Subvenţia pentru motorină acoperă prea puţin din costurile fermierilor timişeni

tractor la arat

Costurile agricultorilor au crescut în toamnă, din cauza secetei care a îngreunat lucrarea pământului, în special prin arături şi scarificări.

CITEȘTE ȘI: O fetiţă de 10 ani s-a sinucis pentru a-şi face mama fericită: ‘Sper ca într-o zi să mă poţi iubi’

Foarte mulţi fermieri din Timiş au ajuns la depășirea cotei de motorină pentru care au putut solicita subvenţia.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le decontează beneficiarilor doar o anumită cantitate de motorină pe hectar, în funcție de culturile agricole.

Ajutorul de stat aferent motorinei utilizate la lucrările mecanizate, atât în sectorul vegetal, cât şi în cel zootehnic, se acordă prin rambursarea diferenței dintre acciza standard și cea redusă.

CITEȘTE ȘI: Bugetarii, în aşteptarea hranei

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le decontează fermierilor cantitatea de motorină pe hectar stabilită în funcție de cultura agricolă, conform Hotărârii de Guvern 1174/2014 care reglementează plata acestui ajutor în agricultură.

Nu au fost prevăzute în legislaţie, însă, și situațiile în care agricultorii depășesc această cotă de motorină, cum ar fi, de pildă, efectele anumitor fenomene climatice, așa cum a fost cazul în ultima parte a anului trecut. Subvenţia plătită fermierilor pe litrul de motorină pentru anul trecut este de 1,7385 lei/litru.

Până la ora actuală, în conturile beneficiarilor au intrat doar sumele aferente primelor trei trimestre din 2018.

CITEȘTE ȘI: În Alianța Vestului se trăiește mai bine decât la Miami

Cotele din sectorul vegetal şi din zootehnie

Pentru cereale – grâu, triticale, secară, orz, orzoaică, porumb, sorg, mei, hrișcă şi alte câteva soiuri, cota anuală de motorină subvenţionată este, de pildă, de 78 de litri pe hectar, acelaşi nivel fiind valabil şi pentru plante proteice, oleaginoase şi leguminoase pentru boabe.

La orez, cota e de 96 de litri/ha/an, la tutun și hamei de 140 de litri, la plante medicinale și aromatice de 100 de litri, la cartof, la fel ca în cazul terenurilor în pregătire pentru livezi, vii și alte culturi permanente, de 150 de litri, la sfeclă de 139 de litri, la legume proaspete, tomate şi castraveţi cultivaţi în câmp de 8 litri, la legume în sere şi solarii de 75 de litri, la pepeni de 150 de litri, la căpșun, zmeur, coacăz şi alți arbuști fructiferi de 65 de litri, la flori și plante ornamentale de 100 litri, la păşuni, pajişti şi fâneţe de 30 de litri, la plante de nutreț, precum şi la livezi, de 130 de litri, la pepiniere pomicole, viticole, forestiere şi plantații portaltoi de 40 de litri, la viţa-de-vie pe rod de 125 de litri, la plante energetice nonalimentare, nonagricole, de 100 litri/ha/an, iar pentru ciuperci cota se calculează pe cantitatea de produs, fiind de 80 litri/tonă.

În cazul zootehniei, subvenţia are la bază mai întâi un algoritm de calcul numit Unitatea vită mare (UVM), acesta reprezentând încărcătura sau numărul de animale ce revin la un hectar de păşune.

Astfel, pentru bovine, cota de motorină subvenţionată este de 56 litri/UVM/an, la ovine şi caprine de 6,75 litri/UVM/an, la porcine de 6 litri/UVM/an, iar la păsări de 39 litri/UVM/an.

În cazul albinelor şi viermilor de mătase, cota de motorină subvenţionată este de 18 litri pe stup, respectiv pe cutie.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *