La Mănăştiur, banii îşi schimbă valoarea în funcţie de interese

Manastiur 1

Fiindcă alegerile bat la ușă, primarii comunelor de pe întreg cuprinsul țării au purces, cu mic, cu mare, să înfăptuiască cincinalul într-o lună și jumătate. Lucrări lăsate de izbeliște ani la rând au intrat, subit, pe agenda momentului.

V-am relatat, săptămâna trecută, cum, la Dudeștii Vechi, localnicii asistă la o paradă a utilajelor grele în fața primăriei, în condițiile în care, de 12 ani încoace, primăria condusă de Gheorghe Nacov n-a reușit să asfalteze decât vreo câteva sute de metri.

Astăzi vă prezentăm ce se întâmplă la Mănăștiur, o comună în care, coincidență, primarul Ionel Curuți are la activ tot trei mandate în această funcție. De câteva zile, au reînceput lucrările de edificare a noii grădinițe din comună, după ce, vreme de șapte ani (!), construcția a fost abandonată, cică din lipsă de fonduri.

O căruță de bani

În februarie 2008, Primăria Comunei Mănăștiur bătea palma cu firma lugojeană Rox Impresa, care, pentru nici mai mult, nici mai puțin de 1.084.032 lei (circa 300.000 de euro la acea vreme), se angaja să ridice o grădiniță cu o capacitate de 60 de locuri, parter plus etaj.

gradinita balta

Baltă la etaj

 

Din start, bate la ochi suma aruncată în joc, 11 miliarde de lei vechi, o căruță de bani, în condițiile în care, cum spuneam, clădirea urma să aibă doar un etaj. Și nu vorbim de suma finală, valoarea totală a investiției, așa cum apare menționată pe site-ul primăriei, fiind de 1.289.998,49 lei, adică 13 miliarde de lei vechi (360.000 de euro la cursul din 2008)!

Un șantier părăsit

Dar, ce să vezi, deși foarte mulți, acești bani s-au dovedit a fi insuficienți, astfel că respectiva construcție a rămas nefinalizată, ținând loc, de-a lungul timpului, inclusiv de… WC public și tomberon. Am fost, recent, la Mănăștiur și am fotografiat un peisaj lugubru: geamuri sparte, stâlpi putreziți, gunoaie, excremente, într-un cuvânt, jale… Repetăm: tabloul ăsta nu era de ieri, de azi, ci din 2009, de când construcția a fost abandonată!

gradinita geamuri

Montate în urmă cu şapte-opt ani, termopanele n-au rezistat „intemperiilor”

Cum spuneam mai sus, în aceste zile, șantierul a prins din nou viață, o parte din banii încasați de primărie de la investitorul elvețian care a cumpărat mai multe hectare de teren la marginea comunei, unde va ridica o fabrică de biscuiți, fiind alocați pentru finalizarea grădiniței. Noroc cu alegerile, altfel destinația banilor ar fi fost, probabil, alta…

Netransparență decizională

Unul dintre consilierii locali din Mănăștiur, Aurel Crista, a luat atitudine față de cheltuirea într-o manieră discreționară a banilor publici, declarându-ne că el și colegii săi din consiliul local primesc la ședințe doar proiecte de hotărâre sumare – inclusiv când este vorba de proiectul de buget – pe care trebuie să le aprobe, fără să li se dea ocazia să discute prioritățile și nefiind informați nici despre alocările punctuale de sume pentru fiecare obiectiv în parte.

Cu banii pe amendă și mașină se termina grădinița…

Aurel Crista ne-a precizat că, anul trecut, peste un miliard de lei vechi (115.000 lei) din bugetul Primăriei Mănăștiur au fost alocați pentru plata unei amenzi către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), penalizare primită pentru niște nereguli săvârșite cu mai mulți ani în urmă.

gradi 5

Din 2009, grădiniţa a rămas în această stare până în urmă cu câteva zile

 

Același consilier local ne-a mai informat că încă vreo 20.000 de euro au fost alocați, tot în 2015, pentru achiziționarea de către primărie a unui autoturism Dacia Duster „full options” nou-nouț, Loganul luat în 2008 fiind dat la casat. Domnul Crista susține că în Duster nu urcă decât primarul și soția sa, dar noi suntem convinși că mașina este folosită exclusiv pentru rezolvarea problemelor comunității…

Lucrări în paralel

Să revenim la anul de grație 2008… În paralel cu demararea lucrărilor de ridicare a noii grădinițe, firma familiei primarului, SC Euro Daniel’s SRL, a dat startul construirii unei cabane de vânătoare (parter, etaj și mansardă) prin intermediul programului SAPARD, jumătate din bani venind de la stat, jumătate fiind investiție privată.

gradinita WC   gunoi gradinita

Oază de delectare a simţurilor olfactive                                     Grădiniţă sau tomberon?

Apropo, în declarația de avere a domnului primar nu figurează nici o cabană, dar numărul de telefon la care trebuie să suni pentru a face rezervări îi aparține edilului-șef al Mănăștiurului…

La Soare te poți uita, dar la cabană ba…

Cităm de pe site-ul Primăriei Comunei Mănăștiur, rubrica „Turism. Cazare”: „Cabana de vânătoare Artemis pune la dispoziție 21 de locuri de cazare: un apartament compus din living, dormitor matrimonial și baie cu jacuzzi, 5 camere în regim double cu pat matrimonial și 4 camere cu 2 paturi în regim single, având băi dotate cu cabine de duș cu hidromasaj, televizor, tv cablu, minibar, wireless internet.

mega-cabana

Cabana de vânătoare Artemis a intrat de multă vreme în circuitul turistic

 

Restaurantul Artemis dispune de 100 de locuri și o terasă acoperită cu o capacitate de 20 de locuri, o locație elegantă pentru organizarea de mese festive, petreceri private, onomastici, recepții și cocktailuri. Barul Artemis dispune de 20 de locuri și o terasă exterioară cu o capacitate de 10 locuri”.

Banii proprii, mult mai bine chivernisiți

Ați reținut, da? Parter, etaj, mansardă, un apartament, nouă camere, cabine de duș cu hidromasaj, restaurant cu 100 de locuri, terasă cu 20 de locuri, etc etc… Ei bine, știți cât l-a costat pe investitorul privat toată această afacere? Circa 700.000 de lei, adică vreo 200.000 de euro! Adică doar ceva mai mult de jumătate din suma alocată ridicării grădiniței, în condițiile în care aceasta avea doar parter și etaj! Mai mult, în timp ce cabana de vânătoare Artemis a fost finalizată cu brio și a intrat, de ani buni, în circuitul turistic, aducând bani frumoși inspiratului investitor, noua grădiniță a încremenit la roșu până săptămâna trecută, iar copiii localnicilor au fost găzduiți tot în vechea clădire scorojită și afectată de trecerea timpului. Un alt detaliu mai mult decât interesant, furnizat tot de consilierul local Aurel Crista: firma care a câștigat, în 2008, licitația organizată de primărie pentru construirea grădiniței, Rox Impresa, a fost și cea care a ridicat, în paralel, mega-cabana de vânătoare (nu exagerăm, priviți fotografiile!) a familiei primarului Ionel Curuți…

Viitorul firmei n-a fost roz

Și încă un aspect picant: Rox Impresa a fost dizolvată anul trecut, falimentul firmei fiind strâns legat de problemele de natură penală ale patronului Tudor Jurj, acesta fiind unul dintre inculpații din dosarul instrumentat de procurorii DNA care a dus la condamnarea fostului șef al APIA Caraș-Severin. Încă un citat, de această dată de pe site-ul DNA: „Prin decizia penală 147 din 28.01.2015, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat pe inculpatul Jurj Tudor Ioan, administrator al unei societăți comerciale, la data faptelor, la o pedeapsă de un an închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de: dare de mită, trafic de influență, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni”.

Reflecții la rece

Cu acest personaj a făcut afaceri Primăria Comunei Mănăștiur și familia Curuți, iar cunoscând lucrul acesta, putem înțelege mai ușor cum de a fost nevoie de o sumă aproape dublă pentru ridicarea unei banale grădinițe față de cea necesară construirii unei mega-cabane și, mai ales, cum de construcția mai mică, dar care a avut alocată cea mai mare sumă de bani, a rămas neterminată, iar cea mai mare, dar în care a fost investită mult mai puțin bani, a fost finalizată cu brio.

O nouă licitație, alte firme cu belele ulterioare

Acum, e adevărat, licitația e licitație, dacă firma X și-a învins în luptă dreaptă competitorii – nu râdeți, în teorie așa stau lucrurile… -, nu poate un primar să stabilească alt câștigător, pentru că are un pedigree mai strălucit… Probabil a fost doar o coincidență că într-un alt mega-proiect al Primăriei Mănăștiur, inițiat în 2012, au fost implicate două firme intrate, doi ani mai târziu, în vizorul acelorași procurori DNA, pentru fapte de natură penală: SC Dateco SRL și SC Technocer SRL, patronate de afaceristul Florin Măran, finul președintelui Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin.

mega-cabana baza agrement

În curtea interioară a cabanei s-a înfiinţat şi o bază de agrement

 

Spicuim, din nou, dintr-un comunicat al DNA, datat 22 decembrie 2014: „Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timiş au decis trimiterea în judecată a următorilor inculpați: 1. Măran Florin Dănuț, în stare de arest la domiciliu, administrator de facto al SC Technocer SRL şi SC Dateco SRL, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea a patru infracţiuni după cum urmează: constituirea unui grup infracţional organizat evaziune fiscală, spălarea banilor, uz de fals în formă continuată (…) De asemenea prin acelaşi rechizitoriu s-a dispus trimiterea în judecată şi a persoanelor juridice: 15. SC Technocer SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălarea banilor; 16. SC Dateco SRL., sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălarea banilor”.

Proiect baban, alt purcoi de bani

Pe site-ul Primăriei Mănăștiur, la rubrica „Economie. Proiecte, investiții”, apare următoarea mențiune: „În luna iunie 2009, comuna Mănăștiur a încheiat un contract de finanțare în valoare de 2.567.078 euro cu sprijin financiar nerambursabil prin Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala și implementat prin PNDR, măsura 322 pentru proiectul integrat <Un plus de calitate a vieții adus comunei Mănăștiur>”.

Dateco și Technocer, partea leului

Ei bine, cele două firme amintite mai sus, Dateco și Technocer, s-au numărat printre fericiții câștigători ai licitației organizate, în 2012, de Primăria Comunei Mănăștiur, pentru realizarea respectivului proiect integrat. Firmele controlate de Florin Măran și-au tras partea leului dintr-un mega-contract alcătuit din cinci loturi, în valoare totală de 8.467.392 lei (aproape 85 de miliarde de lei vechi, circa 1.850.000 de euro).

recompartimentare camin

Reabilitarea căminului cultural a costat o grămadă de bani

 

Să intrăm și în detalii… Conform contractului semnat în iulie 2012, pentru execuția lucrărilor la rețelele de canalizare menajeră în localitățile Mănăștiur, Remetea-Luncă și Pădurani, firmele Dateco și Saman Constructions urma să primească 5.261.603 lei; pentru realizarea rețelei de alimentare cu apă în localitatea Remetea-Luncă, SC Instalații Pelicanul SRL urma să încaseze 681.581 lei; recompartimentarea și consolidarea căminului cultural din comuna Mănăștiur costa 892.257 lei, suma intrând în contul firmei Technocer; pentru amenajarea parcului dendrologic din comuna Mănăștiur s-a alocat suma de 363.920 lei, acești bani intrând tot în conturile firmei Technocer; în sfârșit, de modernizarea străzilor din Mănăștiur s-a ocupat tot Technocer, contra sumei de 908.028 lei.

Reabilitarea, mai scumpă decât construirea

Bun, astea sunt sumele inițiale, tot ce-i posibil ca valoarea finală a investiției să fi fost ajustată, în sus, evident, prin deja banalele acte adiționale la contract… Oricum, chiar și să fi rămas așa până la finalizarea lucrărilor, sumele menționate mai sus tot par nejustificate, raportat la ceea ce s-a realizat efectiv.

vechea gradinita

Cu pereţii scorojiţi şi crăpaţi, vechea grădiniţă este tot actuala…

 

Să luăm, de exemplu, recompartimentarea și consolidarea căminului cultural din Mănăștiur: ca unul care trăiește de o viață în comună, Aurel Crista ne-a explicat că, în linii mari, aceste operațiuni s-au tradus, la fața locului, prin adăugarea unui perete lung de vreo trei-patru metri, înlocuirea acoperișului, montarea de termopane, zugrăvirea clădirii, instalarea unei centrale termice și alte câteva retușuri.

vechea scoala

Fosta şcoală a comunei, ajunsă ruină

 

Toate acestea au scos nouă miliarde de lei vechi din bugetul primăriei, adică 200.000 de euro, fix suma cu care primarul Ionel Curuți și-a ridicat mândrețea de cabană cu etaj și mansardă. Întrebare: de când reabilitarea unei clădiri fără etaj are același preț cu ridicarea unei construcții la cheie de dimensiuni mult mai mari?

Amenajare ultra-costisitoare

O altă lucrare din cuprinsul mega-contractului din 2012, amenajarea parcului dendrologic din Mănăștiur a însemnat un efort financiar de peste trei miliarde și jumătate de lei vechi, adică aproximativ 80.000 de euro. În ce a constat respectiva amenajare ne spune tot consilierul local Aurel Crista: în montarea unor gărdulețe cu rol de protecție în jurul celor câțiva arbori seculari din parc, vreo cinci platani și un nuc, în amenajarea a două alei, în montarea câtorva bănci și a unor becuri, precum și în înlocuirea vechiului gard împrejmuitor din sârmă cu altul, tot din sârmă. 80.000 de euro doar pentru atât? Mda…

Manastiur Timis

Bine aţi venit în Mănăştiur, locul unde banii îşi schimbă valoarea în funcţie de interese…

 

Am încercat să vorbim și cu primarul Ionel Curuți, însă dumnealui, supărat încă în urma publicării unui articol anterior care l-a avut drept protagonist, a refuzat să poarte un dialog cu noi. N-am pus la suflet, poate vom reuși să reînnodăm firul discuției cu o altă ocazie…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “La Mănăştiur, banii îşi schimbă valoarea în funcţie de interese

  1. Dragi manastiureni merge-ti la vot pentru a scapa comuna noastra ,cea cu traditie de oameni cinstiti si drepti ,de un asemenea om care face rusine in judet si impreuna cu sotia sa a transformat primaria in bunul sau propriu.Vrem schimbarea de care se vorbeste in toata tara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *