Lucruri făcute nemțește la Lenauheim

ilie suciu

Ultimii patru ani au fost ai unor transformări radicale în comuna Lenauheim. În toate cele trei localități aparținătoare (Lenauheim, Grabaț și Bulgăruș) s-au făcut investiții semnificative, acestea schimbând categoric înfățișarea comunei. Gradul de confort al locuitorilor comunei a sporit considerabil, putându-se vorbi acum de un Lenauheim care se apropie de localitățile nemțești, cu care, de altfel, se află și în raporturi de colaborare. Concret, s-a insistat în mod deosebit pe primenirea socio-culturală, punându-se un accent deosebit pe căminele culturale din toate cele trei localități.

leneuheim2Astfel, au fost dotate căminele din Grabaț și Bulgăruș cu 40 de perechi de costume populare și s-au amplasat sisteme de sonorizare, pe lângă reparațiile efectuate. Efectul a fost unul imediat: viața culturală și socială a cunoscut o emulație vizibilă, numărul evenimentelor derulate în aceste locașuri dublându-se. Pentru oameni, a fost de mare folos faptul că pot să organizeze o nuntă, un botez sau, din păcate, o pomană la căminele culturale care au acum o altă înfățișare. În același context, continuă lucrările de reparații și la căminul din Lenauheim, pentru care s-a aprobat suma de 500.000 de euro, acordată printr-un program european.

O altă investiție de marcă din comună o reprezintă asfaltarea unui drum agricol pe o lungime de 7,3 kilometri, în valoare de un milion de euro. În același timp, primăria a reușit achiziționarea unui buldoexcavator cu care se pot realiza lucrări complexe în comună. În cadrul unui program european, există, de asemenea, aprobare pentru realizarea a nouă kilometri de străzi în interiorul localității. S-a depus documentația pentru introducerea canalizării și realizarea unei stații de epurare, în valoare totală de aproximativ 55 de milioane de lei. În mod obligatoriu, lucrările trebuie finalizate până în 2018, ceea ce înseamnă că locuitorii vor beneficia de condiții de viață ca la oraș. Mai sunt depuse proiecte pentru școlile și grădinițele din Lenauheim și Grabaț, care vor suferi reabilitări și modernizări însemnate, în valoare de 11 milioane de lei. Nu a fost uitat nici satul Bulgăruș, unde se va realiza un program școală-după-școală, având în vedere că există mulți copii în localitate.

lenauheim 3Primarul Ilie Suciu consideră că, alături de îmbunătățirea infrastructurii, sănătatea este o altă prioritate a comunei. De aceea, în paralel cu aducerea unor cadre medicale specializate, urmează să se deschidă două farmacii în satele Grabaț și Bulgăruș.

Pentru tineret, au fost construite două terenuri multifuncționale acoperite cu tartan, lucrările fiind aproape finalizate în Lenauheim și Grabaț, urmând să fie demarată o investiție similară și la Bulgăruș, unde au existat ceva întârzieri datorate problemelor juridice ale terenului din curtea școlii. „Mulțumesc locuitorilor celor trei sate pentru sprijinul acordat în realizarea tuturor acestor obiective. Ele au fost posibile doar datorită faptului că am lucrat împreună, cu încredere și respect reciproc. Sunt convins că putem face în continuare lucruri frumoase în Lenauheim, pentru a păstra frumusețea și tradiția acestor locuri”, a declarat primarul Ilie Suciu. (P)


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Lucruri făcute nemțește la Lenauheim

  1. Ma bucur sa vad ca suntem un crestere.PE vremea cand eran eu PE acolo nu era asa.Intotdeauna am avut incredere un dvs nea Ilie.Dumnezeu sa va binecuvanteze.

  2. Omul sfinteste locul, dar trebuie sa ai si cu cine. Nu mai sunt multi germani in aceste sate, dar educatia a ramas.

Lasă un răspuns