Într-o comună din Timiş se petrec lucruri demne de Vestul Sălbatic – FOTO/VIDEO

Manastiur 2

Localizată geografic în vestul țării, o comună cu mari nereguli își poate găsi, cu ușurință, un corespondent în cătunele de altădată ale Vestului Sălbatic american.

Ceea ce se întâmplă – și nu de ieri, de azi, ci de ani buni încoace – în localitatea Mănăştiur, situată la 75 de kilometri de Timișoara ne demonstrează, o dată în plus, că în România este posibil orice. Cu o condiție: să ai „spate”. Atât e suficient pentru a-ți putea îndeplini toate poftele inimii.
Am ajuns la al treilea episod dedicat developării neregulilor petrecute la Mănăștiur sub domnia edilului-șef Ionel Curuți, aflat la finalul celui de-al treilea mandat de primar, un episod în care vă vom prezenta alte dovezi din care rezultă că legea n-are nici o valoare pentru primar și acoliții săi. O luăm în ordine cronologică, din 2010 până în prezent.

 

Act de „caritate”

În 30 iunie 2010, într-o ședință ordinară a Consiliului Local Mănăștiur, singurul punct al ordinii de zi a fost un proiect de hotărâre privind aprobarea dării în administrare a unor suprafețe de 405,23 hectare din pășunile comunale Asociației Proprietarilor de Terenuri „Artemis” Mănăștiur pe o perioadă de un an, PE GRATIS! Da, da, Primăria Mănăștiur a fost de acord să nu încaseze nimic, în timp ce respectiva asociație urma să primească o subvenție de 90 de euro pe hectar din partea Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură.

teren necuratat

Cam așa arată un teren curățat cică în fiecare an

Ei bine, printre cei trei norocoși membri fondatori ai Asociației „Artemis” se afla, la acea vreme, nimeni alta decât… soția primarului, Liliana Mihaela Curuți, cocoțată chiar în funcția de președinte al asociației! Conflictul de interese era unul vizibil și din avion, doar că cine trebuia să-l vadă nu l-a văzut. Ghinion, vorba președintelui Iohannis…

 

Legea administrației publice, călcată în picioare la Mănăștiur

În afara consilierului local Aurel N. Crista, care s-a opus adoptării hotărârii nr. 21/30.06.2010, prin care s-a aprobat „afacerea bulgărească” pusă la cale de primarul Ionel Curuți, toți ceilalți ȘAPTE consilieri prezenți au votat „pentru”. Doar că, pentru a fi adoptată, hotărârea trebuia să primească votul a OPT consilieri locali, așa cum rezultă din articolul 45, alineatul 3 din Legea administrației publice locale nr. 215/2001: „Hotărârile privind patrimoniul se adoptă cu votul a două treimi din numărul total al consilierilor locali în funcţie”. La momentul respectiv, Consiliul Local Mănăștiur avea 11 membri, dintre care doi au lipsit (Georgeta Carmen Popa și Ovidiu Teodor Țăran), iar unul nu a putut vota pentru că se afla în conflict de interese (Ion Kokai era unul dintre cei trei membri fondatori ai Asociației „Artemis”).

 

Revoltă pentru pământ într-o comună din Timiş

 

Așadar, pentru ca hotărârea respectivă să poată fi adoptată era necesar votul a două treimi din cei 11 consilieri, adică opt, cele doar șapte voturi „pentru” consemnate în procesul-verbal al ședinței fiind, deci, inutile! În ciuda faptului că hotărârea era nulă, ea și-a produs efectele și, din nou, autoritățile n-au vrut să vadă ilegalitatea crasă. N-au vrut, că de știut au știut!

 

Absent în fapt, prezent pe foaie

Încă un detaliu care ilustrează perfect debandada instituțională de la Mănăștiur: deși în procesul-verbal al ședinței de consiliu local din 30 iunie 2010, la început scrie negru pe alb că domnul consilier Ovidiu Teodor Țăran a lipsit, la finalul documentului, printre cele trei semnături ale consilierilor locali prezenți care au iscălit în locul președintelui de ședință, se regăsește și „autograful” absentului Ovidiu Teodor Țăran! Explicația e simplă: procesul-verbal nu s-a întocmit în ziua ședinței, așa cum prevede legea, ci într-una din zilele următoare, când respectivul consilier local și-a făcut timp să dea pe la primărie…

 

Stejar, extremă urgență!

În fine, a trecut un an, soția primarului și colegii săi din Asociația „Artemis” și-au încasat, fain frumos, banii de la APIA, toată lumea era fericită. Treaba a mers ca pe roate și în 2011, în aceleași condiții. Vine apoi 2012 și, odată cu el, alegerile locale, iar primarul Ionel Curuți și-a spus, probabil, că n-ar fi rău să se asigure că afacerea va continua și în cazul nefericit în care el n-ar mai obține al treilea mandat.

Drept pentru care, în după-amiaza zilei de 28 aprilie 2012 (cu nici două luni înainte de alegeri), membrii Consiliului Local Mănăștiur sunt convocați în ședință extraordinară, în seara respectivă, la ora 19! În convocator se precizează că temeiul legal al „chemării la oaste” pe nepusă masă îl constituie prevederile art. 39, alineatele 2 și 4 din Legea administrației publice locale. Păi ia să vedem ce spune alineatul 4: „În caz de forţă majoră şi de maximă urgenţă pentru rezolvarea intereselor locuitorilor comunei, oraşului sau municipiului sau în alte situaţii stabilite de regulamentul de organizare şi funcţionare a consiliului local, convocarea consiliului local se poate face de îndată„.

 

La Mănăştiur, banii îşi schimbă valoarea în funcţie de interese

 

Care credeți că era marele caz de forță majoră și de maximă urgență pentru ca membrii consiliului local să fie chemați tam-nesam la primărie? Nimic altceva decât proiectul de hotărâre privind aprobarea încheierii unui contract de concesiune prin atribuire directă a unor suprafețe de teren de 405,23 hectare din pășunile comunale ale comunei Mănăștiur, pe o perioadă de zece ani, aceleiași Asociații „Artemis”!
Față de situația din 2010 și 2011, apăruseră două modificări: sărise din schemă soția primarului (înlocuită în funcția de președinte de mâna dreaptă a edilului-șef Ionel Curuți, contabilul primăriei, Călin Ioan Bălu), iar gratuitatea dispăruse, apărând obligația plății unei redevențe anuale de 25 la sută din subvenția încasată de asociație de la APIA.

 

Convocare pe sărite

Ca să nu mai aibă parte de surprize neplăcute, ca în iunie 2010, când singurul vot „împotrivă” l-a forțat să încalce legea, primarul Ionel Curuți s-a asigurat, prin această convocare „de îndată”, că nu vor fi prezenți la ședința extraordinară și consilierii care i-ar fi stricat ploile.

drum asfaltat

Drumul asfaltat trece exact pe lângă ogorul primarului și pe lângă ferma piscicolă…

drum in camp

… și se oprește în terenul agricol aparținând vecinilor din Răchita

Astfel că trei membri ai Consiliului Local Mănăștiur au fost „săriți” când s-a făcut convocarea, Aurel Gh. Crista, Aurel N. Crista și Georgeta Popa trezindu-se puși în fața faptului împlinit: hotărârea nr. 16 din 28 aprilie 2012 a fost adoptată cu votul tuturor celor opt consilieri locali prezenți, adică două treimi din cei 11 aflați în funcție.

Când au aflat de mârșăvia săvârșită, cei trei consilieri au solicitat, în scris, să li se aducă la cunoștință motivele pentru care a fost convocată urgent ședința de consiliu și motivele pentru care cei trei n-au fost convocați. Evident, memoriul acestora a rămas fără răspuns…

 

Raportul Curții de Conturi, pe post de cornet pentru semințe

La fel cum a rămas și un alt memoriu înaintat de consilierul local Aurel N. Crista, în iulie 2013, prin care solicita, și în numele altor membri ai consiliului local, punerea la dispoziție a raportului întocmit de echipa de audit a Camerei de Conturi Timiș, care efectuase un control în luna aprilie a aceluiași an la Primăria Mănăștiur.
Primarul Ionel Curuți avea toate motivele să țină sub cheie respectivul raport, pentru că, printre alte nereguli constatate de auditorii Curții de Conturi, se număra și aceasta: „Ținând cont de prevederile legale, echipa de audit constată că funcția deținută în cadrul consilului director (al Asociației <Artemis> – n.r.) de domnul Bălu Călin Ioan este incompatibilă cu funcția pe care o deține în cadrul UATC Mănăștiur ca funcționar public. Până la data prezentei misiunii de audit nu au fost luate măsuri de intrare în legalitate respectiv de înlocuire a domnului Bălu Calin Ioan cu o altă persoană îndreptățită legal să dețină funcția de președinte al consiliului director (…) Recomandările auditorilor publici externi cu privire la măsurile concrete ce se impun a fi luate, în vederea înlăturării erorii/abaterii constatate: intrarea în legalitate cu privire la calitatea deținută nelegal de domnul Bălu Călin Ioan în cadrul Asociației Proprietarilor de Terenuri Artemis Mănăștiur”.

Ei bine, au trecut trei ani de la acel control, iar domnul mai sus menționat se află, bine merci, în aceeași grațioasă stare de incompatibilitate. Respectivul și șeful său, primarul Ionel Curuți, și-au făcut, probabil, cornete de semințe din foile raportului întocmit de cei de la Curtea de Conturi…

 

„Artemis”, jucăria primarului

Chiar și așa, cu nereguli, ilegalități, conflicte de interese și incompatibilități, măcar de-ar fi mers treaba și sutele de hectare de pășune concesionate asociației cu pricina ar fi fost întreținute și îngrijite conform înțelegerii… Conform contractului, „Artemis” ar fi trebuit să utilizeze subvențiile primite de la APIA pentru reînsămânțări, fertilizări, asigurarea surselor de apă, defrișări, construirea de umbrare, confecționarea de adăposturi, achiziționarea de utilaje necesare curățirii și îmbunătățirii pășunilor etc.

Canalul Bega

În stânga imaginii este actualul curs al Begăi, în porțiunea încercuită se află vechea albie, iar în dreapta imaginii puteți admira o parte din pescăria familiei primarului din Mănăștiur

În realitate, lucrurile n-au stat deloc așa, conform declarațiilor pe care ni le-a făcut consilierul local Aurel N. Crista: „Din banii primăriei a fost achiziționată o lamă pentru tractorul Asociației <Artemis>, lamă care se potrivește doar la tractorul respectiv. De când a fost achiziționat și până anul trecut, tractorul lui <Artemis> a lucrat doar pentru primar și pentru Călin Bălu, cu un angajat al primăriei pe post de tractorist: la construcții, la scos apă din Bega, la arat pământul personal (…) Tractorul lui <Artemis> a stat ani întregi în Bega și a pompat apă în pescărie (e vorba de ferma piscicolă deținută de familia primarului Ionel Curuți – n.r.), iar sumele cheltuite pentru motorină au rămas necunoscute.

tractor artemis

Tractorul Asociației „Artemis”, surprins marți în plină acțiune de… decopertare a pășunilor. Din câte știm, nici treaba asta nu e în regulă, dar nimeni nu vede nimic

Nouă, consilierilor locali, nu ne dă nimeni nici o informație cu privire la aceste cheltuieli (…) S-au făcut cheltuieli nelimitate pentru <Artemis> și pentru pescărie (…) În loc să fie curățate cu tractorul asociației, terenurile concesionate lui <Artemis> au fost curățate, însă doar prin sondaj, cu utilaje aduse de o firmă din Oradea (…) Sunt suprafețe care au fost curățate de-abia în iarna asta, au rămas cioturi care demonstrează că acele suprafețe nu au fost curățate de cinci-șase ani, că altfel n-ar fi putut crește o asemenea vegetație doar într-un an de zile (…) Cei patru ciobani care au intrat în asociație au venit cu oile la păscut și au curățat ei terenurile, în timp ce Artemis încasa subvenția APIA… (…) Din banii de la APIA nu s-au făcut lucrări, nu s-au pus umbrare decât în 2015, s-a dat cu îngrășăminte pentru prima oară în 2015, când s-a cumpărat și un kilogram de sârmă să se împrejmuiască terenurile”.

Hoție la lumina zilei

La precedenta noastră deplasare la Mănăștiur, produsă în urmă cu câteva săptămâni, am tras cu ochiul și la ferma piscicolă deținută de familia primarului Ionel Curuți, surprinzând cu această ocazie și alimentarea ilegală cu apă din Bega a pescăriei cu pricina! În râu duduia tractorul personal al primarului (nu cel al asociației „Artemis”), care punea în funcțiune un dispozitiv cu o conductă ce capta apa din Bega și o deversa în pescărie! Halucinant și absolut ilegal în același timp…
Legea apelor nr. 107/1996 actualizată spune, la art. 87, următoarele: „Constituie contravenţii în domeniul apelor următoarele fapte, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni: (…) 3) folosirea resurselor de apă de suprafaţă sau subterane în diferite scopuri, fără respectarea prevederilor autorizaţiei de gospodărire a apelor, cu excepţia satisfacerii necesităţilor gospodăriei proprii (…); 35) instalarea de conducte, cabluri, linii aeriene prin, peste sau sub albii ale râurilor, diguri, canale, conducte, baraje sau alte lucrări hidrotehnice ori în zonele de protecţie a acestora, fără avizul de gospodărire a apelor sau cu nerespectarea prevederilor acestuia, ori fără notificarea unor astfel de activităţi (…); 42) inexistenţa dispozitivelor sau a aparaturii de măsură şi control al debitelor de apă captate sau evacuate”.

 

Tractoriști, poftiți la scăldat!

Toate aceste contravenții sunt sancționate cu amenzi de câteva zeci de mii de lei, asta ca să nu mai amintim și de art. 92, care prevede: (…) constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani: a) poluarea, în orice mod, a resurselor de apă, dacă are un caracter sistematic şi produce daune utilizatorilor de apă din aval”.

tractor la apa

Tractorul primarului pompează apă din Bega…

apa deversata in pescarie

… iar o conductă o deversează în pescărie

Avem și noi o întrebare: motorina scursă din tractorul primarului pe parcursul operațiunii efectuate sistematic și ilegal de alimentare cu apă din Bega a pescăriei de familie poluează sau nu „resursa de apă”?! E o întrebare retorică, desigur, dar nu strică un exercițiu de imaginație vizavi de daunele aduse utilizatorilor de apă din aval, printre care, ce să vezi, ne numărăm și noi, timișorenii: dacă de la izvorârea din Munții Poiana Ruscă, până în Timișoara, exemplul jenant al primarului din Mănăștiur ar fi urmat de alte câteva sute sau, de ce nu, mii de posesori de tractoare, cum ar arăta Bega la intrarea în capitala Banatului? Asta ca să nu ne mai mirăm de cât de murdară e Bega atunci când o privim de pe podurile orașului…

 

Șosea asfaltată până la… ogorul primarului

Așadar, Aurel N. Crista nu bătea câmpii când ne povestea cum stă tractorul – până anul trecut cel al Asociației <Artemis>, anul ăsta, cel al primarului – în Bega și pompează de zor apă în pescăria proprie… Ca atare, avem toate motivele să-l credem pe respectivul consilier local și atunci când ne mai relatează un aspect: „În urmă cu câțiva ani, cursul Begăi a fost deviat pe motiv că nu se putea face drumul nou, șoseaua asfaltată, pasămite pentru bunăstarea locuitorilor care au terenuri în zonă. Doar că 80 la sută este terenul agricol al primarului! (…) Devierea s-a făcut doar pe lungimea terenului, respectiv a pescăriei lui, iar motivul real a fost că, fiind prea aproape de Bega, risca să piardă balta lui apă, să <fugă> apa spre Bega”.

 

Întrebări pe adresa „Apelor Române”

Am pus cap la cap toate informațiile, după care, înainte de a scrie articolul, am solicitat câteva lămuriri din partea Administrației Bazinale de Apă Banat (ABAB), mai cunoscută sub numele Direcția Apelor Banat, instituția de pe bd. Mihai Viteazu fiind cea mai în măsură să ne explice cum stau lucrurile, din punct de vedere „acvatic”, la Mănăștiur.

conducta apa

Oare câți metri cubi de apă au ajuns ilegal în pescăria familiei Curuți?

În linii mari, două chestiuni ne-au interesat: de ce a fost nevoie de devierea cursului Begăi pe raza comunei Mănăștiur, respectiv, dacă ABAB a eliberat avizele și autorizațiile necesare proprietarului pescăriei din Mănăștiur în baza cărora acesta poate exploata apa Begăi. Am păstrat pentru noi detaliul cu privire la „Operațiunea Tractorul”…

 

Frăția inelelor

Am expediat mail-ul joia trecută, iar purtătoarea de cuvânt a Direcției Apelor Banat, extrem de amabilă, ne-a promis că a doua zi, vineri, vom primi măcar o parte din răspuns, completarea urmând să ne parvină luni. N-a fost așa, am primit răspunsul integral de-abia marți, dar nu asta e problema, suntem obișnuiți cu amânările. Problema este alta: în timp ce, a doua zi, vineri, la finalul programului de lucru, de la ABAB eram informați că, din păcate, datorită faptului că responsabilul cu rezolvarea solicitării noastre a primit târziu însărcinarea, vom primi răspunsul abia luni, o echipă a Direcției Apelor ajunsese deja, la prima oră, la… Mănăștiur, o mașină a instituției respective (numărul de înmatriculare TM 10 APE) fiind parcată în fața cabanei de vânătoare a familiei primarului Ionel Curuți, denumită – cum altfel? -, „Artemis”, despre care am scris în episodul precedent!

masina ape

Vinerea trecută, dis de dimineață, în timp ce noi așteptam răspunsul promis de la Direcția Apelor Banat, un echipaj al instituției respective se afla la cabana de vânătoare a edilului-șef din Mănăștiur, probabil ca să pună lucrurile în ordine…

Acum înțelegeți ce înseamnă să ai „spate”? Ca atare, nici nu ne-a mai interesat, decât eventual ca amuzament, ce răspuns urma să primim de la Direcția Apelor Banat, fiind convinși că ni se va transmite că proprietarul pescăriei are toate actele în regulă.

 

Inundații la Curtea, deviere la Mănăștiur

Așa a și fost. Am aflat, astfel, că „lucrările hidrotehnice de pe cursul râului Bega în zona localităţii Mănăştiur s-au executat în cadrul proiectului <Amenajare râu Bega şi afluenţi în zona de luncă pe sector Leucuşeşti-Curtea, jud. Timiş>, obiectivul de investiţii fiind promovat, la cererea locuitorilor din zonă, în urma înregistrării unor însemnate pagube materiale, provocate de inundarea frecventă a localităţilor limitrofe cursului de apă, între localităţile Leucuşeşti şi Curtea”.

Toate bune și frumoase, doar că, în Mănăștiur, în zona în care a fost deviată Bega, n-au fost inundații. Cu alte cuvinte, ne lovim la picior și ne pansăm la mână… Am mai fost informați că lucrările respective au fost realizate de SC Lescaci Com SRL. Cunoscătorii știu, desigur, că aceasta este una dintre firmele de casă ale Administrației Naționale „Apele Române” și, implicit, ale filialei din Banat, iar problemele cu justiția ale conducerii firmei respective sunt deja de notorietate.

 

Din foraj, nu cu tractorul…

De asemenea, ABAB ne-a informat că proprietarul fermei piscicole din Mănăștiur, SC Euro Daniel’s SRL (firma familiei primarului Ionel Curuți), are aviz, respectiv autorizație de gospodărire a apelor și se află, în prezent, în procedură de reautorizare. Probabil, echipajul de la Direcția Apelor se deplasase – pură coincidență, nu-i așa? – chiar în ziua următoare solicitării noastre tocmai ca să-l reautorizeze pe beneficiar…

Ne cerem scuze, dar, așa cum nu credem în povești cu zâne, nu credem nici în coincidențe de genul ăsta. În fine, singurul lucru interesant pe care l-am aflat este că „acest obiectiv este autorizat să preleve apă doar din forajul amplasat în incinta fermei şi să evacueze apa din pescărie dacă este nevoie”. Așadar, nici vorbă de instalarea tractorului în mijlocul Begăi și de captare a apei prin conducta care o deversează apoi în pescărie…

Dar nu-i timpul pierdut, poate îl vor ajuta cei de la Direcția Apelor Banat pe domn’ primar Curuți să găsească o explicație plauzibilă și cu privire la „Operațiunea Tractorul”. Vorba aia, are balta pește…

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

83 thoughts on “Într-o comună din Timiş se petrec lucruri demne de Vestul Sălbatic – FOTO/VIDEO

 1. HAI BA, NU MAI E NICIUNUL CARE SA-L ACUZE PE BRINDESCU CA E PESEDIST/PEDELIST/PEMEPIST/PENELIST/ETC? CA ASTA ERA PLACA CAND PUBLICA OMUL VREO ANCHETA! PENALII LA PUSCARIE, INDIFERENT DE CULOAREA LOR POLITICA! ASTA AR TREBUI SA FIE LITERA DE LEGE.

  1. Asta vrea sa arate articolul- ancheta al lui Bridescu , un articol foarte bine scris, obiectiv, documentat , bazat pe realitati triste si din pacate aproape singurul care mai are astfel de initiative de a scoate la lumina apucaturile edililor cu multiple mandate , harsiti in rele .
   FELICITARI BRINDESCU ! faci cinste breslei jurnalistilor.

 2. Crapa invidia in voi! :))) va e ciuda k nu aveti cap sa faceti si voi! C sa faceti… din asta traiti… intrigi,minciuni si ura! Asa sa va ajute Dumnezeu!

  1. Proasta pulii…incurajezi coruptia …de la Timisoara o inceput revolutia…acuma va comanda tiganii si politicienii corupti…asa va ajuta Dumnezeu…

   1. Oi fii proasta… dar doar pt ca va suport pe voi! Si a p*** nu sunt… spre deosebire de voi ,stiu cine sunt si nu ma ascund de nimeni! Lasilor!!!

  2. Fraiero, vezi-ti de spalat pahare si pus unghii. E prea mult pentru tine sa gandesti mai departe la gravitatea faptelor reflectate in cele scrise in articol , sau cu adevarat nu-ti pasa ce se intampla in comunitatea in care din pacate traiesti.Lesini de admiratie la adresa ,, capului,, luminat care s-a descurcat manipuland banii publici .Acuzi de intrigi , minciuni si ura , cand adevarul este atat de evident , dar ce sa faci… tie asa ti se pare ca arata culmea succesului. Asta iti descopera adevarata valoare morala .Dai dovada se suficienta, superficialitate si servilism , ca sa nu mai vorbim de expresiile folosite in fiecare comentariu lasat de tine. dar probabil nu poti mai mult.Asa sa-ti ajute Dumnezeu

   1. Hahahhahahaha…. nu mai pot eu de voi! Ramaneti in evul mediu incontinuare si stati la coada vacii… ca de aia ne-au plecat toti tinerii din sat! Daca ai sange in vene,macar posteaza cu numele tau , si nu te mai ascunde dupa deget! Si daca e vorba despre pupat in cur… stati linistiti ca toti il pupati in fata… toti va lafaiti in asa isa „avere ” a domnului primar… mancati si beti pe masa lui cu nerusinare…si pe la spate il vorbiti de rau! Si sincer, daca vorbim de etica morala,cred ca faptul ca va ascundeti numele in comentarii aiurea spune totul despre voi! Si deasemenea… linsu’in c** cand aveti nevoi! Dzeu ajuta… de aceea sunteti unde sunteti!

    1. Si grav este ca toti folositi apa din bega pt asa zisele voastre culturi! Aruncati primi piatra numai daca sunteti fara pata! De azi va promit ca toti veti fii pe prima pagina de ziar… si amenzi de vor da la toti! Toti pt unu si unul pentru toti! Scrieti niste vorbe de parca sunteti cei mai sfinti… uitati-va in gradina voastra inainte!

    2. Nu stii unde suntem si nu este ,, asa zisa avere ,, chiar este avere uriasa, vizibila pentru toti cei care nu au ochelari de cal ca tine sau ti-a luat mintile luxul de acolo si crezi ca toate acestea se realizeaza din salariu, chiar si de primar.

   2. Si sa va fie rusine… sper ca atunci cand dati ochii cu mn sa aveti macar bunul simt sa va intoarceti privirea! Ca va sunt nepoata… va e ciuda ca nu tin cu voi? Vreau sa evolueze satul…nu sa stau sa pasc iarba pe pasune…in loc sa am bani sa imi iau paine!

    1. Aida ,este prea mult .Nu avem pentru ce sa ne fie rusine ,eventual doar ca si-ar putea imagina cineva ca esti nepoata noastra .Stai linistita nu te-am considerat niciodata ruda si cred ca cea care ar trebui sa plece privirea esti tu. Jignest gratuit niste oameni cu care nu ai avut de-a face niciodata, decat eventual sa raspunzi la un salut atunci cand infatuarea ta ti-a permis.Nu ti-a cerut nimeni sprijin si nu avem pentru ce sa-ti purtam,, ciuda ,, .Esti jalnica si cum spunea cineva mai sus poti admira si sustine fara sa jignesti .Faci mai mult rau celui caruia ii iei apararea. Agresivitatea ta verbala ma scuteste de regretul pe care l-as fi simtit jignidu-te daca te straduiai sa te comporti ca o doamna.

     1. Ana crista … cum ar fi fii sa ai candidat la primar si pe sotul aurica tau si pe ex amantul tau. mis curios pe cine votezi

     2. Si …sa ne intelegem stimabila doamna, Ana Crista… eu nu am atacat/jignit pe nimeni… 🙂 altii au facut-o…asa ca va rog frumos,scutiti-ma de „cearta voastra”… e strict dreptul meu sa votez pe cine vreau! Pentru asta nu trebuie sa fiu facuta in vreun fel! 🙂

     3. vai Aida chair nu credeam ca in tine zace atata nesimtire….ai crescut sub ochii mei si nu credeam ca o sa spun asta dar esti o rusine pentru parintii tai….gandeste te cum se simt ei cand for fi aratati cu degetul pe strada

     4. doamne fereste…da ce aveti cu fata? pentru ca isi susine alesul sa fie nesimtita? nesimtiti sunteti voi cei care o faceti in toate felurile! daca vedeti bine,in comentariile ei nu va jigneste pe nicicare personal… deci are mai mult bun simt decat voi toti la un loc! rusine!

     5. Dana, astia nu suporta sa fi impotriva lor. Te felicit ca vezi realitatea!!!

     6. la cat rau au facut , merita mult mai multe! sunt consternata de modul in care se exprima la adresa unei domnisoare! mai bine si-ar vedea fiecare de odraslele lor,decat sa vorbeasca urat de copii altuia! pacat! aveam o impresie buna despre asa zisii „domni” din fam. Crista!

     7. Dana, ei in loc sa vina cu un program electoral, improasca cu noroi. Nu asa se castiga alegerile!!

     8. nu stiu cu cata lume nu vorbesc si nici cine se face vinovat .stiu doar cata lume bate la usa lor pentru a-si rezolva diferite probleme si nimeni nu este refuzat. stiu cat bine au facut pentru ca si eu am avut nevoie de ajutor si in acea familie am gasit sprijin .rusine celor care nu vad sau nu vor sa vada. felicitati-o si incurajati-o pa Aida ca si asa nu are prea multa minte , probabil ca neuronul ei se afla in locurile acelea sfinte la care face referire intr-un comentariu . regret ca nu am fost pe faza de la inceput si regret ca acest site s-a transformat intr-o mizerie si sunt denigrate persoane nevinovate. rusine.

     9. aici nu e vorba de alegeri! fiecare isi arata frustrarea.. ‘D-na’ Ana Crista se leaga de o fatuca care nu s-a legat de ea! si pentru ce? hai sa o intrebam pe ‘D-na’ cu cati din comuna vorbeste familia ei? sa nu uitam de procesele cu asa zisa ‘laleaua neagra’! dusmanesc pe toti din sat si nu vad ca singurii care ar trebuii sa plece capul in fata tuturor,sunt chiar ei! rusine sa va fie ‘domnilor’!!! asa vreti sa gastigati voturi? jignind si batjocorind pe toata lumea? Mergeti degeaba la biserica si pozati in smeriti… defapt,acolo mergeti de fala!

     10. doamna crista …nu aveti cu cine….. CE pretentii puteti sa aveti de LA o traseista de Italia???? si cu asta am spus tot.

     11. Care doamna Crista?? Pleca cu vasile lera la „babardit” si saracu de aurica il credea prieten . Pe cine votezi acu , sotu incornorat sau amantul

     12. apostolul satanei .stiu cine esti. ai grija si sterge mizeriile pe care le-ai postat.nu ti-e rusine ! priveste in ograda ta si la coarnele tale de cerb lopatar.

     13. domnule,sau domnisorule! dar fost-ai tu la fundul domnitei ca sa poti stii ca a fost traseista? sau ce? crezi ca daca mama sau sora ta ar pleca la munca in strainatate ,ar trebui sa credem acelasi lucru despre ele? sa iti fie rusine! ceea ce faci tu se numeste calomnie,si nu e greu de aflat cine esti, dar e usor de dovedit ce face fiecare in strainatate! Dumnezeule dar ce a ajuns lumea…

  3. Pacat o doamna respectabila sa accepti ca e o ,,fala” asemenea om.Haide-ti sa coboram cu picioarele pe pamant.Ar trebuii sa ne aducem aminte cum actualul primar in urma cu ceva timp cand nu era primar facea denunturi unui var de-al sau de la rutiera referitor la persoane care inmatriculau auto cu vechiul model talonul.Stie el despre ce este vorba ,daca nu intrebati pe fostul politist,actual consilier.

   1. m.stro – probabil nu o cunosti .este departe de a fi respectabila . are vocabular de piata si am inteles si comportament pe masura . se pare ca persoana sau familia pe care o apostrofeaza este intr-un oarecare grad de rudenie cu respectabila, dar asta n-o impiedica sa improste cu fecale , cand de fapt poate sa-si arate admiratia si adoratia fata de obiectul laudelor ei facand ceea ce propunea in primul articol, adica pupici la partea dorsala. asa nu supara pe nimeni.

    1. Ahahah… ma apuca rasul! :))) nu sunt ruda..desii mi-as dorii! Fala au toti tinerii cu omul asta! Nu as putea spune acelasi lucru despre cei care il ling si pupa in c** in fata…si pe la spate il denigreaza! :))) de aici si adevarata valoare a fiecaruia!

     1. Si puteti sa ma pupati da nu va las… is prea sfinte locurile alea pt gura voastra!

     2. aidutza….las’ ca mi-ai lins-o tu destul pe a mea acolo pe pasune….poate niste poze si filmuletze to ar improspata memoria

     3. sunt sigur can nu te confund….asta daca nu esti tu sora lu’ alin alias Yuka ….

     4. si stimabile copilas,ca banuiesc ca daca improstii cu noroi nu poti fii decat un copil frustrat de viata, pune mana si invata inainte sa te exprimi,sa te cultivi putin si pe urma gandeste de zece ori inainte sa arunci acuze urate la adresa oricarei fete! ceea ce faci,nu iti aduce cinste nici tie si nici celor care te-au crescut! sunt multi care fac ce faci tu… minciuna are picioare scurte!

     5. Vobesti urat nu am nimic cu unul sau cu altul dar va faceti de rusine.Pacat ca sunteti de bastina din sat ,ce sa zica cei care sunt veniti?Exagerarile sunt si de o parte si de cealalta.Cred ca nu e problema cu primarul,pt.ca nu-i de criticat dar nici cel mai perfect,deoarece a facut ce trebuia sa faca ,pt.ca a fost platit si are minusuri ,printre care prea o lasa pe consoarta sa se exprime in legatura cu unele probleme ale urbei si repet e un minus care se poate remedia,la fel si cu putina grandomanie care nu da bine la imagine.Sper ca putina decenta e binevenita.

     6. Draga Marius… tocmai astazi am vazut 5 persoane care se alimentau cu apa din bega… si nu vb d o galeata doua… de ce sa acuzam doar primarul cand toate satele fac asta??? Nu am nimic cu nimeni…dar inainte sa vorbeasca deograda altuia…sa isi puna la punct ograda lor! 😉

     7. Ca sa aperi cauza te plimbi pe canale ? poate te prinde vreun amarat care isi uda holda si te intreaba de sanatate .Crezi ca este acelasi lucru cu a trage mii de hectolitri de apa sa alimentezi 3 hectare de balta ? Daca vrei sa fi obiectiva sau sa faci pe arhanghelul dreptatii atunci judeca cu capul nu cu….

     8. Da cred ca in parte ai dreptate,dar primarul e un exemplu pentru localitate si nu ar trebuii sa faca nici cea mai mica abatere de la lege.Pe alta parte nu ai raspuns la ideea ca sotia primarului lu are drept de pareri si idei in legatura cu organizarea primariei,iar sa obtii voturi pe seama sumelor aferente ajutorului social,sa folosesti necazul si saracia ca miza electorala ,e bine?Daca o parte din unele lucruri sunt adevarate le vei afla si tu ,ce atitudine vei avea?In banat ,in general lumea nu iubeste PSD-ul si cred ca primarul nu trebuia sa accepte provocarile lui Bojin .

     9. Esti si retardata, nu pricepi sensul cuvintelor sau n-ai invatat sa citesti . Ti-ai dori sa-i fi ruda ? prin tupeul jegos chiar esti…cat despre treaba cu pupatul…. intr-adevar sunt multi , dar nu s-a auzit ca cineva ar fi fost instare sa profite de avantaje din partea lui ( directia acestora fiind unilaterala, adica doar spre el) , oricum tu esti sefa lor si ai dreptate ceilalti stau ascunsi si pupa in anonimat

 3. Vad ca pe unele persoane le supara adevarul,pacat de comuna,pacat ca este condusa de un asemenea om!Un articol foarte bun ,poate mai deschide ochii la fraierii.

 4. Timisoara capitala adevarata a tiganilor moldovenilor si adevaratilor bossi olteniii din pacate multi din ei nu dau 2 banii pe timisoara sau Romania

 5. rusine curuti …..rusine celor care il sustineti… o adunatura de pupincuristi si lingai……sper ca celebru’ DNA sa se sesizeze si sa-l „premieze” pe domn primar dupa merite, fara a mai tine cont de nepotisme….gen curuti e var cu bojin, canalia de la cjt timis……. un adevarat film demn de Hollywood pe care o sa-l urmaresc cu placere si al carui final sper sa fie pe masura…….Curuti…..sper ca ai „pile”pe popa sapca??????

  1. De ce foloseste autovehiculul primariei in scop personal,fiind o ilegalitate,de exemplu in urma cu 2 luni a fost la restaurantul J’adore Events ,la un botez cu acest auto .Oare e legal si moral sa folosesti bunul comunei?De ce nu poate ca in fiecare sfarsit de saptamana prin rotatie fiecare familie sa o foloseasca,daca primarul o face?Era o gluma care se potriveste ,dar e de plans!

   1. Ba chiar mai mult, nu coboara din masina nici doi pasi. Merge si pe camp si la pescaria pe care o detine , sau chiar pe fondurile de vanatoare pe care le are cu aceasta masina noua pe care i-au cumpart-o din buget prostii , servilii si pupincuristii lui consilieri ca de, e rusinos ca un primar sa se plimbe cu o masina veche Logan pe care tot asa a nenorocit-o . Acum este vazut vicele circulad cu vechitura si de ce nu , doat comuna are buget ca sa se care toti unde vor si cat vor. Dar cine sa-i caute la consumul de carburanti ?
    Cetateni , nu mai permiteti ca banii comunei sa fie gestionati in felul acesta.Acum VOI sunteti cei care aveti puterea in mainile voastre . Alegeti o alta echipa , un alt primar care sa va reprezinte interesele reale .Taxati pe cei care ii vedeti aproape de voi din patru in patru ani.Daca n-o faceti acum , atunci va meritati soarta.Ajutati-l sa-si termine proiectele personale , sa se imbogateasca mai mult , in timp ce majoritatea cetatenilor sufera lipsuri sau traiesc de azi pe maine. Treziti-va si nu mai credeti in povesti frumoase spuse in campanii electorale .Dupa alegeri il veti vedea iarasi numai dupa geamul masinii. Acum sunteti voi sefi. ARATATI asta !

     1. Iar tu de plans . Ar trebui sa-ti crape epiderma la cate felicitari ai primit. Sunt demne de o domnisoara. Oare ce parere au parintii tai ?

     2. Pentru? :))))))) mai simandicoaselor… in public va dati sfinte si p la colturi…

 6. De astazi inainte ii voi urmarii pe toti cei care fac acelasi lucru si daca nu vor fii si ei amendati voi merge pana in panzele albe! Rusine sa va fie… Tot satul se foloseste de apa din bega pt folosul personal..inclusiv d-l Crista care tot cauta nod in papura… sa speram k va primii si el o amenda pt toate mieriile ilegale pe care le face! Hai Cuca!

  1. ma gandesc ca personajul cuca de care vorbesti este primarul comunei . ei bine ….si varul meu candideaza la functia de primar tot pentru comuna voastra. EU personal nu il cunosc nici pe cuca( ASA cum ii spuneti voi) nici pe crista aurel sau mai stiu EU cine. dar CE pot sa adaug este ca adevarul este intotdeauna LA mijloc. si pt ca lucrez intr un loc zic EU important vreau sa spun ca ACU vreo 3 saptamani pe biroul meu a aterizat printre numeroase cereri de arestare, interzicere….blabla ….si o adresa venita de LA agentia nationala de integritate (ANI)….in care ASA in linii mari se specifica numeroasele nereguli facute de domnul primar si in care se mai precizeaza „in cazul in care nu puteti prezenta documente justificative….va fi luata masura de retragere a candidaturii IAR dosarul va fi inaintat DNA” ….si acum EU intreb….oare chiar atat de corect sa fie domnul????? …..si toate declaratiile date consilieri locali, au fost dovedite reale de organele competente care au facut cercetarile.

  2. Saraca limba romaneasca cat de mult o stalcesti . Esti inveninata pana in fundul sufletului .Poti sa-ti arati adoratia fata de cineva fara a lovi sau jigni dar ar insemna prea mult pentru tine sa renunti la ivective .Esti lipsita de educatie, dar si mai grav de bunul simt cu care se naste fiecare om . Esti plina de tupeu nesimtit si nu stiu daca ,, cuca ,, este fericit pentru modul in care ii aperi cauza. Cred ca ii faci mai mult rau. Se inmultesc comentariile defavorabile .Puschea pe limba vierme 1

 7. Opozitia … nu vreti sa vedeti realizarile domnului primar. Apa, canalizare, sosele , camin cultural, parcuri, gradinite renovate, scoli superbe, teren de sport , investitori si locuri de munca ….. si multe altele …. astea sunt fapte , nu povesti …. Deschideti ochii !!! Felicitari Aida! Votati Cuca primar!!!!!!!!

  1. Si din cate am auzit eu, tot ce si a facut, a facut din proiecte cu fonduri europene. Putea sa faca oricare dintre noi. De ce sa fim invidiosi?? Invidiosi sunt cei pe care nu ii duce capul sa isi faca si ei.

     1. nu de ce faci , trebuie sa faci ca de A CEEA esti primar. Problema este cum faci ceea ce faci.

  2. Apa care nu este potabila, canalizare care nu functioneaza , camin plin de igrasie , parcuri ? care ? cel de langa ghetoul nr.95 ,sau cel care este dintotdeanua parcul satului cu platani de secole- adevarat le-a pus gardulete de sute se mii de euro , drumuri care se rup si sunt pline de gauri dupa cativa ani ? desigur , marete realizari. Iar tu cetatean , asmute-o pe aida…

   1. Nu stiu cum se face , dar eu beau apa de la retea si e foarte potabila, nu am avut probleme cu canalizarea, copiii mei se joaca in parc. Cat despre șosele… da … ai in parte dreptate, e sparta pe o portiune de 5 metri din distanta totala de vreo 20 de km … ce sa zic … na… tu nu vrei sa vezi cei 20 de km … da ii vezi pe aia 5 metri… ai ochi de vultur 🙂

   2. parcurile si tot c s-a construit in comuna, se rup de catre odraslele voastre asa bine crescute! vandali si golani de cartier! dar hai sa aruncam vina pe primar…ca el nu v-a tinut copii la locul lor!

 8. citesc comentariile de pe aici si sunt ingrozita. pentru o amarata de campanie electorala ne facem cu ou si cu otet. fiecare are dreptul sa sustina pe cine vrea si sa o faca asa cum crede de cuvinta. de unde stiti ca Aida este traseista de Italia sau , a lins-o pe a nu stiu cui pe nu stiu CE camp????? de unde stiti ca ana crista a avut amant, sau pentru CE se judeca aurica crista cu laleaua neagra????? aveti dovezi in sustinerea voastra????? fiecare dintre noi avem dreptul sa sustinem pe cine vrem dar fara sa ajungem sa ne jignim in halul asta. IAR daca cei care candideaza pentru ciolan au facut fapte ilegale atunci cu siguranta vor plati mai devreme sau mai tarziu.

 9. Constat cu stupoare ca in loc sa ne „batem” in programe, in proiecte de viitor, aruncam noroi. Toata campania electorala a contracandidatilor a fost asa: Cuca fura, Cuca infractor, Cuca nu a facut nimic , vrem schimbare. Ce sa schimbam? Un om respectat si pretuit de comunitate, un om care si-a facut treaba??? Ei bine, Cuca e singurul care are un program pe urmatorii ani. Oamenii nu vor schimbare, iar asta se va vedea la vot!!!

     1. Da, dar nici nu pot sta cu mainile in san , sa vad atata denigrare, atata ura, atata invidie.

  1. Oare chiar nu vor scimbare?Sunt conservatori.Indiferent cine vine primar trebuie sa stie ca este platit sa atraga fonduri,sa contruiasca si sa administreze comuna.Nu face acest lucru iar pentru acest lucru e platit cu peste 1000 euro /luna .Ce ar trebuii sa faca ,sa doarma?Normal ca sunt si critici dar poate ca sunt unele de prost gust dar nu cred ca nu sunt si pe buna dreptate.Hai sa stam stramb si sa judecam drept.Daca nu facem acest lucru tot prost o sa ne mearga.

 10. Dragi Manastiureni,dumineca sunt alegeri,mergeti la vot pt. ca votul vostru conteaza ,votati cu mintea si cu sufletul ,nu vindeti votol dumneavoastra pe un pahar de bautura si pe alte promisiunu care veti vedea ca vor fii tot din buzunarul vostru.Nu conteaza pe cine votati dar sa fiti siguri ca votul vostru e spre binele comunitatii.In filozofia electorala se zice ca cel mai bun lucru e sa votezi primarul dintr-un partid iar la consiliu pe alt partid pentru a nu da posibilitatii unui grup sa faca ce vrea fara a exista opozitie.Mult succes tuturor canditatilor si sa nu uite ca promit binele comunitatii nu interesul personal.Asa sa ne ajute DUMNEZEU!

 11. Aida…felicitari pentru primarul sustinut cu atata ardoare….sper ca il sustii si impreuna cu dosarul penal cu care a fost premiat dupa alegeri si cel de LA Apia cu baltile de pescuit care urmeaza sa se pronunte…. pentru mai multe detalii verifica site_ul tribunalului faget respectiv Timisoara . felicitari ca ai sustinut preselectia dosarelor DNA.

Lasă un răspuns