Timișorenii supraimpozitați de primărie în 2022 nu își primesc banii înapoi

Timișorenii supraimpozitați de primărie în 2022 nu își primesc banii înapoi

Timișorenii supraimpozitați de primărie în 2022 nu își primesc banii înapoi

Persoanele fizice care dețin clădiri nerezidențiale și care au plătit în 2022 impozite mărite de trei ori, nu își vor primi banii înapoi, deși hotărârea de consiliu local care mărea impozitul a fost anulată în instanță.

Știrea a declanșat reacții de protest și indignare în rândul timișorenilor, pe rețelele de socializare. Foarte mulți dintre cei vizați de această inginerie financiară abuzivă sunt mici antreprenori, care dețin diverse spații pentru activități sau pentru depozitare, dar sunt vizate toate categoriile de cetățeni care au spații nerezidențiale și au plătit impozitul triplat în anul 2022.

Lovitura de grație de la Curtea de Apel Timișoara

Hotărârea de Consiliu Local din 2021, prin care impozitul pentru clădiri nerezidențiale a fost triplat în 2022, a fost anulată de instanță în urma unui proces deschis de avocatul Anton Trăilescu.

Despre hotărârea Curții de Apel Timișoara și implicațiile acesteia, Renașterea bănățeană a relatat pe larg, la o zi după pronunțarea sentinței, pe 8 iunie 2023 (Primăria Timișoara pierde procesul privind triplarea impozitelor pentru clădiri nerezidențiale ale persoanelor fizice).

Prima reacție vizavi de lovitura dată administrației a venit din partea viceprimarului Cosmin Tabără, chiar pe 9 iunie 2023, a doua zi după pronunțarea sentinței.

“Atunci când s-a pus problema majorării taxelor și impozitelor locale, pe clădiri, atât pentru persoane juridice, cât și fizice, eu și colegii consilieri din #PNL am cerut că acestea să nu fie majorate. Am venit cu argumente. După doi ani grei de pandemie, oamenii de afaceri, dar și cetățenii nu trebuie „subjugați” de taxe și impozite.

Într-adevăr, bugetul local nu stătea foarte bine, dar nu asta este soluția. Mulți și-au schimbat SAD-urile în spații de locuit și au evitat taxele. Alții nu au putut, dar situația economică nu ne dădea dreptul de a-i constrânge. Sunt alte soluții de a stimula economia, taxarea în exces nu este varianta bună pentru economia locală.

CITEȘTE ȘI: Administrația Fritz a întrerupt “pe șest” contractul pentru megalomana “Magistrală Verde”

Ce a urmat se știe. Nu s-a ținut cont de părerea noastră, nici măcar în diminuarea taxei, iar rezultatele se văd în sentințele judecătorești: Curtea de Apel Timișoara a pronunțat sentința finală, declarând ilegală hotărârea de a tripla impozitele, luată în 2021, pentru impozitele din 2022. Sentința este definitivă, după ce judecătorii Curții de Apel Timișoara au respins recursul Primăriei.

Decizia Curții de Apel, în motivare, menționează câteva aspecte pe care noi, în urmă cu doi ani, le-am descris atât în discuțiile purtate în birouri, cât și în ședința de Consiliu Local.

Concluzia? Cine a greșit să-și asume: Dominic Fritz și colegii săi de la USR, la care l-au adăugat pe Raul Ambruș în echipa lor de votanți. Așa au făcut 14 voturi cu care au luat decizia declarată ilegală.

Am spus mereu că orice decizie bună trebuie luată după consultări, studii și ascultarea experților tehnici. Deciziile unilaterale nu ajută la nimic. Mai mult decât atât, acum PMT este în situația în care devine debitor în urma sentinței și trebuie găsită soluția restituirii sumelor de bani, compensarea debitelor sau o alta variantă”, scria, pe 9 iunie 2023, într-o postare pe Facebook, viceprimarul Cosmin Tabără.

Păgubiții pot apela doar la instanță

Acum, în 2023, sute de timișoreni își vor căuta dreptatea în justiție, pentru a recupera banii plătiți pentru un impozit declarat ilegal.

Aceasta, din cauză că, potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Timișoara, Monica Ivan, banii vor fi restituiți doar celor care au avut procese pe rol la momentul pronunțării sentinței de anulare a hotărârii prin care impozitele au fost majorate.

Singura veste bună, care ține de fapt de normalitate, este că cei care nu au plătit impozitul, nu vor fi obligați să achite impozit majorat.

“Nu vor mai fi aplicate prevederile Hotărârii de Consiliul Local referitoare la cota adițională de 50% pentru impozitele pe clădirile nerezidențiale, aflate în proprietatea persoanelor fizice, care se stabilesc începând de la data pronunțării pentru anul 2022.

Sumele reprezentând cota adițională de 50% care sunt stabilite prin Hotărârea de Consiliu Local menționată, vor fi restituite persoanelor care au avut litigii pe rol la momentul pronunțării deciziei civile și celor care au fost parte din litigiul în urma căruia s-a dispus anularea prevederilor Hotărârii de Consiliu Local referitoare la cota adițională”, a declarat Monica Ivan, de la Serviciul de Comunicare al Primăriei Timișoara, pentru postul public Radio Timișoara.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Timișorenii supraimpozitați de primărie în 2022 nu își primesc banii înapoi

  1. Declaratia D-nei Monica Ivan este un abuz. Legea este una pentru toate persoanele, nu este diferentiata pentru cei care „au avut procese pe rol”. Voi merge in instanta si voi cere despagubiri suplimentare fata de suma care normal trebuie sa-mi fie restituita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *