ATENŢIE, modificări privind PENSIONAREA anticipată!

Casa de Pensii

Mai bine de 5.000 de timișeni figurează la această oră pe răbojul Casei Județene de Pensii, în calitate de beneficiari ai unei pensii anticipate sau anticipate parțiale, în așteptarea momentului în care, odată împlinită vârsta necesară, vor putea primi un cupon pe care să fie înscris venitul nediminuat.

Însă, dacă în situația tuturor acestor persoane, la stabilirea pensiei s-a ținut seama doar de graba cu care ele și-au dorit să pună punct perioadei active, pentru viitorii pensionari înainte de termen modalitatea de calcul ar putea fi schimbată.

Aflat în momentul de față pe masa de lucru a deputaților (for decizional în această chestiune), un proiect de act normativ prevede ca diminuarea cuantumului pensiei anticipate parţiale să fie calculată în funcţie de anii munciţi în plus faţă de stagiul complet de cotizare prevăzut de lege, renunțându-se așadar la diminuarea fixă pentru fiecare lună de anticipare, așa cum stau lucrurile acum.

Într-o comună din Timiş se petrec lucruri demne de Vestul Sălbatic – FOTO/VIDEO

În prezent, Legea pensiilor dispune stabilirea cuantumului pensiei anticipate parţiale „prin diminuarea cu 0,75 la sută pentru fiecare lună de anticipare a cuantumului pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă“. Practic, dacă modificarea propusă primește votul favorabil al deputaților, pensiile anticipate parţiale ar putea fi mai mari.

După lege, această categorie de pensie poate fi solicitată cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, însă opţiunea este valabilă doar pentru persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare şi pentru cele care au depăşit stagiul complet cu până la opt ani.

REVOLTĂTOR! Eleve agresate sexual de un profesor, la Timişoara

În aceste condiții, o undă verde pentru proiectul de act normativ ar face ca procentele de diminuare a pensiei integrale să se cifreze la următoarele valori: 0,50 la sută în cazurile în care stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet nu depășește un an; 0,45 la sută – peste un an; 0,40 la sută – peste doi ani; 0,35 la sută – peste trei ani; 0,30 la sută – peste patru ani; 0,25 la sută – peste cinci ani; 0,20 la sută – peste șase ani; 0,15 la sută – între șapte și opt ani. Desigur, toate aceste procente se aplică pentru fiecare lună de anticipare.

Exemplificând, dacă o persoană dorește să se pensioneze cu cinci ani înaintea vârstei la care ar putea beneficia de pensie integrală, dar a acumulat, bunăoară, o vechime cu peste doi ani mai mare decât stagiul de cotizare necesar, diminuarea va fi numai de 24 la sută (0,40 la sută pentru fiecare dintre cele 60 de luni de anticipare), în loc de 45 la sută cât este în prezent.

Proiectul de act normativ pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a ajuns pe lista de vot final a Camerei Deputaţilor (forul decizional), cu propunere de adoptare, după ce acesta fusese respinsă iniţial de Senat, prima Cameră sesizată.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *