.

Tragerea de timp, o manevră clasică

În primul rând, domnul Curuți s-a asigurat că organizarea unor noi alegeri pentru funcția de primar va fi tergiversată cât mai mult timp cu putință. Astfel, Ionel Curuți s-a prevalat de prevederile articolului 160, alineatul 9 din Codul administrativ și, în 29 aprilie, a atacat ordinul prefectului la instanța de contencios administrativ. Acum, deși, conform alineatului 10 al aceluiași articol 160, instanța cu pricina – în cazul nostru, Tribunalul Timiș – era obligată să se pronunțe în termen de 30 de zile (iar hotărârea va fi definitivă), acest lucru nu s-a întâmplat încă. Asta deși au trecut nu 30, ci peste 200 de zile. O căutare pe site-ul www.portal.just.ro relevă că abia în 2 decembrie instanța de contencios administrativ a Tribunalului Timiș va da verdictul în această speță. Potrivit alineatului 11 al articolului 160, de la data pronunțării hotărârii instanței, începe să curgă termenul de 90 de zile în care trebuie să se organizeze alegeri pentru funcția de primar.

Omul de încredere a ajuns primar interimar

În al doilea rând, Ionel Curuți a întreprins toate diligențele necesare pentru ca, prin votul consilierilor locali, să ajungă interimar în funcția de primar subalternul său pe linie politică, viceprimarul Ioan Rus. Acesta este vicepreședinte al PSD Mănăștiur, în timp ce domnul Curuți este președintele organizației locale, astfel că loialitatea primului față de cel de-al doilea nu poate fi pusă în discuție.

Un fost primar din Timiș a fost dat afară pe ușă și a intrat pe fereastră

Legal – da, moral – nu

În al treilea rând, fostul primar și-a rezolvat rămânerea în instituție până la finalul interimatului lui Rus: din 15 octombrie, Ionel Curuți a fost încadrat pe funcția contractuală de execuție consilier personal gradul I A, gradația 5 (cea mai mare) în cadrul cabinetului primarului. Acest lucru a fost posibil pentru că legea îi interzice domnului Curuți doar ocuparea funcției de primar timp de trei ani, nu și a altor posturi în administrația publică. Așa că, hodoronc-tronc, schema de personal a primăriei unei comune ce nu depășește 1.600 de locuitori a fost încărcată și cu funcția de consilier personal al primarului…

Și care-i problema?

Dacă angajarea lui Ionel Curuți în această funcție este legală, în schimb, avem dubii serioase cu privire la moralitatea unei asemenea mișcări. Ca atare, joi după-amiază, l-am contactat telefonic pe viceprimarul cu atribuții de primar Ioan Rus, rugându-l să ne explice cum a ajuns la concluzia că are nevoie de serviciile de consilier personal ale lui Ionel Curuți. Domnul Rus s-a arătat deranjat de apelul nostru telefonic, astfel că schimbul de replici a fost unul scurt:

– Am înțeles că dumneavoastră l-ați adus înapoi pe domnul Curuți pe postul de consilier personal. – Cine v-a spus că eu l-am adus înapoi? – Dumneavoastră ați inițiat un proiect de hotărâre de consiliu local prin care spuneți că aveți nevoie de un consilier personal, iar domnul Curuți a fost angajat din data de 15 octombrie pe funcția contractuală de execuție de consilier personal la cabinetul primarului. – Da, și care-i problema? – Păi nu era o problemă, ci o întrebare… – Dar acum sunt și eu acasă, în timpul liber, nu mă puteți suna în timpul serviciului? Sunați-mă mâine, în timpul serviciului, după ora 11”.

Un interimar incapabil să conducă primăria?

Amânarea dialogului era, evident, o stratagemă, Ioan Rus dorindu-și, mai mult ca sigur, să se consulte cu proaspătul său consilier personal înainte de a ne da vreun răspuns. Iată cum a sunat dialogul purtat a doua zi: “– De ce l-ați încadrat pe domnul Curuți pe funcția de consilier personal? – În primul rând, nu știu de ce mă luați la întrebări pentru treaba asta. – Dumneavoastră puteți, desigur, să-mi răspundeți sau nu… – Da, nu vă răspund. – În ședința de consiliu local din 7 octombrie, doamna consilier local Georgeta Țencu v-a întrebat dacă recunoașteți că sunteți incapabil să conduceți comuna, din moment ce aveți nevoie de un consilier personal. Nici dumneaei nu ați vrut să îi răspundeți… – Cum adică nu i-am răspuns? – Așa scrie în procesul-verbal al ședinței: <Domnul primar interimar spune că nu vrea să răspundă la această întrebare>. Să înțeleg că este o minciună ceea ce scrie în procesul-verbal? – Păi n-am răspuns la întrebare. Și? – Are vreo legătură cu această numire faptul că dumneavoastră sunteți vicepreședinte, iar domnul Curuți este președinte al PSD Mănăștiur? – Nu. – Și nici nu v-a impus domnul Curuți să-l angajați pe funcția de consilier personal, nu? – Nu… Dacă chiar vreți să vorbim ca doi bărbați așa, între noi (n.r. – ?!), având în vedere că domnul primar… – Este domnul consilier personal, nu este domnul primar… – … având în vedere că domnul Curuți are vechime de peste 20 de ani în Primăria Mănăștiur, având în vedere relațiile – în sensul bun al cuvântului, nu ne referim la nu știu ce probleme – pe care le are, având în vedere că domnul Curuți a fost atâția ani de zile președintele Asociației comunelor pe județul Timiș, eu am considerat că nu ne putem dezice de experiența dânsului și am zis că e binevenit. Mai ales că avem niște proiecte mari în comuna Mănăștiur de făcut, pornite de dânsul, și le ducem mai departe. Așa că n-am văzut ceva rău în treaba asta, să ne folosim de experiența și cunoștințele dânsului. –Dar nu putem vorbi și despre o experiență în încălcarea legii a domnului Curuți? – Încălcarea legii a lu’ domnu’ Curuți a fost acum 15 ani…”.

Experiența în rele este tot experiență, nu-i așa?

Bun, domnul Ioan Rus stă destul de prost cu aritmetica, fiindcă situațiile de incompatibilitate în care a fost depistat de către ANI fostul primar s-au înregistrat inclusiv în anii 2012-2016, adică în urmă cu cinci, nu cu 15 ani. Cât despre proiectele mari din comuna Mănăștiur pornite de Ionel Curuți, nu știm ce să spunem, pentru că, pe site-ul primăriei, la secțiunea “Proiecte, investiții”, ultimul proiect menționat datează din 2011… Iar când îi vorbeam domnului Rus despre experiența în încălcarea legii a lui Ionel Curuți, nu aveam în vedere doar constatările Agenției Naționale de Integritate, ci și aspectele prezentate chiar în ziarul nostru în urmă cu câțiva ani.

Ne referim, desigur, la dezvăluirile făcute de ziarul nostru în articolele Revoltă pentru pământ într-o comună din Timiș (17 martie 2016), La Mănăștiur, banii își schimbă valoarea în funcție de interese (25 aprilie 2016), Într-o comună din Timiș se petrec lucruri demne de Vestul Sălbatic (20 mai 2016), Firma familiei unui primar din Timiş, amendată pentru o operaţiune ilegală(25 mai 2016), Cum toacă banii o primărie din Timiş. Un localnic dă mură în gură Curții de Conturi date și informații concrete(21 aprilie 2017), Un primar din Timiş cumpără telefon de fiţe, bere şi pulpe de pui din banii localnicilor (24 aprilie 2017).

CITEȘTE ȘI: Șoc în industria alimentară: Tot ce se putea scumpi se scumpeşte

Intrat în câmpul muncii abia în anul 2000, la frumoasa vârstă de 41 de ani, când a devenit viceprimar, Ionel Curuți a bifat, din 2004 până în 2020, nu mai puțin de patru mandate de primar. Dacă ANI nu-și băga coada, domnul Curuți și-ar fi încheiat, en fanfare, și al cincilea mandat, dar nici jobul de consilier personal al primarului nu-i unul de aruncat, mai ales când e răsplătit cu un salariu pe măsură. Pe măsura experienței, desigur…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

5 thoughts on “Un fost primar din Timiș a fost dat afară pe ușă și a intrat pe fereastră

    1. Ce spuneti d.le? Metoda este ca in primii 3 ani de mandat mai mult dorm sau umbla cu smecherii, ca apoi in al 4-lea an sa dea drumul la niste proiecte (pentru care au spaga asigurata” iar noi naivii spunem: ce edil harnic si gospodar avem. Daca se aduna banii tocati pe combustibilul masinelor cu care se plimba, cu banii pe chefuri si alte foloase pentru ei…se v-a afla ca bugetelor comunelor sunt ale lor!!!

  1. Ionel acelasi individ care isi facu helesteu propriu pe gratis. De pe propria tarla proprietate privata a vandut la kg pamant Apelor Romane pentru consolidarea digului de la raul Bega, de parca nu erau destule hectare in proprietatea statului de unde se putea folosi gratis. Si cum vorbim de sute de tone iata unde statea intreprinzatorul primar!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *